270 miljoen euro extra voor de kinderopvang
De Vlaamse regering kondigde in haar septemberverklaring een budgetverhoging van 270 miljoen euro voor de kinderopvang aan. Deze investering gaat naar een lagere ratio, extra plaatsen en naar de mensen die in de kinderopvang werken.
Bruno Vanobbergen: "Kinderbegeleiders geven het beste van zichzelf. Hun steun en inzet is cruciaal in die eerste duizend dagen in het leven van een kind. De verlaging van de kindratio zorgt voor meer aandacht voor elk kind en voor minder stress en druk op de schouders van kinderbegeleiders. Het is goed dat de bestaande kinderopvanginitiatieven versterkt worden en kunnen rekenen op meer middelen. Ook dit geeft zuurstof. Opgroeien engageert zich om alle investeringen zo snel mogelijk te kunnen toekennen en mee te blijven bouwen aan de toekomst van de kinderopvang."
We zetten de maatregelen op een rijtje.
|
Week van de Kinderopvang - Bedankt, Sterkmakers!
Van 9 tot en met 15 oktober 2023 is het Week van de Kinderopvang, met als thema 'Bedankt, Sterkmakers!'.
Met dit initiatief van talrijke organisaties in de sector willen we naar jaarlijkse gewoonte élke medewerker in de kinderopvang waarderen voor hun inzet.
- Op zoek naar promomateriaal of inspiratie om er een geslaagde week van te maken? Neem een kijkje op de website van VVSG.
- Vanaf begin oktober kan je een digitale complimentenbutton versturen.
- Deel zeker ook jullie acties of berichten op sociale media met #weekvandekinderopvang
|
Bruno Vanobbergen benoemd als administrateur-generaal van Opgroeien
Vandaag/Vrijdag 29 september besliste de Vlaamse Regering over de aanstelling van de nieuwe administrateur-generaal van Opgroeien. Na zijn periode als waarnemend administrateur-generaal krijgt Bruno Vanobbergen nu het vertrouwen om ook de komende jaren aan het hoofd te blijven van Opgroeien.
|
Website Kind en Gezin verbeterd
Opgroeien verbeterde de website van Kind en Gezin aan de hand van de suggesties van organisatoren in de tevredenheidsenquête. Professionelen kunnen op verschillende manieren info vinden:
- Via de zoekfunctie. Tip: typ 'kinderopvang' na het zoekwoord. Bijvoorbeeld: MeMoQ + kinderopvang.
- Op de homepage voor professionelen vind je nuttige links. Op algemeen verzoek kwam er een directe link naar 'procedures en formulieren'.
- Via het menu bovenaan (zie afbeelding).
|
|
|
|
Toch niet gevonden wat je zocht? De Kind en Gezin-Lijn helpt jou verder. In de toekomst zal Opgroeien de website voor professionelen verder ontwikkelen.
Voorleesweek 2023
Tijdens de Voorleesweek van 18 tot 26 november 2023 gaat Iedereen Leest op zoek naar 10.000 voorleesbuddy's. Onthaalouders, kinderbegeleiders, leerkrachten, bibmedewerkers, boekhandelaars, vrijwilligers, .. Iedereen kan een voorleesbuddy worden. Of misschien ben je het al?
Vanaf 28 oktober kan iedereen zich op www.voorleesweek.be aanmelden als voorleesbuddy. Je ontvangt dan een digitaal starterspakket met tips en tricks rond voorlezen en maakt kans op een boekenbon van 500 euro.
Gaan jullie mee op zoek naar voorleesbuddy's? Hang dan de affiche uit in de kinderopvang. Je kan tot 15 oktober een gratis promotiepakket met twee affiches en vijf postkaartjes aanvragen via deze link.
|
Griep- en covidvaccinatiecampagne
Als je werkt met jonge kinderen is het belangrijk dat je je laat vaccineren tegen de griep. Hiervoor kan je terecht bij je huisarts of apotheek. Mogelijk krijg je als werknemer in de kinderopvang de griepvaccinatie gratis aangeboden via je arbeidsgeneeskundige dienst.
Veelgestelde vragen over de covid- en griepvaccinatie.
