- Klaar voor een nieuwe groeispurt!
- Ik laat zien dat ik interesse heb voor wat je me toont.
- Ik kan steeds beter tonen of ik blij, verdrietig, bang of boos ben. Als je benoemt hoe ik me voel, weet ik dat je me hebt begrepen en dat je er rekening mee houdt. Ik weet dat ik op je kan vertrouwen als ik je nodig heb.
Rollen? Je kind leert gemiddeld op 4 à 5 maanden om zich op zijn of haar zij te rollen. Enkele weken later kan je kind zelfstandig omrollen van de buik naar de rug. De meeste kinderen leren eerst van buik naar rug te rollen en daarna van rug naar buik. Het is belangrijk dat je voor voldoende buikligtussendoortjes zorgt. Laat je kind nooit alleen op het verzorgingskussen, of op andere plaatsen waar het af kan vallen. Lees meer veiligheidstips. Bewegen is goed voor je baby! Denk er ook aan om je baby voldoende ruimte en kansen te geven en te zorgen voor afwisselende houdingen.
|
|
Jij bent expert
Doe mee aan een grote studie over het ouderschap en de relatie met je baby. Kind en Gezin brengt samen met UAntwerpen, UGent en KULeuven in kaart hoe ouders de eerste 1000 dagen van hun kind ervaren. Daarom vragen we aan alle mama’s en papa’s met een baby van 3 maanden om deze vragenlijst in te vullen. Je word op de hoogte gehouden van de resultaten van het onderzoek via co-prime.be. Deelnemen is niet verplicht, maar wel zeer belangrijk! Dit onderzoek draagt bij tot meer kennis over het welzijn van ouders en jonge kinderen.
|
Zien
|
Op 3 à 3,5 maanden ziet je baby voorwerpen op alle mogelijke afstanden, maar details merkt hij of zij nog niet op. Het zicht verscherpt geleidelijk aan tussen 3 en 6 maanden. Een baby is na 3 maanden meer geboeid door bewegende dingen, dan door stilstaande.
|
Slapen
|
Leg je baby te slapen in een slaapzak aangepast aan zijn leeftijd en grootte. Dat voorkomt dat je baby in een onveilige buikligging rolt. Als je je baby inbakert, is het tijd om dit af te bouwen. Zo voorkom je dat hij in een gedwongen houding op zijn buik terechtkomt met gevaar voor verstikking. Lees meer over veilig slapen
|
|
Vitamine K en D
- Geef je borstvoeding? Dan heeft je baby geen vitamine K meer nodig.
- Vitamine D is wel nodig en dit dagelijks tot en met de leeftijd van 6 jaar, ongeacht de melkvoeding.
|
Terug aan het werk?
|
Voor veel ouders is terug gaan werken een grote uitdaging die stress met zich kan meebrengen. Het is zoeken naar een evenwicht tussen de noden van je kind en je gezin, in combinatie met je job. Enkele tips: - Gun jezelf de tijd om een evenwicht te vinden. Niet alles moet vanaf de eerste dag perfect lopen.
- Probeer voor voldoende nachtrust te zorgen.
- Maak goede afspraken over de taakverdeling: wat vind je echt nodig, welke taken kan je verdelen, wat kan je uitbesteden ... Duidelijkheid brengt rust.
- Neem de tijd om samen thuis te komen, met je kind te babbelen of even te spelen. Je kind heeft je gemist en heeft je nodig. Een kwartiertje aandacht doet wonderen. Daarna zal je kind rustiger zijn, terwijl jij je werk kan doen. Geef je borstvoeding? Geniet dan van een voedingsmomentje.
- Plan af en toe een moment voor jezelf, alleen of als koppel. Als je jezelf goed voelt, kan je rustiger omgaan met je kinderen.
- Soms wordt het allemaal even te veel. Ervaar je opvoedstress, praat erover met de mensen rondom jou. Ze denken graag mee na over hoe ze je kunnen helpen en meer rustmomenten kunnen geven. Op opvoedstress.be ontdek je wat jij kan doen en hoe mensen uit je omgeving je kunnen ondersteunen.
|
Ken je Kind en Gezin?
|
Als je in het consultatiebureau komt, volgt de verpleegkundige of de arts de ontwikkeling van je kind op met het Van Wiechenonderzoek. Op bepaalde leeftijden wordt je kind onderzocht op verschillende domeinen:
- Fijne motoriek (bv. naar speeltje kunnen reiken en vastpakken)
- Grove motoriek (bv. rollen, zitten, kruipen)
- Communicatie (bv. reageren met een lach, de eerste woordjes)
- Adaptatie: oplossen van problemen (bv. vormpjes juist steken)
- Persoonlijkheid en sociaal gedrag (spelletjes meespelen, een eigen willetje ...)
De verpleegkundige of arts houdt er rekening mee dat het tempo waarop kinderen zich ontwikkelen sterk kan verschillen. Vertel hoe je kind zich thuis gedraagt.
Soms is het nodig om je kind op een bepaald vlak extra te stimuleren of verwijzen we je door naar je behandelend arts.
|
Je mag de volgende nieuwsbrief verwachten als je kind 14 weken is.
|
|