Onze dienstverlening
|
- Op 21 november organiseerde Opgroeien voor meer dan 400 deelnemers een webinar over de zorgtoeslag voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte. Het initiatief wou de hulpverleners rond ouders van een kind met een beperking of handicap informeren over de aanvraagprocedure. Kon je er niet bij zijn? Bekijk de webinar.
- Begin november werd het gloednieuwe leerportaal van Opgroeien gelanceerd. Dit vervangt het leerportaal kindengezinacademie.be. Wil je graag een kijkje nemen? Blader door de Catalogus en ontdek het aanbod.
|
Gezinsondersteuning
|
- KOALA - Kind- en OuderActiviteiten voor Lokale Armoedebestrijding - zorgt al 5 jaar voor extra kansen voor maatschappelijk kwetsbare gezinnen. Dankzij de samenwerking tussen de Vlaamse overheid en het Fonds Bernard, Gonda en Emily Vergnes, kregen de voorbije vijf jaar meer dan 3000 baby's en peuters uit kwetsbare gezinnen een plekje in de kinderopvang. Alle KOALA's samen bereiken ook heel wat ouders en kinderen met hun groepsaanbod. In het jaar 2022 alleen al 1560 gezinnen.
- De jaarlijkse Week van de Opvoeding zal in 2024 doorgaan van 16 tot 23 mei. Thema van 2024 is verbinding: tussen organisaties die rond opvoeding werken, tussen organisaties en gezinnen én tussen gezinnen onderling. Wie lokaal acties wil organiseren kan vanaf nu aan de slag met de inspiratiebundel en het campagnemateriaal via VVSG.
- De Koesterweek is een hartverwarmend initiatief van het Berrefonds. Elk jaar roept deze organisatie op om zijn of haar hart te tonen voor gezinnen met verdriet om een kind dat er niet meer is. Dit jaar willen ze inspireren en sensibiliseren met webinars, evenementen in het Koesterhuis Antwerpen, een Koesterweekchallenge en zoveel meer, van 8 tot 15 december.
- OverHoop is de naam die de Koning Boudewijn Stichting gaf aan een initiatief van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits om ontwikkelingstrauma's bij kinderen te voorkomen. Het OverHoop-traject wil met tien geselecteerde projecten pionier zijn in het vroegtijdig detecteren van kwetsbaarheden bij kinderen en hun gezin.
|
Gezondheid
|
- Voor veel geneesmiddelen is er nog onvoldoende kennis over de veiligheid van het gebruik ervan tijdens zwangerschap voor de gezondheid van moeder en kind. Het 'citizen science' project BELpREG wil dit verhelpen. Aan de hand van online vragenlijsten kunnen vrouwen hun ervaringen delen over (geen) gebruik van geneesmiddelen tijdens de zwangerschap. Leid zwangere vrouwen toe naar BELpREG en draag bij tot meer kennis over de veiligheid van geneesmiddelen tijdens de zwangerschap.
- 'Eet in verhouding meer plantaardige dan dierlijke voeding', luidt een van de basisprincipes bij de voedingsdriehoek. Om de Vlaming hiermee concreet op weg te zetten, lanceert het Vlaams Instituut Gezond Leven de halfhalf-richtlijn.
|
Oproepen
|
- Wat denken kinderen over Europa en wat kan het een betere plek maken voor hen? UNICEF, SOS Children's Villages, Eurochild, ChildFund Alliance en Save The Children lanceren een bevraging naar alle kinderen in de EU. Ze vragen om deze bevraging mee te verspreiden. Ze is beschikbaar in 17 talen, waaronder Nederlands. Alle kinderen tussen 6 en 18 jaar kunnen deelnemen, de jongsten best met begeleiding.
|
Agenda
|
|
Eindejaarsperiode
De diensten van Opgroeien zullen gesloten zijn van maandag 25 december 2023 tot en met maandag 1 januari 2024 Je kan de volgende nieuwsbrief over gezinsondersteuning verwachten op 11 januari 2024.
|
|