Actua
|
Opgroeien en Kapitein Winokio ondersteunen ouders bij opvoedstress Ouders van jonge kinderen ervaren regelmatig stress: een lastige situatie op het werk, zeurende kinderen, verwachtingen van anderen, het huishouden proberen in goede banen te leiden, tekort aan slaap, gebrek aan vrije tijd, financiële zorgen, .. En soms wordt het allemaal even te veel. Met een nieuwe campagne steken we iedereen die zorgt voor jonge kinderen een hart onder de riem. Het is belangrijk dat opvoedstress erkend wordt en dat ouders hierin ondersteund worden. Samen met Kapitein Winokio maakten we het liedje 'Doe de 4-4-4' om opvoedstress onder de aandacht te brengen en bespreekbaar te maken.
Op de nieuwe www.opvoedstress.be vinden ouders, mensen uit hun omgeving en professionals heel wat info en waar ze terechtkunnen voor hulp.
|
Financieel
|
Kwaliteit
|
Nieuwe praktijk in de kijker: De Egeltjes Er is een nieuwe waardevolle praktijk toegevoegd aan de databank van kwaliteitsvolle praktijken. Maak kennis met De Egeltjes, een kinderopvang+ die zich specifiek richt op kwetsbare gezinnen in de eerste 1000 dagen van een kind. Ze bieden ontwikkelingsstimulering voor kinderen met diverse zorgvragen en gezinsbegeleiding. Het doel is inclusie bevorderen, kinderen een veilige omgeving bieden, ouders ondersteunen en bijdragen aan een inclusieve samenleving. Evaluatie campagne 'Warme dagen' Door de klimaatverandering neemt ook in Vlaanderen de kans op regelmatige en langdurende warmteperioden toe. Deze warme periodes brengen extra gezondheidsrisico's met zich mee, zeker voor kwetsbare groepen zoals kinderen. Vijf jaar geleden lanceerde het Departement Zorg daarom de sensibiliseringscampagne 'Warme Dagen'. Deze campagne reikt tips aan over hoe je voor jezelf en anderen kan zorgen op erg warme dagen. Ken jij de campagne? Heb je al eens affiches of visuals van deze campagne gespot? Klinkt de naam 'warme dagen' jou niet onbekend? Dan hebben we jou nodig! Vijf jaar na de start van de campagne is een goed moment om de sensibiliserings- en ondersteuningsmaterialen opnieuw onder de loep te nemen en ze te evalueren. Daarom vragen we maximaal 10 minuten van jouw tijd om een vragenlijst in te vullen. Met de anonieme resultaten gaan we aan de slag om de kwaliteit en het aanbod te verbeteren. Je kan de vragenlijst invullen tot en met vrijdag 22 maart. Een warme dankjewel voor jouw medewerking!
|
buitenschoolse opvang en activiteiten (BOA)
|
Attest levensreddend handelen In de vorige nieuwsbrief gaven we mee dat verantwoordelijken en kinderbegeleiders minstens om de drie jaar een basisopleiding 'levensreddend handelen bij kinderen' moeten volgen. Als bewijs daarvan moeten ze een 'attest van kennis van levensreddend handelen bij kinderen' kunnen voorleggen. Dit geldt enkel voor de opvang van baby's en peuters. De buitenschoolse opvang met kwaliteitslabel bewaakt de competenties van de verantwoordelijke en de kinderbegeleiders. Eén ervan is doortastend handelen in crisissituaties. Dit houdt in dat zij of hij specifieke vaardigheden kan toepassen bij ernstig ongeval, brand, grensoverschrijdend gedrag of ziekte. Het is aan de organisator om vanuit het beleidsvoerend vermogen te bepalen hoe aan deze voorwaarde wordt voldaan. De buitenschoolse opvang kan hiervoor terecht bij dezelfde opleidingsorganisaties dan de opvang van baby's en peuters. Contactgegevens BOA Opgroeien bewaart de contactgegevens van het lokaal bestuur voor snelinfo's en andere communicatie. Mochten deze gegevens voor BOA in jouw gemeente recent gewijzigd zijn, dan vragen we aan de lokale besturen om ons de nieuwe contactgegevens te bezorgen via lokaalbeleid.boa@opgroeien.be.
