Onze dienstverlening
|
- Claudia Di Vaio werkt 17 jaar als sociaal werker bij Kind en Gezin. Sinds kort is ze op dinsdagavond te zien in Zorgen voor mama op Eén. Claudia ondersteunt daarin gezinnen in armoede. Elk lokaal team van Kind en Gezin heeft een sociaal werker die gezinnen mee ondersteunt om maatschappelijke drempels te verlagen. Op die manier willen we ervoor zorgen dat elk kind kan kansrijk opgroeien.
- In 'Zorgen voor mama' gaat Claudia met mama Karine aan de slag met een opvoedingsvraag over slapen. Ianthe Van Dorsselaer is psychopedagoog bij Kind en Gezin in Mechelen. Ze helpt vaak gezinnen met vragen rond slapen. In ons gratis Peutermagazine vertelde ze daar al uitgebreid over. Ze deelt dat advies ook in een nieuw filmpje dat we speciaal lanceerden om de gratis expertise van Kind en Gezin in de verf te zetten. We hopen dat het bij ouders de drempel verlaagt om sneller hun vragen of bezorgdheden met ons delen.
|
Gezinsondersteuning
|
- Er zijn tal van redenen om te investeren in kunst en cultuur voor de allerjongsten. Het huidige aanbod volstaat echter niet om alle jonge kinderen te laten kennismaken met kunst en cultuur. En net dat is de gedeelde ambitie van het agentschap Opgroeien, het Departement Cultuur, Jeugd en Media en de VVSG. Daarom heeft onze visietekst zowel aandacht voor het professionele cultuuraanbod als voor kleine cultuurprikkels die professionals uit de kinderopvang en gezinsondersteuning kunnen aanbieden. Naast argumenten voor een gezamenlijk beleid bevat de visietekst ook een aantal acties om de betrokken stakeholders te sensibiliseren, informeren, ondersteunen en dichter bij elkaar te brengen. Zo vind je op de website van EXPOO heel wat inspiratie om binnen je organisatie mee aan de slag te gaan.
- De Week van de Groeilamp (16-23 mei) komt met rasse schreden dichterbij. Een van de grote pijlers zijn de deelkaartjes om ouders een hart onder de riem te steken. Met de ene helft zet je als organisatie ouders in de kijker. Ouders kunnen op hun beurt de andere helft van het kaartje doorsturen naar iemand die zij waarderen. De meters en peter van de campagne onthullen binnenkort de nieuwe campagne. Op 21 mei vertellen ouders en professionals bij Radio EXPOO over hun groeimomenten.
- Radio EXPOO maakte een aflevering over samenwerken om aanstaande ouders te ondersteunen. Katrien Beeckman, professor en coördinator van Born in Brussels professional, was de centrale gast. Mireille Picard van Expertiscentrum Kraamzorg De Wieg vertelde over het perinataal netwerk Noord-West-Vlaanderen. Evelyne Deguffroy (Opgroeien) deelde de Pluim van de Maand uit aan het Vlaams Expertisenetwerk perinatale mentale gezondheid.
- Ben je als sociale professional of burger de weg kwijt in het aanbod van apps en websites voor welzijn en geestelijke gezondheid? Een team van experten uit wetenschap en sociaal werk heeft het aanbod doorgelicht. Op onlinehulp-apps.be bundelen ze gescreende apps en websites die je kan inzetten in hulp, zorg en dienstverlening.
- Op woensdag 5 mei vierden we de 'Internationale dag van de vroedvrouw'. In Vlaanderen staan vroedvrouwen dagelijks zwangere vrouwen en jonge ouders bij met professionele zorg. Zij begeleiden hen met hun kennis, kunde en vertrouwen op één van de bijzonderste momenten in het leven: zwangerschap, geboorte en kraamtijd.
|
Vaccineren
|
- De Hoge Gezondheidsraad adviseert om zwangere vrouwen voorrang te geven bij vaccinatie tegen COVID-19. Ook de Taskforce Vaccinatie volgt die beslissing. Zwangere vrouwen moeten hiervoor zelf contact opnement met hun huisarts of gyneacoloog. De huidige mRNA-vaccins kunnen veilig toegediend worden aan zwangere vrouwen, zegt de Hoge Gezondheidsraad. Zij lopen bovendien meer kans op een ernstig verloop bij een coronabesmetting en op een premature bevalling.
- Van 26 april tot 2 mei 2021 liep de Vaccinatieweek met als thema voorkomen, beschermen, vaccineren. Deze editie was bijzonder, nu in zoveel landen de vaccinatie tegen COVID-19 op volle snelheid begint te komen. COVID-19 heeft ons bewust gemaakt van de cruciale rol die vaccinatie kan spelen bij de bescherming tegen ziekten, maar vaccinaties redden al decennialang miljoenen levens.
|
Voeding
|
- De Hoge Gezondheidsraad (HGR) formuleerde recent hun aanbevelingen voor diverse leeftijdsgroepen die minder of geen dierlijke voedingsmiddelen consumeren. Het doel van het advies 'Vegetarische voeding' is om specifieke voedingstekorten of andere risico's te vermijden. Het veganistisch dieet is het meest beperkend en houdt dus een hoger risico in. Veganisme wordt daarom afgeraden voor vrouwen tijdens de zwangerschap en borstvoeding; en voor zuigelingen en jonge kinderen. De HGR raadt aan om bij veganistische voedingskeuze begeleiding in te schakelen door gezondheidswerkers (artsen, diëtisten) met kennis van veganisme.
- Een gezond en milieuverantwoord menu samenstellen is een uitdaging. De milieu-impact van onze voeding werd door het Departement Omgeving onderbouwd en vertaald naar concrete tips binnen de voedingsdriehoek van Gezond Leven. Wat goed is voor de gezondheid, is vaak ook goed voor het milieu.
|
Welzijn
|
- Het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin publiceerde hun jaarverslag 2020. Het jaarverslag laat medewerkers en partners aan het woord en biedt een overzicht van hun projecten. Het jaarverslag brengt ook cijfers, waaronder de inspecties van Zorginspectie, oproepen naar de hulplijnen 1712, Stop it Now! en Tele-onthaal en de werking van de justitiehuizen.
|
Agenda
|
|