Nieuwe inhouden en materialen 'Taalstimulering en meertalig opvoeden'
Leren praten is een grote, belangrijke stap in de ontwikkeling van elk kind. Ouders, grootouders, maar ook kinderbegeleiders, ... spelen een cruciale rol in die taalontwikkeling. Veel kinderen worden meertalig opgevoed. Hierover zijn heel wat vragen en bezorgdheden bij professionals.
Opgroeien wil professionals tools aanreiken zodat zij kinderen (van 0 tot 3 jaar) en ouders kunnen ondersteunen in de dagelijkse praktijk:
Aangepaste info baby-led weaning
De 'baby-led weaning methode' (BLW, ook wel Rapleymethode genoemd) is een manier om baby's zelf van bij de start zachte stukjes voeding te laten eten. Het kind brengt zelfstandig de brokjes naar de mond en bepaalt zelf hoeveel het eet. Vaste voeding moet uiterlijk op 6 maanden opgestart worden. BLW kan gebruikt worden als methode om de overgang van melkvoeding naar vaste voeding te maken, als aan de dagelijkse behoefte aan ijzer en energie van het kind voldaan wordt.
Kiezen ouders voor de BLW-methode en vragen ze om dit ook toe te passen in de kinderopvang? Ga hierover in gesprek met de ouders en bekijk wat haalbaar is. Zo kan je proberen te komen tot een oplossing die voor alle partijen aanvaardbaar is.
Je vindt aangepaste info op de website van Kind en Gezin. Enkele studenten gingen voor een bachelorproef met BLW aan de slag. Zij ontwikkelden heel wat bruikbaar materiaal:
Blijf bij - ongerust over de thuissituatie
Is het jou al eens overkomen dat je je zorgen maakt over hoe het gaat met een kind thuis? Bijvoorbeeld: een kind dat regelmatig naar de opvang komt met een vuile nachtluier of met een beschimmeld flesje? Als je ongerust bent, is dat altijd een reden om iets te doen. Je voelt je daarbij misschien wat ongemakkelijk of onzeker. Om je te ondersteunen werd al heel wat materiaal uitgewerkt: een stappenplan, een webpagina, leermodules, vormingen, ... Je leest er alles over op de website van Kind en Gezin.
Wil je graag meer weten over hoe je verontrustende situaties kan aanpakken?
- Schrijf je in voor de mails 'Blijf bij - ongerust over de thuissituatie'. Om de 2 weken ontvang je een kleine prikkel die je meer leert over het omgaan met verontrusting over kinderen thuis.
- Noteer alvast in je agenda: dinsdag 20 september van 19.30 tot 20.15 uur. In een online webinar vertellen collega's uit de kinderopvang hoe zij met verontrusting omgaan en krijg je concrete tips van experten.
Folder ziekte en koorts
In de vorige nieuwsbrief werd hij al aangekondigd, vanaf nu kan je de folder koorts en ziekte in de opvang downloaden. Deze folder kan helpen om het met ouders te hebben over je ziektebeleid en aanpak bij koorts in de opvang. Ook in het model van huishoudelijk reglement wordt een verwijzing naar deze folder gemaakt. Meer info over vind je bij ziekte en koorts.
Zon in overvloed, verzorg jezelf en anderen goed
Wil je jezelf, de kinderen en ouders van je opvang voorbereiden op warme dagen? Zorg voor voldoende bescherming tegen de zon, hydratatie en afkoeling. Lees de tips op de website van Kind en Gezin. Ontdek ook welke voorzorgsmaatregelen je kan nemen om gezondheidsproblemen te voorkomen op de website warmedagen.be van de Vlaamse overheid.
MeMosnaQs - Ga concreet aan de slag met MeMoQ
Wil je concreet aan de slag gaan met het pedagogisch raamwerk en MeMoQ in jouw opvang? Dan zijn de 150 opdracht- en reflectiekaarten van MeMosnaQs een uitstekend hulpmiddel. Kinderbegeleiders kunnen de kant-en-klare opdrachten uitvoeren in hun leefgroep met de kinderen of de ouders, of in overleg met collega's. Alles is eenvoudig uitgelegd en de uitvoering vraagt weinig tijd. MeMosnaQs werd uitgewerkt door de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) in Brussel. Meer info en bestellen.
|