Weren van kinderen met windpokken
Het Departement Zorg beveelt het weren van schoolgaande kinderen met windpokken niet meer aan. Zodra de kinderen zich niet ziek meer voelen, kunnen ze naar school. Omwille van een lagere immuniteitsgraad en groter risico op complicaties en hospitalisaties, blijft wering wel aanbevolen in de kinderopvang van baby's en peuters. Het kindje kan dan terug naar de opvang komen van zodra alle blaasjes volledig opgedroogd zijn en ten vroegste 6 dagen na het verschijnen van de eerste blaasjes.
We hebben de info op de website bijgewerkt.
|
|
Internationale week van de Borstvoeding 1 tot 7 oktober 2023
Van 1 tot 7 oktober 2023 is het opnieuw Internationale week van de Borstvoeding. Dit jaar plaatst de federale overheid het ondersteunen van werkende moeders die borstvoeding geven in de kijker. Opgroeien steunt de campagne door de affiches mee te verspreiden. Ook jij kan de affiche bestellen via onze website en op een zichtbare plaats hangen.
|
|
|
Financieel
|
Subsidie voor extra energiekost in 2023
De Vlaamse regering voorziet een subsidie voor de extra energiekost van 2023 voor kinderopvang van baby's en peuters en kleuteropvang. Zij zullen deze subsidie ontvangen van Het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA).
Meer weten.
Verhoging kinderopvangtoeslag
In september 2023 werd de kinderopvangtoeslag met 2% geïndexeerd. Dit betekent dat het bedrag per kind vanaf oktober stijgt van 3,43 naar 3,50 euro.
Meer info.
|
Werken in de opvang
|
Aanvraag afwijking van bewijs van kwalificatie
Was je als kinderbegeleider in de kinderopvang tewerkgesteld vóór 1 april 2014? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een afwijking voor de kwalificatie van kinderbegeleider.
Was je als verantwoordelijke tewerkgesteld kom je in aanmerking voor een afwijking voor de kwalificatie van verantwoordelijke.
Het aanvraagformulier moet vóór 31 december 2023 ingediend worden bij je klantenbeheerder.
Meer info
Nieuwe brochure over stage en werkplekleren
Het Vlaams Welzijnsverbond werkte samen met een aantal partners een Inspiratiebundel uit met tips over hoe kinderopvang en onderwijs kunnen samenwerken rond stages.
|
Kwaliteit
|
|
Denk- en inspiratiedag 'Aan de slag met beleidsvoerend vermogen'
Op donderdag 21 september 2023 namen ruim 100 medewerkers van Opgroeien en Zorginspectie, ondersteuners en afgevaardigden van de sector deel aan de Denk- en inspiratiedag rond het thema beleidsvoerend vermogen (BVV). Ze kregen te horen hoe ver het traject is gevorderd. Een vijftal getuigenissen uit de sector toonden aan hoe men vandaag al aan de slag is met beleidsvoerend vermogen. In werkgroepen werd vervolgens nagedacht over uitdagingen om hiermee in 2024 in de praktijk aan het werk te gaan.
|
|
|
Er volgen uiteraard nog verdere stappen in dit traject. Via deze nieuwsbrief houden we jullie hiervan op de hoogte. De bevindingen van deze dag en de opname van het plenaire gedeelte zullen later via de website beschikbaar worden gesteld
Terugblik op webinar 'Het kind in de hoek of niet? Voorbij de vraag wat mag en niet mag'
Zo'n 400 medewerkers en artsen van Opgroeien en medewerkers kinderopvang volgden tijdens de Infant Mental Health Awareness Week de interactieve webinar 'Het kind in de hoek of niet? Voorbij de vraag wat mag en niet mag'. Sprekers Nicole Vliegen en Bart Soenens hebben ervoor gekozen om de sessie niet op te nemen. Voor wie er op 15 juni niet bij kon zijn of voor wie nog eens wil terugblikken, werd deze samenvatting gemaakt.
