Nieuwsbrief kinderopvang oktober 2019  
   
 
 
Heb je problemen met de layout van de nieuwsbrief, klik dan hier.
 
 
 
 
In deze nieuwsbrief:
 
     
 
 
Nieuw op de website

Veilig slapen

In de kinderopvang zorg je er elke dag voor dat de kinderen veilig kunnen genieten van hun dutjes. Bedankt! Met de winter in aantocht brengen we de adviezen veilig slapen nog eens onder de aandacht. Deze tips lichten we er graag even uit:

  • Zorg ervoor dat baby's het niet te warm hebben. Pas de kledij en het beddengoed aan de omgevingstemperatuur aan, niet aan de buitentemperatuur.
  • Een passende slaapzak biedt heel wat voordelen. Hij helpt onder andere voorkomen dat een baby in een onveilige buikligging rolt op een moment dat hij nog niet zelfstandig kan terugdraaien naar de veilige rughouding.
  • Wennen voor de start van de opvang is een must. Het helpt om de start voor alle betrokkenen vlotter te laten verlopen. Denk er ook aan dat het wennen de eerste weken in de opvang een aandachtspunt blijft. Zorg voor genoeg toezicht tijdens de slaapmomenten.
In de online cursus veilig slapen in de kinderopvang baan je je al quizzend een weg doorheen de adviezen veilig slapen.

top
Agenda

EXPOO Congres


Onder de titel "'t Zal welzijn"staat het EXPOO congres dit jaar stil bij het welbevinden van kinderen, jongeren en gezinnen. Want welbevinden staat centraal in een positieve leefomgeving waar het goed is om op te groeien en waar ouders in hun opvoedingskracht staan.

Naast een boeiende plenaire start heb je keuze uit maar liefst 26 deelsessies om je programma op maat samen te stellen. Van lezing tot speeddate, van voorleessessie over interactieve workshops tot theater, film en sofagesprekken: dit jaar is het congres een heus kennisfestival. Duik in het aanbod en schrijf je in!

Wanneer? vrijdag 6 december 2019

Waar? Brussels44Center

Event 'Morgen begint vandaag'

'Kinderen zijn de enige concrete, aanraakbare band, die we met de toekomst hebben.' Een wijze uitspraak! Via hen zijn we verbonden met de volgende generaties van mensen. En dus is het aan ons om te maken dat die kinderen zich kunnen ontwikkelen als sterke personen. Dat ze lief kunnen hebben, gefascineerd blijven voor de wereld, kunnen ondernemen.

In deze ontdek- en beleefdag van CEGO inspireren we elkaar om onze dagelijkse ontmoeting met jonge kinderen extra glans te geven.

Wanneer? zaterdag 23 november 2019, 9-13 uur

Waar? Don Bosco Groenveld Heverlee

Schrijf je snel in voor een ochtend vol boeiende lezingen en workshops en maak kans op een van de vijf exemplaren van het gloednieuwe boek 'Grip op competenties. Ontwikkeling bij jonge kinderen zien en waarderen'. Alleen de eerste 50 ingeschreven personen maken kans.

Vormingsnamiddagen 'Hoe omgaan met kinderen van gescheiden ouders in de kinderopvang en op school?'

De conflicten tussen niet-samenlevende ouders worden soms tot binnen de schoolmuren of tot in de kinderopvang uitgevochten. Voor directies, leerkrachten, verantwoordelijken en kinderopvangbegeleiders is het vaak moeilijk om geen partij te kiezen en te blijven focussen op de school of de opvang.

In 2019 organiseert CAW Oost-Vlaanderen, samen met een aantal partners uit diverse provincies, vormingsnamiddagen over de omgang met kinderen van gescheiden ouders op school en in de kinderopvang.

