Onze dienstverlening
|
- In de aanloop naar de volgende legislatuur bundelde Opgroeien 12 voorstellen voor de volgende regering met als doel de ondersteuning van kinderen, jongeren en gezinnen verder te versterken. Het memorandum legt onder meer de nadruk op meer preventie, een kwaliteitsvolle kinderopvang, een versterking van het Groeipakket, een gezinsgerichte jeugdhulp, een ambitieus uitbreidingsbeleid en een duidelijke oproep om besparingen een halt toe te roepen.
- De nieuwe Kind en Gezin-filmpjes staan online. Met ‘1000 dagen samen' geeft Opgroeien|Kind en Gezin een unieke blik op verschillende facetten van opgroeien tijdens de eerste drie levensjaren. De filmpjes zijn net mini-reportages met in de hoofdrol ouders die een verfrissend eerlijk beeld geven van wat ouderschap echt is. Nizio en Sabine, Kind en Gezin-collega's, herkennen de thema's waar ouders het vaak over hebben tijdens de eerste drie jaar maar al te goed. Binu Singh, kinderpsychiater, Amke Bailleul, speelconsulent en An Oostra, kinderneurologe, vullen de getuigenissen aan met 'evidence based' informatie over de ontwikkeling van jonge kinderen. Bekijk de playlist via kg.be/1000dagen.
- Opgroeien brengt jaarlijks cijfers rond inkomen en (kans)armoede samen. Dit laat toe een beeld te schetsen van het aandeel kinderen dat opgroeit in een gezin met beperkte materiële en financiële middelen. De kansarmoede-index bedraagt 12,1% in 2023, een daling met 0,5% tegenover 2022.
|
Gezinsondersteuning
|
- Het aantal kinderen en jongeren dat een plek vond in een pleeggezin, steeg afgelopen jaar tot 11.169 (+5,3%). Pleegkinderen kunnen bovendien steeds langer op de ondersteuning van hun pleeggezin rekenen.
- Pril ouderschap is een avontuur vol liefde, maar ook gemengde gevoelens en moeilijke momenten. Op 12 juni werd de campagne 'Dat lucht op' van Te Gek!? gelanceerd. Kind en Gezin zet hier mee zijn schouders onder. De campagne bevat onder meer een alternatieve geboortelijst die prille ouders meer zuurstof moet geven. Via een verhalenwand kunnen ouders hun ervaringen delen.
- Op de databank kwaliteitsvolle praktijken is Kriebel op reis toegevoegd. Dat is een koffer vol met materialen om KOPP- en KOAP-kinderen (Kinderen van Ouders met Psychische Problemen of Afhankelijkheidsproblemen) te ondersteunen. De koffer biedt 8 belangrijke thema's en bijhorende materialen om meteen mee aan de slag te gaan.
- In de Inspiratiegids 'Taalstimulering Nederlands buiten de school' lees je alles over 'taalgericht spelen'. Taalgericht spelen is inzetten op taalsteun in een activiteit die op een doordachte manier begeleid wordt en die spel- en leerkansen geeft aan deelnemers tussen 3 en 18 jaar oud.
- Ook in het najaar van 2024 brengt Bandbreedte een rijk aanbod aan trainingen en andere initiatieven. Zo starten in september en oktober trainingen e-mailhulp, beeldbellen en chatten of chathulp. Er zijn ook jaaropleidingen op verschillende locaties, nl. voor blended hulp coach en mediacoach Jeugdhulp. Het opleidingsaanbod van Bandbreedte is gratis voor professionals die werken met kinderen, jongeren en gezinnen rond welzijn. Op 10 oktober vindt het netwerkmoment Bandbreedte plaats, met een stand van zaken van de lopende projecten en een aantal gratis webinars.
- De gids ‘Tijd voor papa zijn' wil geboorteverlof aanmoedigen zodat vaders meer ruimte krijgen in de eerste dagen na de geboorte. Het bevat ook een stappenplan voor geboorteverlof op het werk. De gids kwam tot stand binnen het onderzoek 'Geboorteverlof', een project van Expertisecentrum Resilient People hogeschool UCLL met de steun van het Agentschap Binnenlands Bestuur.
|
Gezondheid
|
- Verschillende Europese landen werden de voorbije maanden geconfronteerd met mazelenuitbraken. Ook in België is er een stijging van het aantal gevallen van mazelen. Om de verspreiding van mazelen te voorkomen, is het van cruciaal belang dat kinderen volgens het aanbevolen schema gevaccineerd worden. Personen die mazelen hebben doorgemaakt (groot deel van de populatie geboren vóór 1970) of 2 vaccins hebben gekregen, zijn beschermd en hebben geen vaccinatie nodig. Algemeen wordt aanbevolen om personen geboren vanaf 1970 die nog geen mazelen doormaakten en nog niet (volledig) gevaccineerd zijn, te vaccineren tegen mazelen.
- De waakzaamheidsfase van het Vlaams Warmteactieplan loopt van 15 mei tot en met 30 september. Hitte kan een ernstige bedreiging vormen voor onze gezondheid, vooral voor kwetsbare groepen zoals ouderen, kinderen en mensen met bepaalde medische aandoeningen. Departement Zorg roept daarom op om je voor te bereiden als je met kwetsbare personen werkt. De tips op www.warmedagen.be kunnen daarbij helpen.
- 'Voeden in Verbinding' is een initiatief waarbij moeders samen borstvoeding geven in een park of op een openbare plek. Het doel is om verbinding tussen ouders te creëren en om tegelijk het taboe rond borstvoeding te doorbreken. Dit initiatief vindt plaats in 21 gemeenten in Vlaanderen op zondag 4 augustus 2024, niet toevallig tijdens de Week van de Borstvoeding (1-7 augustus).
|
Groeipakket
|
Oproep
|
- P&V Stichting wil via een projectoproep ‘Feeling You(th)' de inzet voor het bevorderen van het mentaal welzijn van jongeren ondersteunen. Projectvoorstellen kunnen ingediend worden tot 27 september 2024. Deze voorstellen moeten acties bevatten die beschermende factoren voor mentale gezondheid bij jongeren stimuleren. Ook initiatieven die risicofactoren voor mentale problemen bij jongeren terugdringen of eerste symptomen van zich niet goed in hun vel te voelen detecteren, komen in aanmerking. In het kader van deze oproep, organiseert P&V een inspiratie- en infomoment ‘Mental state of Youth' op 18 september 2024.
|
Agenda
|
Tijdens de zomer gaat de nieuwsbrief over gezinsondersteuning er tussenuit. De volgende nieuwsbrief mag je op 5 september verwachten! |
|
|