Wie zich verder wil verdiepen in de thema's die aan bod kwamen, kan terecht op volgende webpagina's op de website van Opgroeien:
Lancering BlinkTV
Op vrijdag 13 oktober wordt BlinkTV gelanceerd. BlinkTV is het nieuwe videokanaal voor de kinderopvang waarop je inspirerende filmpjes kan terugvinden. De video's zijn opgedeeld in een aantal vaste en herkenbare formats: Uitblinkers, Speelkracht, Kijken naar kinderbegeleiders, ..
Via deze filmpjes willen we (toekomstige) kinderbegeleiders en iedereen die in de kinderopvang werkt, inspireren, uitdagen en aanzetten tot reflectie. Daarnaast willen we vooral ook tonen hoeveel mooie dingen er iedere dag in de kinderopvang gebeuren.
BlinkTV zal vrij toegankelijk zijn voor iedereen. Voor de ontwikkeling van BlinkTV sloegen VVSG, Mentes, Vlaams Welzijnsverbond, Felies, en I-mens de handen in elkaar.
Nieuwsgierig? Schrijf je dan zeker in voor het digitaal lanceringsevent op vrijdag 13 oktober 2023 van 13 tot 14.30 uur. Tijdens deze digitale lancering laten we je kennismaken met Blink TV. We tonen het platform, maken je wegwijs in de verschillende video-formats en vertellen je hoe je met Blink TV aan de slag gaat.
Preventie allergie
Er was recent heel wat persaandacht rond preventie van allergie. Ons advies blijft om van bij de start van vaste voeding gevarieerde voeding te geven met introductie van potentieel allergeniserende voedingsmiddelen. Het uitstellen van deze voedingsmiddelen beschermt niet tegen het ontwikkelen van allergie tegen die stoffen. De kans op allergie wordt hierdoor zelfs groter. Voor kinderen met bevestigde voedselallergie of met eczeem volg je het advies van de behandelend arts.
|
Buitenschoolse opvang en activiteiten (BOA)
|
Aan de slag met het decreet Buitenschoolse Opvang en Activiteiten
Arteveldehogeschool biedt het komend academiejaar 2 trajecten aan voor wie aan de slag wil met het decreet Buitenschoolse Opvang en Activiteiten.
- Ben jij aan zet om het decreet BOA in jouw lokaal bestuur of organisatie te vertalen naar de praktijk? Tijdens een 3-daags vormingstraject krijg je de tools en inzichten om de eerste stappen te zetten om dit in samenwerking te doen én een foto te maken van je huidige situatie (omgevingsanalyse). Meer info en inschrijven.
- Heb jij zicht op wat er vandaag in jouw lokale context aanwezig is op vlak van Buitenschoolse Opvang en Activiteiten? Wil je graag vernieuwing brengen en proeftuinen realiseren, een gedragen visie creëren en een beleid maken? Een 4-daags vormingstraject kan je daarbij ondersteunen. Meer info en inschrijven.
Hoe de huidige situatie in jouw gemeente opvragen?
In de nieuwsbrief BOA van februari 2022 werd een laatste situatieschets van de buitenschoolse opvang per gemeente gecommuniceerd. In deze schets waren alle organisatoren met een kwaliteitslabel voor kleuteropvang opgenomen.
Een nieuwe individuele communicatie op gemeenteniveau is momenteel niet haalbaar. Wil je graag een actuele situatieschets ontvangen, dan kan je deze opvragen via mail naar lokaalbeleid.boa@opgroeien.be.
Decreet BOA: exclusief aanbod voor mandatarissen
Dit najaar lanceert de politieke academie van VVSG een exclusief aanbod voor lokale mandatarissen over het decreet BOA.
In ‘Vraag het aan' geven Rika Verpoorten en Sara Schroé advies over het decreet BOA op maat van jouw lokaal bestuur.
In ‘Onder de loep' laat VVSG lokale mandatarissen uitwisselen over enkele specifieke uitdagingen in het decreet BOA. Onder andere kleuteropvang met kwaliteitslabel, samenwerking tussen verschillende actoren en het financiële plaatje staan op de agenda.
|
Oproepen en beslissingen
|
Oproep aangetoonde nood
In juli werd opnieuw een oproep 'aangetoonde nood' gelanceerd. Deze oproep was gericht aan een selectie van 36 gemeenten met de grootste aangetoonde nood aan extra plaatsen op basis van de cijfers van het Lokaal Loket Kinderopvang. Er kunnen 315 nieuwe IKT-plaatsen worden toegekend. De aanvraagtermijn is intussen afgelopen en de beslissing over welke gemeenten hoeveel plaatsen krijgen, volgt half november.
|
Leestips
|
'Wat leert mijn kind bij jullie?'
