Onze dienstverlening
|
- Opgroeien vernieuwde in samenwerking met CLB de gesprekswijzer, een online leermodule, en de bijhorende tool 'de gesprekswaaier'. De Gesprekswijzer helpt medewerkers Opgroeien, CLB en netwerkpartners om te beslissen welke brugfuncties (methodieken, tools, personen en gesproken taal) men best inzet bij een gesprek met een cliënt die geen, weinig of nauwelijks Nederlands spreekt, leest en/of begrijpt.
- Kinderen geboren in 2022 kunnen ingeschreven worden in de kleuterschool van 22 april 2024 tot en met 13 mei. Kind en Gezin en AgODi (Agentschap voor Onderwijsdiensten) zetten zich samen in om nadien de kleuters op te volgen die niet ingeschreven zijn. In het kader van de acties kleuterparticipatie en transitie naar de kleuterschool blijft het opvolgen van 'niet-ingeschreven kleuters' immers heel belangrijk.
|
Gezinsondersteuning
|
- Op 18 mei gaat voor de zesde keer de Boekstart-dag door. Veel bibliotheken zetten die dag of later in mei hun deuren open voor baby's en peuters. Er zijn tal van leuke activiteiten voor de allerjongsten en natuurlijk wordt er zo goed als overal voorgelezen.
- De nieuwe website jongemantelzorgers.be bundelt allerlei materiaal over jonge mantelzorg: factsheets met cijfers, tips voor medestudenten en lesgevers, communicatiemateriaal ... De inspiratiegids jonge mantelzorg in het hoger onderwijs is te downloaden via mantelzorgers.be/inspiratiegids.
- De Katrol werd in de databank kwaliteitsvolle praktijken in de kijker geplaatst. De Katrol biedt studie- en gezinsondersteuning aan huis bij kwetsbare, kansarme gezinnen door het inzetten van studenten uit verschillende disciplines. Via studie- en gezinsondersteuning aan huis worden de kinderen ondersteund en gaat de student ook aan de slag met de hulpvragen van de ouders. In de kennishub van Opgroeien vind je andere inspirerende praktijken over huiswerk- en studiebegeleiding. Ook Home-Start biedt laagdrempelige gezinsondersteuning aan huis bij gezinnen in een kwetsbare situatie. Opgeleide Home-Start vrijwilligers bezoeken wekelijks hun gezin vanuit een krachtgerichte, netwerkversterkende benadering.
- EXPOO bundelde samen met ICOBA de nieuwste inzichten over agressie in een nieuwe themapagina. Agressief gedrag uit zich in verschillende vormen en komt in uiteenlopende contexten voor. Je kan er rechtstreeks mee in aanraking komen of als getuige. EXPOO roept daarbij op om inspirerende praktijken, tools en stappenplannen te delen.
- De Week van de Opvoeding (16 tot 23 mei) wil opvoeden en ouderschap zichtbaar en bespreekbaar maken, vooral door allerlei lokale initiatieven met en voor ouders te organiseren. Dit jaar is het thema verbinding: verbinding tussen organisaties die rond opvoeding werken professioneel en via vrijwilligers, tussen organisaties en gezinnen en tussen gezinnen onderling. Op de campagnewebsite vind je meer informatie, campagnemateriaal en inhoudelijk materiaal.
|
Gezondheid
|
- GAMS België, het expertisecentrum dat zich inzet tegen vrouwelijke genitale verminking (VGV) lanceert in mei de jaarlijkse preventiecampagne voor de zomervakantie. Ze richten zich dit jaar specifiek tot leerkrachten en andere pedagogische medewerkers van kleuter- en basisonderwijs. Meer dan 12 000 meisjes tussen 3-12 jaar oud lopen in België een risico besneden te worden als er niet aan preventie gedaan wordt en dit vooral tijdens de zomervakanties. Vlaanderen is daarbij de regio waar de problematiek het meeste voorkomt. Interactieve webinars zullen worden aangeboden aan het schoolpersoneel om hen de nodige kennis en tools te bieden om VGV te identificeren en te voorkomen.
- 'Vaccineren? Jij weet waarom.' Onder die slogan startte departement Zorg tijdens de Europese vaccinatieweek een langlopende campagne om correcte informatie over vaccinatie te verspreiden. Een campagne die vele redenen aanhaalt waarom je jezelf en je kinderen zou laten vaccineren. De ronde pleister wordt het terugkerende visueel element.
- Nieuwe cijfers bevestigen dat kinkhoest nog altijd meer dan anders circuleert in Vlaanderen. Kinkhoest is vooral gevaarlijk voor pasgeboren kinderen. Het Departement Zorg roept zwangere vrouwen dan ook op om zich tegen kinkhoest te vaccineren tijdens elke zwangerschap. Daarnaast blijft het ook belangrijk om baby's op tijd te vaccineren tegen kinkhoest.
|
Huizen van het Kind
|
- Zoekend naar een overzichtelijk aanbod om in te zetten op preventieve gezondheidszorg? Op WegWijzer Huizen van het Kind ontdek je een bundeling van het preventieaanbod: vormingen en per gezondheidsthema materialen, acties en projecten.
|
Groeipakket
|
- Opgroeien lanceerde het themarapport Groeipakket. Het gaat om heel wat dashboards met gegevens over 2023 en ook de kwartaalgegevens van december 2023. Eind 2023 ontvingen 1.632.844 kinderen uit 921.053 gezinnen een Groeipakket voor een totaalbedrag van 4,5 miljard euro. 600 miljoen daarvan is voorzien voor de sociale toeslag en de schooltoeslag.
- In amper 6 maanden tijd namen 1.000 professionals deel aan de webinars van Opgroeien over zorgtoeslag. Zo was er op 25 april een webinar over alles dat je als professional moet weten over de aanvraagprocedure zorgtoeslag voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte. Webinar gemist? Je vindt alle info via zorgtoeslagen.be.
|
Agenda
|
|