Kruipen begint bij de buik

Het startschot is gegeven en je bent maar beter voorbereid. Poepschuiven, kruipen, rollen of sluipen als een paracommando. Alle manieren zijn goed om op hun bestemming te geraken. Kruipertjes halen letterlijk én figuurlijk alles uit de kast.

Bart Moors, baby en kinderkinesitherapeut

"Is je kindje wakker en blijf je bij hem of haar in de buurt, dan kan je hem of haar vanaf de eerste dagen al regelmatig voor korte periodes op zijn of haarbuikje leggen. Zo vermijd je een afgevlakt schedeltje en overstrekken. Bovendien ontstaan vanuit buiklig andere bewegingen zoals rollen, sluipen en kruipen."

"Kruipen is een prima manier van voortbewegen en een voordeel, maar geen absolute must voor een goede ontwikkeling. Er zijn voldoende andere manieren om je voort bewegen. Denk maar aan bilschuiven bijvoorbeeld: je kindje gebruikt hierbij goed z’n romp en ledematen. Dit gebeurt het best wel zo symmetrisch mogelijk. Als je baby toch altijd met hetzelfde armpje zijn of haar  lichaam voortduwt of zich altijd met hetzelfde beentje voortschuift, probeer dan op andere momenten z’n andere zijde te stimuleren. Zo ontwikkelt de beweging zich langs beide kanten. Hetzelfde geldt trouwens voor ‘gewoon’ kruipen. Asymmetrisch kruipen is oké, op voorwaarde dat het maximaal 3 tot 6 maanden aanhoudt. Vaak houdt je kindje een deel van z’n arm of been stijf als stabilisator om zo vlot met het andere deel te bewegen. Zorg je voor veel variatie in houdingen, dan verdwijnt dat vanzelf."

"Zie je dat je kindje toch asymmetrisch blijft bewegen of heb je andere twijfels, neem dan contact op met je behandelend arts. Indien nodig kan je op doktersvoorschrift naar een éénmalig consultatief onderzoek bij de (kinder)kinesitherapeut. Met het doktersvoorschrift ‘1x consultatief kine-onderzoek’ betaalt de mutualiteit je die kost gedeeltelijk terug."

 

Mia, professionele sluiper (10 maanden)

Elien en Steven, mama en papa van Mia: “Mia sluipt het snelst als ze onze poes Maurice gespot heeft. Ze wil hem altijd aaien, alleen… Maurice vindt dat iets minder tof. Soms sluipt ze stiekem de hoek om of onder een tafeltje. Ze probeert ook onder de zetel te kruipen, maar dan zit ze vast.” (lacht)

Ella-Marie, poepschuiver en tijdelijke poetshulp van dienst (12 maanden)

Quincy en Lennert, ouders van Ella-Marie: “Wij hoeven tegenwoordig niet meer te poetsen. Ons Ella-Marie maakt de hele vloer schoon. (lacht) Poepschuiven is grappig om te zien. Ze heeft het trouwens van haar papa, die deed hetzelfde vroeger. Benieuwd wat ze van mij heeft meegrekregen!”

Mason, snelheidsduiveltje (13 maanden)

Tessa en Caine, ouders van Mason: “Mason sloop eerst zoals een soldaat op zijn buik, maar al snel kroop hij op handen en knieën. Soms kruipen we met hem mee. Mason vindt het vooral leuk als we tikkertje spelen. Dan kruipt hij heel snel. Zo grappig om te zien!”

Wael, stuntman in wording (10 maanden)

Chadia, mama van Wael: “Ik noem Wael vaak mijn kleine acrobaat. Hem volgen vraagt veel energie. Als hij iets interessants ziet, snelt hij ernaartoe en klimt hij erop. Er is een nieuwe wereld voor hem opengegaan. Het is een hele uitdaging hem zijn grenzen te laten verkennen."

Brochures en magazines

Dit artikel verscheen in het magazine Kruiper.

In onze magazines staan heel wat tips over de ontwikkeling van je kind: 

  • Lees het online inkijkexemplaar
  • Download de pdf
  • Bestel de gratis printversie