'Wat leert mijn kind bij jullie?' is een terechte vraag van betrokken ouders aan de kinderopvang. Staat jouw team hierop met de mond vol tanden, of krijgen ouders een stevig antwoord, waardoor ze vol overtuiging voor jouw organisatie kiezen? De kinderopvang zit in een transitiefase. Ze wordt allang niet meer enkel gezien als een arbeidsmarktmiddel, maar als belangrijk onderdeel van de algehele ontwikkeling van (jonge) kinderen.
|
|
|
|
Het boek beschrijft aan de hand van voorbeelden hoe je de educatieve kwaliteit voor de kinderen met coaching kan verbeteren. Het biedt bovendien handig downloadbare tools, die aanzetten tot nadenken over de eigen kinderopvangorganisatie en het verhogen van de educatieve kwaliteit.
De auteur is senior onderzoeker/adviseur bij Sardes, een Nederlandse organisatie die zich inzet voor betere kansen aan kinderen en jongeren die het risico lopen om achterop te raken in het onderwijs.
Je kan het boek bestellen bij je favoriete boekhandel of rechtstreeks via de website van de uitgever.
|
Agenda
|
Professionele leergemeenschap kinderopvang: bewust waarderend veranderen met aandacht voor verschil
Sta jij als leidinggevende of pedagogisch medewerker mee aan het stuur van een veranderproces of verschillende veranderprocessen in een kinderdagverblijf, een initiatief buitenschoolse opvang, of een huis van het kind? Dan is het bijscholingstraject van de Karel de Grote Hogeschool misschien wel iets voor jou.
In 5 sessies in de loop van het academiejaar 2022-2024 maak je kennis met nieuwe inzichten om veranderprocessen vorm te geven binnen de kinderopvang. Samen met een tiental veranderaars uit andere organisaties binnen de sector ga ja aan de slag om elkaars kennis en vaardigheden te verrijken. Je zet experimenten uit in je eigen organisatie.
Meer info en inschrijven.
Vormingsaanbod Arteveldehogeschool
Arteveldehogeschool biedt het komend academiejaar volgende vormingstrajecten aan voor de kinderopvang.
- Koprol. Ontdek hoe je jouw team kan laten floreren! Koprol laat je zien waar jouw teamleden sterk in zijn en wat energie geeft. Via dit 2-daags vormingstraject kom je aan de hand van een digitaal Koprol-profiel te weten welke sterrollen aanwezig zijn in je team en hoe je deze verder kan (laten) ontplooien. Meer info en inschrijven.
- Her Rijk der Spelen. Hoe kan je baby's en peuters educatief ondersteunen zonder 'schooltje te spelen'? Hoe maak je de ambitie uit het decreet BOA waar om kleuters een kindgerichte, uitdagende en speelse omgeving te bieden? Dit 4-daags vormingstraject helpt (een team) begeleiders, onderwijzers en verantwoordelijken héél concreet om een speelvisie en rijke speelpraktijk te ontwerpen, aan de hand van 10 verschillende invalshoeken. Meer info en inschrijven.
Infosessie voor starters
Wil je organisator van kinderopvang voor baby's en peuters worden? Op donderdag 9 november 2023, van 19 tot 22 uur, vindt een volgende online infosessie voor starters plaats.
Meer info en inschrijven.
Basisopleiding regie kinderopvang baby's en peuters
Werk je als regisseur of beleidsmedewerker kinderopvang baby's en peuters in een lokaal bestuur? Wil je weten hoe je de behoefte aan kinderopvang van gezinnen in kaart brengt? Sta je voor de uitdaging een Lokaal Overleg Kinderopvang te organiseren of nieuw leven in te blazen? Wil je het Lokaal Loket Kinderopvang verder uitbouwen of beter organiseren? Dan is de basisopleiding regie kinderopvang van VVSG dé opleiding voor jou.
