Onze dienstverlening
|
- Het aantal infecties met streptokokken stijgt in ons land. Het Agentschap Zorg en Gezondheid raadt iedereen aan om bij luchtwegklachten met koorts, een arts te raadplegen bij ongerustheid of verslechtering van de klachten na drie dagen. Bij kinderen ben je best waakzaam voor alarmsignalen als een kind zieker wordt zoals suffer worden, een grauwe kleur of ademnood krijgt, of langer dan 3 dagen na elkaar koorts maakt. Onze koorts-flowchart toont welke inschatting een ouder best maakt.
- Opgroeien ontwikkelde samen met PedLowNoc (de vereniging van pediatrische oogartsen) een nieuwe flyer over myopie of bijziendheid die uitgedeeld wordt tijdens de consultaties bij Kind en Gezin. Uit wetenschappelijke literatuur blijkt dat steeds meer kinderen vroeger myoop of bijziend worden. Samen willen we hierbij inzetten op het belang van buiten komen met je kind en het beperken van schermtijd voor jonge kinderen.
|
Gezinsondersteuning
|
- Het agentschap voor Onderwijsdiensten (AGODI) publiceerde de cijfers over het aantal kleuters dat (on)voldoende aanwezig was tijdens het schooljaar 2021-2022. De cijfers zijn beschikbaar op niveau van de gemeenten en op niveau van het Vlaamse onderwijs. Bij vragen kan je AGODI contacteren. Je kan ook de webinar ‘Kleuterparticipatie in cijfers' volgen of hem herbijken via AGODI-academie.
- Sterk, het drie maandelijkse magazine van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) krijgt een nieuw jasje. Opnieuw abonneren is noodzakelijk via het contactformulier.
- In de podcast ‘Van de Dorpstraat naar de Kerkstraat' van Familiehulp praten klinisch psycholoog en rouwdeskundige Manu Keirse en Maud Vanwalleghem over rouw, palliatieve zorg, omgaan met verlies van een kind ... Erover praten is één van de zaken die kan helpen.
- Honderden originele speeltips die weinig moeite en geld kosten. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en Diverscity ontwikkelden enkele jaren geleden Speelbank.be. In een filmpje vertelt kinderbegeleidster Esther haar ervaringen over Speelbank.be.
|
Gezondheid
|
- In België gebeuren elk jaar meer dan 10.000 ongelukken met chemische huishoudproducten. Vaak zijn kinderen het slachtoffer en dikwijls zijn de gevolgen ernstig. De FOD Volksgezondheid en uitgeverij Averbode ontwikkelden 'De Uitkijkers'. Met dit gratis educatief materiaal leren kinderen speels en op hun eigen niveau potentieel gevaarlijke producten herkennen en er veilig mee omgaan. Meer info op lezenvoorgebruik.be
- Wil jij graag met jouw organisatie aan de slag rond preventieve mondzorg bij kinderen? Het Vlaams Instituut Mondgezondheid (Gezonde Mond) stelt Gezonde mond-koffers ter beschikking. Die zitten vol materiaal om kinderen en jongeren, ouderen en personen met een beperking te laten kennismaken met preventieve mondzorg en het tandartsbezoek.
|
Huizen van het Kind
|
- Om verder in te zetten op geïntegreerde dienstverlening subsidieert Opgroeien 24 Huizen van het Kind voor een periode van 3 jaar voor vernieuwende projecten. Na anderhalf jaar werken stelden ze hun project voor.
|
Agenda
|
- 4-daagse opleiding 'Basiskennis Perinatale Psychiatrie en Infant Mental Health"
Organisator: RINO Vlaanderen, WAIMH Vlaanderen, Vlaamse Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie en Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie ism Vlaams Expertisenetwerk Perinatale Mentale Gezondheid
Data en locaties:
- Studiedag 'Bijschakelen met Vroeg en Nabij'
Datum: 15 februari 2023
Organisator: Kenniscentrum Gezinswetenschappen
Locatie: Schaarbeek
|
|