|
Oproepen en beslissingen
|
Beleid
|
Toepassing van de verlaagde kindratio in de groepsopvang van baby's en peuters De Vlaamse Regering verlaagt de maximale kindratio om de werkdruk in de kinderopvang te verlagen en de pedagogische kwaliteit van de kinderopvang verder te ondersteunen. Organisatoren krijgen tijd tot 31 december 2026 om naar de nieuwe ratio te evolueren. In deze kinderopvang special gaan we dieper in op de verlaging van de maximale kindratio in de groepsopvang en bij de samenwerkende onthaalouders groepsopvang. Hoeveel kinderbegeleiders heb je nodig? Hoe kan je medewerkers aantrekken? Welke profielen kan je inzetten? We geven ook antwoord op gestelde vragen.
|
Leestips
|
Online magazine Opgroeien congres Op 8 december 2023 vond het Opgroeien congres plaats, een bruisende dag met meer dan 80 workshops en lezingen. Meer dan 1500 jongeren, gezinnen, ervaringsdeskundigen, professionals, wetenschappers en beleidsmakers kwamen samen om in dialoog te treden. Dankzij de expertise van 150 gedreven professionals en ervaringsdeskundigen werden er thema's besproken van de eerste 1000 cruciale dagen van een kind tot de uitdagingen rond jeugddelinquentie en van kinderopvang tot de participatie van kinderen en jongeren. Kortom, het Opgroeien Congres bood een breed spectrum aan inzichten en kennis.
Om al deze expertise en mooie momenten niet zomaar te laten passeren, werden alle cijfers, interviews en opiniestukken gebundeld in een prachtig online magazine.
|
|
'Hier kan iedereen groeien': Inspiratie voor de kinderopvang van morgen Op 23 februari verscheen het boek 'Hier kan iedereen groeien'. Sandra Vandermespel schrijft hierin over de werking van Elmer vzw.
|
|
|
Al meer dan 25 jaar realiseert Elmer sociale kinderopvang in Brussel. Vier locaties, een bonte mix van kinderen, medewerkers met wortels in dertig verschillende landen, de overtuiging dat diversiteit een rijkdom is: in de sector is Elmer een naam als een klok. Dit boek heeft de ambitie het debat over de toekomst van de kinderopvang een andere richting uit te duwen. Het is een pleidooi om kinderopvang verder vorm te geven als een plek 'waar iedereen kan groeien'. Meer info en bestellen. Maart Jeugdboekenmaand Doe jij ook mee aan de Jeugdboekenmaand van 1 tot 31 maart? Dit jaar is het thema 'Sport en spel'. Sport is goed voor je en spelen is gezond, net zoals lezen! Van de meeste boeken krijg je niet meteen sterke spieren, maar ze zetten wel je hersenen en je gevoel in beweging. (Iedereen Leest) Je vindt heel wat boekentips voor verschillende leeftijden.
|
Agenda
|
Symposium Zorgzame Buurten 22 april 2024 Heb je interesse in de realisaties en leerervaringen van de Zorgzame Buurten? Ben je benieuwd wat Zorgzame Buurten kunnen betekenen voor kinderen, jongeren en gezinnen? Schrijf je dan in voor het Symposium Zorgzame Buurten op 22 april 2024 in Brussel. Laat je informeren en inspireren door de wrap-up van twee jaar onderzoek en ondersteuning. Je kan kiezen uit 14 break-out sessies met belevingsdorpen, beleidssessies en kringgesprekken. Meer info en inschrijven. Doe mee aan het VIVO onderzoek In opdracht van het Sociaal Fonds 331 voert VIVO een onderzoek uit naar de uitdagingen waar de sector Kinderopvang vandaag en in de nabije toekomst voor staat. Op basis van deze inzichten wil VIVO een relevant en actueel vormingsaanbod voor de werknemers in de kinderopvang uitwerken. Het onderzoek verloopt in de vorm van online dialogen: één voor kinderbegeleiders, administratieve en logistieke medewerkers op donderdag 14 maart 2024, en één voor leidinggevenden, coördinatoren en pedagogen op maandag 18 maart 2024. Meer info en inschrijven.
|
En verder
|
Attest inkomenstarief en voorrangsregels We vestigen er graag de aandacht op dat een attest inkomenstarief ten vroegste 2 maand voor de start van de opvang kan worden aangevraagd. Voordien is enkel een simulatie mogelijk. Het attest inkomenstarief kan dus niet als basis dienen om bijvoorbeeld inzicht te krijgen in de inkomenssituatie in kader van de huidige voorrangsregels. We herinneren eraan dat vanaf 1 april 2024 het inkomen niet langer geldt als voorrangskenmerk voor de opvanglocaties met subsidie voor inkomenstarief. Meer veelgestelde vragen over het inkomenstarief vind je op onze website.
|
|