Ken je speelbank.be al?
Honderden originele speeltips die weinig moeite en geld kosten. Zegt jou dat iets? VVSG en Diverscity ontwikkelden enkele jaren geleden Speelbank.be. Benieuwd hoe dit werkt en wat je er allemaal mee kan doen? Bekijk het filmpje waarin kinderbegeleidster Esther je alle geheimen van Speelbank.be verklapt. Veel speelplezier!
Werk maken van een gezonde kinderopvang
"Fruitsap is toch gezond? Veggie, is dat iets voor kinderen? Waar halen we leuk speelmateriaal? Hoe buiten spelen zonder grote tuin? Moeten we alle schermen verbannen?"
De vormingen 'Gezonde voeding in de kinderopvang' of 'Meer bewegen en minder stilzitten in de kinderopvang' geven een antwoord op al deze vragen.
Vraag deze vormingen aan bij het LOkaal GezondheidsOverleg (afgekort: Logo) in je buurt.
Meer info op Gezondekinderopvang.be.
Oproep Boekstart traject in de kinderopvang
Wil je graag de leesomgeving in jouw kinderdagverblijf versterken? Jouw boekenaanbod voor de allerjongsten uitbreiden? Meer te weten komen over de voorleesontwikkeling van jonge kinderen en het belang van voorlezen? Of wil je investeren in een goed contact met de bibliotheek in jouw gemeente?
Teken dan in voor het Boekstart traject 'Een inspirerende leesomgeving in de kinderopvang'.
Dit traject is een organisatie van Iedereen Leest en VCOK. Je volgt het traject met andere kinderdagverblijven.
Het traject gaat in mei 2023 van start.
Meer info.
Gebruik 1 jaar lang gratis de tool 'Zelfevaluatie brandveiligheid'
Het VIPA heeft in samenwerking met het Agentschap Opgroeien en het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap een snelle en toegankelijke tool laten ontwikkelen waarmee je zelf je zorgvoorziening kunt screenen op vlak van brandveiligheid. Het resultaat is een handige app met een vragenlijst die je via de smartphone kunt invullen.
De app is vooral nuttig voor kleinere zorgvoorzieningen waarvoor geen brandveiligheidsattest verplicht is of waarvoor geen specifieke brandveiligheidsnormen gelden. Voorbeelden hiervan zijn: initiatieven voor buitenschoolse kinderopvang, onthaalouders of tijdelijke zorglocaties.
Je kan deze app vanaf januari 2023 1 jaar gratis gebruiken.
Meer info.
Waakzaamheid bij luchtwegklachten
Het aantal infecties met streptokokken stijgt in ons land. De meeste streptokokkenbesmettingen zijn niet zo erg en genezen spontaan. Het is wel belangrijk om alert te blijven voor tekenen die kunnen wijzen op een zogeheten invasieve streptokokkeninfectie. Een invasieve streptokokkeninfectie komt vaak bovenop een andere luchtweginfectie en kan leiden tot ernstige ziekte zoals zware longontsteking of bloedvergiftiging. Deze infectie vergt een onmiddellijke antibioticabehandeling.
Zorg en Gezondheid raadt iedereen aan om bij luchtwegklachten met koorts, een arts te raadplegen bij ongerustheid of verslechtering van de klachten na drie dagen. Voel je je algemeen ziek of grieperig met koorts en merk je na drie dagen geen stabilisatie, maar voel je je nog zieker worden? Stijgt je koorts of krijg je ademnood? Aarzel dan niet en raadpleeg een huisarts.
Bij kinderen ben je waakzaam voor alarmsignalen wanneer een kind zieker wordt, zoals suffer worden, een grauwe kleur krijgen of ademnood, of wanneer het langer dan 3 dagen na elkaar koorts maakt. Onze flowchart koorts toont welke inschatting je best maakt in de opvang.
|