De opleiding vindt plaats in Brussel op 26 februari, 14 mei en 15 oktober 2024.
Meer info en inschrijven.
Vormingen VCOK
VCOK organiseert dit najaar een online vormingsreeks 'Observeren'. Gedurende 3 korte interactieve en praktijkgerichte vormingen leer je doelgericht en systematisch kinderen observeren. De tips en tools uit de vorming kan je meteen inzetten in jouw opvang en samen met jouw collega's uitproberen. De vormingen vinden plaats op 6 november, 11 december en 22 januari, telkens van 19.30 uur tot 21 uur.
Info en inschrijven.
VCOK en RoSa vzw bieden drie gratis vormingen aan over genderbewust opvoeden in de kinderopvang. Deze vormingen zijn specifiek gericht op professionals die met jonge kinderen werken. Tijdens deze vorming wordt aan de hand van concrete voorbeelden uit de praktijk dieper ingegaan op de betekenis van gender en de impact ervan op de ontwikkelingskansen voor kinderen. Er is een vorming op 11 oktober in Brugge, op 18 oktober in Hasselt en op 26 oktober in Gent.
|
|
Vorming genderbewuste kinderopvang
In samenwerking met de coördinatie Gelijke Kansen van Brussel Plaatselijke Besturen (BPB) biedt RoSa twee gratis vormingen aan, specifiek voor personeel en directies van de kinderopvang en andere professionals die met kinderen werken.
|
|
|
"In deze interactieve vormingen over genderbewuste kinderopvang maken we het thema gender tastbaar en begrijpelijk. We ontdekken samen wat genderbewust opvoeden is en waarom dit belangrijk is vanuit een gelijkekansenperspectief. We staan stil bij de rol de kinderopvang hierbij kan spelen."
Deze vorming vindt plaats in de RoSa bibliotheek (Zennestraat in Brussel) op vrijdag 17 en vrijdag 24 november 2023, van 9.30 tot 13 uur. Dit zijn twee identieke vormingen (je kiest er dus één van de twee).
Meer info en inschrijven.
Kinderopvang als maatschappelijk nest
Ben jij aan de slag als pedagogisch ondersteuner of teamverantwoordelijke in de kinderopvang? Wil je gesterkt worden om vanuit je professionele rol het emotioneel en relationeel welzijn van jonge kinderen en hun gezinnen te bevorderen? Spreken thema's Infant Mental Health en Perinatale Mentale Gezondheid je aan? Wil je verbinden en ervaringen uitwisselen met collega's?
Dan spreekt de vormingsreeks 'Kinderopvang als maatschappelijk nest' van Psyche vzw jou misschien wel aan. Voor de reeks in Antwerpen zijn de inschrijvingen intussen afgesloten. Voor de reeks in Brussel (3 dagen in november 2023) kan je nog tot 27 oktober inschrijven.
Meer info en inschrijven.
|
En verder
|
Starterswijzer even niet bereikbaar op 3 en 4 oktober
Vanwege geplande onderhoudswerken zal www.starterswijzer.be tijdelijk niet beschikbaar zijn op dinsdag 3 en woensdag 4 oktober. Er zullen belangrijke updates en verbeteringen worden uitgevoerd.
Nieuwe digitale strategie voor Lokale Loketten Kinderopvang
De huidige registraties van opvangvragen door de vele, niet gekoppelde systemen zorgen voor een aantal knelpunten. Zo moeten ouders die in verschillende gemeenten opvang zoeken, zich bij meerdere platformen aanmelden. Organisatoren die in verschillende gemeenten actief zijn, moeten dan weer telkens met andere systemen gegevens uitwisselen.
Opgroeien zal samen met Digitaal Vlaanderen een behoefteanalyse opstarten en op zoek gaan naar een passend antwoord op deze en andere knelpunten. Dit zal in overleg met de sector verlopen en met respect voor de reeds geleverde inspanningen. Opgroeien en Digitaal Vlaanderen zullen lokale besturen informeren over de verdere evolutie van dit project.
|
|