Onze dienstverlening
|
- Elk jaar deelt Opgroeien kansarmoedecijfers op Vlaams, provinciaal en lokaal niveau. In 2019 bleven de cijfers stabiel. Voor 2020 ziet Opgroeien een heel lichte daling. Een onderzoek van het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin bevestigt het belang van een sterk sociaal beleid en toont dat lokale actoren het traject van kwetsbare gezinnen positief kunnen beïnvloeden. Knack, vrtNWS en De Standaard brachten onze cijfers. Alle cijfers vind je via opgroeien.be/cijfers-en-publicaties/kansarmoede.
- Binnenkort wordt de gloednieuwe kindengezin.be gelanceerd. De nieuwe website is gebruiksvriendelijker en kan beter gelezen worden op een smartphone. Hij is ingedeeld in twee grote blokken: ouders en professionelen. Zo is het voor elke doelgroep duidelijk waar de relevante informatie staat. Bij professionelen vindt elke sector informatie op maat over erkenning, subsidies, beleid,... Linken naar de huidige website zullen niet allemaal meer werken. We verontschuldigen ons voor eventuele ongemak. We rekenen erop dat je de nodige informatie makkelijk zal terugvinden op de nieuwe website via de vernieuwde zoekfunctie.
|
Gezinsondersteuning
|
- We moeten dit jaar even op de zomer wachten, maar we kregen toch al enkele mooie dagen cadeau. Hopelijk wordt het verder een zonnige zomer waarin onze tips gezinnen en voorzieningen kunnen inspireren. Kind en Gezin bundelde heel wat informatie in een zomernieuwsbrief voor ouders en in 'Zeven zaken voor een zalige zomer' voor de opvang.
- De poster 'Beroepsgeheim voor jeugdhulpverleners 2021' is een hulpmiddel dat SAM, steunpunt Mens en Samenleving, ontwikkelde om af te wegen of je informatie kan, mag of moet doorgeven in het kader van de jeugdhulp.
- De nieuwe campagne van Kind en Gezin en het Vlaams Instituut Gezond Leven promoot het belang en plezier van dagelijks mee(r) bewegen met baby's en dit vanaf het prille begin. De BBB voor baby's staat voor: bewegingskansen, buikligmomenten en breng variatie in houdingen. Op kindengezin.be/Voeding en beweging/Beweging/Baby staat per boodschap een korte inleiding, het belang van die beweging en enkele praktische tips. Je kan er ook het materiaal bestellen.
|
Borstvoeding
|
- Alcohol komt gemakkelijk via moedermelk bij de baby terecht. Omwille van mogelijke ongewenste neveneffecten op de borstvoeding en op de baby, was het advies om alcoholgebruik volledig af te raden bij borstvoeding. Uit recenter onderzoek blijkt echter dat er geen nadelige effecten te verwachten zijn bij matig alcoholgebruik (maximaal 2 consumpties per dag) én op voorwaarde dat er minstens 2 uur tussen de alcoholconsumptie en de borstvoeding zit. Op basis van deze informatie nuanceren we daarom het advies rond alcoholgebruik bij borstvoeding en geven we tips om risico's voor de baby te beperken.
|
Huizen van het Kind
|
Vaccineren
|
- Er is een update van de landenlijst waar vervroegde mazelenvaccinatie is aangewezen. Baby's die nog geen vaccin kregen, kunnen vroeger gevaccineerd worden (tussen zes en twaalf maanden) als zij reizen naar een landen met een hoog risico op mazelen.
- De Hoge Gezondheidsraad heeft het basisvaccinatieschema herzien op basis van zijn meest recente adviezen. Het meningokokken ACWY-vaccin vervangt er het meningokokken C-vaccin. Voorlopig verandert er niets aan de werkwijze bij Kind en Gezin. Ouders kunnen ervoor kiezen om het meningokokken ACWY-vaccin op de leeftijd van 15 maanden te laten toedienen in het consultatiebureau. Het vaccin is nog steeds op voorschrift aan te kopen in de apotheek. Het is niet gratis, maar sommige ziekenfondsen voorzien een tegemoetkoming.
|
Oproepen
|
- Op 3 december organiseert EXPOO het Opgroeien-congres met een uitgebreid aanbod rond 'ouderschap in een wereld in verandering'. De week erna worden nog online sessies voorzien. Daarvoor zoeken ze inspirerende praktijken die ouders in al hun diversiteit ondersteunen bij hun ouderschap.
- De komende jaren wil Vlaams minister Wouter Beke sterk inzetten op zorgzame buurten. Daarom lanceert het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin een projectoproep. Als geselecteerd project kan je, samen met je netwerk, niet enkel rekenen op een subsidie, maar ook op intensieve begeleiding.
|
Agenda
|
In augustus zal er geen nieuwsbrief over gezinsondersteuning verschijnen.
We wensen jullie allemaal een deugddoende vakantie. Hou het veilig!
|
|