Wanneer? 12 december 2019

Waar? Limburg

Schrijf je in

Vormingstip: aansprakelijkheid van medewerkers in de kinderopvang

Als professional in de zorgsector word je regelmatig geconfronteerd met moeilijke situaties en keuzes die daarbij horen. Tijdens deze opleiding, aangeboden door Escala, kom je te weten in welke mate de organisator, het personeel en/of de vrijwilligers aansprakelijk kunnen worden gesteld voor fouten in gemaakte keuzes of risicogevallen die zich voordoen.

Wanneer? dinsdag 17 december 2019

Waar? Gent

Meer info en inschrijven

BOENK!


Tijdens de vijfde editie van BOENK! kan je kennis maken met diverse organisaties die jou als (kandidaat-)starter of actieve organisator in de kinderopvang kunnen ondersteunen. Je kan er ook komen proeven van een vijftiental korte workshops over allerlei thema's. Of je kan ook gewoon ervaringen komen uitwisselen met je collega's. BOENK! is gratis. Het programma en de praktische info vind je hier.

Wanneer? zaterdag 16 november

Waar? HOWEST Hogeschool in Kortrijk

top
IKT-mix

Vanaf 1 januari 2020 is het mogelijk om binnen één opvanglocatie zowel plaatsen met vrije prijs als plaatsen met inkomenstarief aan te bieden (de zogenaamde 'IKT-mix'). Dat vraagt heel wat aanpassingen aan de toepassingen van Kind en Gezin, zoals procedures, documenten en brochures. Kind en Gezin stelde daarom voor de startdatum uit te stellen naar 1 april 2020.

Heb je toch al engagementen aangegaan met start voor 1 april 2020?
We hebben vernomen dat een aantal opvanglocaties al engagementen zijn aangegaan met gezinnen om vóór 1 april 2020 opvang met vrije prijs in IKT-locaties aan te bieden. Daarom maken we voor die organisatoren de instap vanaf 1 januari alsnog mogelijk. Hou er wel rekening mee dat het werken met IKT-mix in de eerste drie maanden van 2020 meer manuele administratieve last met zich kan meebrengen.
Meld aan je klantenbeheerder dat je wilt starten vanaf 1 januari 2020, zodat zij of hij dat kan registreren en jou de nodige Excel-tabel kan bezorgen.

Heb je voorlopig nog geen engagementen aangegaan?
Start dan ten vroegste op 1 april 2020. Dat maakt het voor jou als organisator en voor Kind en Gezin beter beheersbaar.

Ben je op zoek naar meer informatie over IKT-mix?
Op onze website vind je meer informatie.

top
Attesten inkomenstarief via de opvang

Heeft de ouder geen mogelijkheid om zelf een attest inkomenstarief aan te vragen en beschikt zij of hij over een digitale sleutel (eID, federaal token, itsme)? Dan kan de ouder bij de opvangvoorziening een attest aanvragen. Wil je weten hoe dat precies in zijn werk gaat? Neem dan eens een kijkje bij de veelgestelde vragen.

top
Regularisatie subsidies 2018

Begin december zal Kind en Gezin een regularisatie berekenen van de subsidies 2018. We berekenen dan op basis van de meest recente informatie of je saldo voor 2018 correct was. Het kan zijn dat je nog recht hebt op een bijkomend bedrag of dat je te veel hebt ontvangen.

Wat moet je doen?
Bezorg ons alle correcties op gegevens van 2018 vóór 30 november 2019. Correcties die we na 30 november ontvangen, kunnen we helaas niet meer verwerken.
Het kan gaan om correcties op:
  • de opvangdagen van kinderen die een toekenning hadden in 2018 voor de subsidies voor individuele inclusieve opvang;
  • de flexibele opvangprestaties voor gezinsopvang;
  • de opvangprestaties voor wie subsidies inkomenstarief ontvangt;
  • de gegevens van 1 januari 2019 voor je personeelsregistratie.
Stuur volledige overzichten en niet enkel de correcties. De vorige versie van je formulier wordt altijd overschreven door het meest recente overzicht.

