Actieve openbaarheid
De eerste inspectierapporten van kinderopvanginitiatieven in Vlaanderen en Brussel staan sinds 19 december op de website van Zorginspectie. In een eerste fase zijn de rapporten van de inspecties vanaf 17 november beschikbaar.
In het voorjaar komt er op de website van Opgroeien één link naar alle info rond actieve openbaarheid: inspectieverslagen, de opvolging ervan, handhavingsrapporten en de eventuele meldingen die aanleiding gaven tot de handhaving.
"In de kinderopvang wordt door het merendeel van de initiatieven heel goed werk geleverd dankzij duizenden medewerkers. De publicatie van de inspectierapporten is een belangrijke stap om ouders te informeren over de kwaliteit en de veiligheid in de kinderopvanginitiatieven", zegt minister Crevits. "De publicatie van de inspectierapporten moet ook helpen om het vertrouwen van ouders in onze kinderopvang te versterken."
Tijdelijke vervangcapaciteit verruimd
Als Opgroeien een vergunning schorst of opheft en er in de onmiddellijke omgeving geen alternatieve opvangplaats is, dan kan een organisator na toestemming een subsidie krijgen voor de realisatie van tijdelijke vervangcapaciteit.
Deze maatregelen zijn voortaan ook van toepassing wanneer de organisator de opvang stopzet omwille van overmacht of faillissement. Ook de periode waarop deze subsidie kan worden ingezet is verlengd.
Daarnaast wordt het binnenkort mogelijk om vrijgekomen subsidies in dezelfde buurt opnieuw in te zetten.
Meer info.
Herinzet vrijgekomen middelen inkomenstarief
De Vlaamse Regering keurde de herinzet van subsidies inkomenstarief (trap 2) principieel goed, wanneer ze vrijkomen naar aanleiding van een handhavingsmaatregel van Opgroeien, een faillissement of plotse stopzetting van een organisator. De bedoeling is om de vrijgekomen middelen snel in de oorspronkelijke buurt opnieuw in te zetten, zodat er een duurzame oplossing kan geboden worden aan de getroffen gezinnen. Na het advies van de Raad van State verwachten we begin januari de definitieve goedkeuring van dit besluit van de Vlaamse Regering, zodat Opgroeien dat daarna kan toepassen.
Stappenplan voor lokale besturen en Loketten bij schorsing en handhaving
Lokale besturen en loketten vervullen een belangrijke coördinerende rol wanneer de vergunning van een opvang wordt geschorst of opgeheven en ouders, soms tijdelijk, een opvangplaats nodig hebben. Het stappenplan geeft informatie over het verloop en de taakverdeling in de communicatie en biedt handvaten bij de te ondernemen stappen.
Nieuw: stappen bij de aanvraag van een vergunning kinderopvang
Het is belangrijk dat personen die een kinderopvanginitiatief willen opstarten, geschikt zijn en hier goed voorbereid aan beginnen. Daarom zetten we al een tijdje volop in op het selectieproces van starters. Wat is er nieuw?
- Het oriënteringsgesprek. Tijdens het oriënteringsgesprek leren de organisator en klantenbeheerder elkaar kennen. Ook worden de competenties en het beleidsvoerend vermogen van de organisator nagegaan.
- Bijkomend inspectiebezoek. Wanneer een bestaande organisator een vergunningsaanvraag indient, is het mogelijk dat er een bijkomend inspectiebezoek van Zorginspectie gebeurt in de bestaande locatie(s) om de kwaliteit en het naleven van de voorwaarden te controleren.
Alles over starten met kinderopvang.
Ondersteuning houdt in bepaalde situaties van voorzorg kinderopvang open
De veiligheid van het kind staat bij Opgroeien altijd voorop. Als er vanuit de best beschikbare informatie een vermoeden bestaat dat er een hoog risico is op de schending van de fysieke en psychische integriteit van kinderen, dan wordt de vergunning uit voorzorg geschorst, om op redelijke termijn te remediëren. Dit heeft echter een grote impact op ouders en organisatoren: gezinnen vinden vaak geen alternatieve opvang terwijl organisatoren en medewerkers van de opvanglocatie hun inkomen verliezen.
Daarom zal Opgroeien, in die situaties waarbij de veiligheid van het kind kan gegarandeerd worden, de mogelijkheid bieden om de opvang open te houden. Opgroeien kan na zorgvuldige afweging in bepaalde gevallen de organisator een aanmaning bezorgen en verplichten zich te laten ondersteunen door Mentes of door de pools gezinsopvang. Mentes of de pool gezinsopvang treedt in dit geval niet in de plaats van de organisator, Zorginspectie of Opgroeien.
De doelstelling is om gedurende 4 weken met de organisator door een intensief ondersteuningstraject te lopen, met een sterke aanwezigheid op de werkvloer (bijvoorbeeld dagelijks of tijdens een aantal dagdelen per week). Opgroeien zal Zorginspectie vragen om na afloop van dit traject ter plaatse een inspectiebezoek brengen. Hierna kan Opgroeien beslissen of het handhavingstraject wordt stopgezet of niet.
In de loop van de volgende 6 maanden wordt deze aanpak uitgetest in een beperkt aantal gevallen. Bij een positieve evaluatie kan er naar een meer structurele aanpak worden overgestapt.
|