Onze dienstverlening
|
- Het is Week van de Vrijwilliger. Een groot applaus en een dikke dankjewel voor alle vrijwilligers die ouders en kinderen een warm welkom geven in de consultatiebureaus, Huizen van het Kind, ... Jullie zijn van onschatbare waarde!
- Opgroeien ondersteunt een onderzoek van het Vlaams Agentschap voor personen met een handicap (VAPH). Zij nodigen ouders van (jonge) kinderen met een (vermoeden van) handicap uit om deel te nemen aan een onderzoek, uitgevoerd door de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (SWVG). Ze willen beter begrijpen welke trajecten kinderen met (een vermoeden van) handicap volgen en welke ondersteuning ze gaandeweg krijgen. Zo kunnen het VAPH én Opgroeien in de toekomst nog meer inzetten op het ondersteunen van gezinnen met een jong kind met een (vermoeden van) handicap.
|
Gezinsondersteuning
|
- Interesse in de realisaties en leerervaringen van de Zorgzame Buurten? Benieuwd wat Zorgzame Buurten kunnen betekenen voor kinderen, jongeren en gezinnen? Laat je informeren en inspireren door de wrap-up van twee jaar onderzoek en ondersteuning tijdens het Symposium Zorgzame Buurten op 22 april 2024 in Brussel.
- Doe je ook mee aan de Jeugdboekenmaand van 1 tot 31 maart? Dit jaar is het thema 'Sport en spel'. Je vindt heel wat boekentips voor verschillende leeftijden.
- OverHoop is een initiatief van de Koning Boudewijnstichting om artsen, apothekers, maatschappelijk werkers, onthaalmoeders, jeugdwerkers, leerkrachten of andere vertrouwenspersonen te versterken in hun aanpak en preventie van ontwikkelingstrauma bij kinderen. Wil jij een bondgenoot worden van dit initiatief en ontdekken hoe jij als professional mee kan bouwen aan een samenleving waarin kinderen en jongeren evenwichtig en in een veilige omgeving kunnen opgroeien? Download dan de korte informatieve folder.
|
Gezondheid
|
- Departement Zorg meldt dat er dit jaar in Vlaanderen opvallend meer gevallen van kinkhoest zijn dan de vorige jaren. Vooral in Vlaams-Brabant (rond de Brusselse rand), maar ook in Antwerpen stijgen de meldingen. Jonge kinderen kunnen ernstig ziek worden en soms complicaties ontwikkelen. Daarom is het sterk aanbevolen om zwangere vrouwen te vaccineren voor kinkhoest en het basisvaccinatieschema van kinderen tijdig op te starten (vanaf 8 weken).
- Vanaf 11 maart gaat de Week van de Lentekriebels, de jaarlijkse campagne van Sensoa, van start om scholen te stimuleren om meer relationele en seksuele vorming te geven. Dit jaar zetten ze in op de ouder-schoolcommunicatie.
|
Huizen van het Kind
|
- Het Opgroeien Congres ligt al even achter ons. Het congres bood een breed spectrum aan inzichten en kennis: van de eerste 1000 dagen van een kind tot de uitdagingen rond jeugddelinquentie en van kinderopvang tot de participatie van kinderen en jongeren. Alle cijfers, interviews en opiniestukken werden gebundeld in een online magazine.
- Op 5 maart vond op initiatief van de FOD Volksgezondheid, het Departement Zorg en Opgroeien een toelichting plaats over de hernieuwde conventie psychologische zorg in de eerstelijn voor Huizen van het Kind, '1 Gezin, 1 Plan' en de netwerken geestelijke gezondheidszorg. Naast het toelichten van de hernieuwde conventie, werden ook praktijken gedeeld, kansen benoemd in relatie tot de oproep 'pilootprojecten zorg en ondersteuning op lokaal niveau' en was er ruimte voor vragen en dialoog. Wie er niet bij was, kan de opname herbekijken.
|
- Een OverKop-huis is een ontmoetingsplek waar jongeren tot 25 jaar gewoon binnen en buiten kunnen lopen en waar ze allerlei ontspannende activiteiten doen. Sinds de opstart in 2016 zijn er op heel veel plaatsen OverKop-huizen bijgekomen, eind 2023 stond de teller op 38. In oktober 2023 werd een oproep gelanceerd om dat aantal uit te breiden. Door deze uitbreiding zal de teller op 61 OverKophuizen in Vlaanderen en Brussel staan.
|
Oproepen
|
- Vijf jaar geleden lanceerde het Departement Zorg de sensibiliseringscampagne 'Warme Dagen'. Deze campagne reikt tips aan over hoe je voor jezelf en anderen kan zorgen op erg warme dagen. Daarom willen zij de sensibiliserings- en ondersteuningsmaterialen evalueren en roepen daarom op om een vragenlijst in te vullen.
- De Gezinsbond en het Kenniscentrum Gezinswetenschappen lanceren het Gezinskabinet: Hoe kan jij als gezin (beter) ondersteund worden, door wie en wanneer? Het Gezinskabinet zet de behoeften van gezinnen centraal en gaat samen met gezinnen op zoek naar oplossingen. Ga naar gezinskabinet.be en ontdek hoe je kan meedoen aan ‘Gezinskabinet - Gezinnen aan het woord'.
|
Agenda
|
|