Heb je vragen of problemen met het bezorgen van de nodige informatie? Aarzel niet om contact op te nemen met je klantenbeheerder.

top
Speelbank.be onbeperkt toegankelijk voor iedereen

Groot nieuws! Speelbank.be is vanaf nu vrij toegankelijk voor iedereen. In het verleden had je een toegangscode nodig, maar die is vanaf nu niet meer nodig.
Het idee achter de toegangscode was dat alleen wie meebouwde aan de speelbank toegang kreeg. Ondertussen kan je 620 speelactiviteiten, 24 speelhoeken en 17 speeltips met testjes vinden op speelbank.be. Een welgemeende dankuwel aan alle mensen die hun inspirerende speelideeën en speelhoeken deelden.
We hopen natuurlijk dat jullie je coolste speelideeën en speelhoeken blijven delen. Zo inspireren we elkaar en bezorgen we de kinderen een leuke, boeiende en uitdagende speel-tijd.

top
Loopfietsbrevet van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde

Loopfietsbrevet is een educatief pakket voor de eerste en tweede kleuterklas, met een handleiding vol informatie en spelletjes waarmee je kleuters kan stimuleren om hun zintuigen, motorische vaardigheden en evenwicht verder te ontwikkelen met de loopfiets.
Maar ook heel wat peuters zijn al heel handig met de loopfiets nog voor ze naar school gaan. Dus de toffe spelletjes uit de handleiding zijn zeker ook bruikbaar in de kinderopvang of in de buitenschoolse opvang.


top
Indicatorenbevraging kinderopvang

Heb je al gehoord van de indicatorenbevraging van Gezond Leven? Vanaf dit jaar bevraagt Gezond Leven voor de eerste keer de werking rond gezondheid in de kinderopvang. Spelen kinderen buiten? Kunnen kinderen vrij water drinken? Mogen ze trakteren met snoep of andere minder gezonde tussendoortjes? Om dat te kunnen inschatten, rekent Gezond Leven op de hulp van de kinderopvang in Vlaanderen.
Wil je mee je steentje bijdragen en daarnaast ook meer inzicht krijgen in het preventief gezondheidsbeleid van je eigen kinderopvang? Klik dan op een van de volgende weblinks en start de vragenlijst!
Als extraatje verloot Gezond Leven 100 bonnen ter waarde van 100 euro van Fairplace.

top
Gezond binnen

De jaarlijkse actieweek voor een gezond binnenmilieu loopt van 11 tot 15 november 2019 en gaat over gezond productgebruik.
We brengen gemiddeld 20 uur per dag binnen door. Ons binnenmilieu verdient dan ook de nodige aandacht. De meest kwetsbaren moeten het bovendien nog dikwijls stellen met ongezonde woningen. Des te belangrijker is het, voor hen, maar eigenlijk voor iedereen, om vervuilende bronnen in huis te beperken. Denk maar aan spuitbussen en sprays, pesticiden of producten met gevarensymbolen. We vervuilen het binnenmilieu ook door nieuwe meubels in huis te halen, door binnen te roken, door een foutieve manier van stoken of tijdens het klussen en het bouwen en verbouwen.
Deze campagne wil tips meegeven om zelf zo veel mogelijk deze schadelijke bronnen te beperken.
Help jij ons om de boodschap 'Woon gezond, kies bewust' uit te dragen? Zet tijdens de week van 'Gezond binnen' het belang van gezond wonen en bewuste keuzes extra in de kijker en toon hoe mensen werk kunnen maken van een gezonde woning.
Ben je op zoek naar ideeën of inspiratie? Surf snel naar www.gezondbinnenmilieu.be.
Heb je een actie in gedachten? Neem dan zeker contact op met de medische milieukundige van je Lokaal Gezondheidsoverleg (LOGO) voor ondersteuning of bestelling van materiaal.

top
 
 
 


 
 
  Naar de website