Rond deze periode kan je last krijgen van kortademigheid en duizeligheid. Je baarmoeder groeit immers fel en drukt steeds harder op de grote bloedvaten en op de longen. Probeer de last te beperken door in linkerzijligging te slapen. Sta ook niet te bruusk recht vanuit een liggende of zittende houding.
Misschien krijg je tijdens je zwangerschap last van zwangerschapsdiabetes. Zwangerschapshormonen werken immers ook de werking van insuline tegen. De alvleesklier moet veel meer insuline produceren om te zorgen dat de bloedsuikerwaarden niet te hoog worden, maar dit lukt net niet bij zwangerschapsdiabetes. Hierdoor lopen de bloedsuikerwaarden op, wat risico's inhoudt op korte en op lange termijn voor moeder en baby (indien onbehandeld).
Hoe wordt zwangerschapsdiabetes getest?
Je krijgt een hoge dosis suiker toegediend die je moet opdrinken. Dan wordt bloed geprikt, om na te gaan of je bloedsuikerwaarden niet te hoog zijn. Heb je zwangerschapsdiabetes, dan moet je behandeld worden. De behandeling bestaat uit gezonde voeding en beweging, en indien nodig ook insuline. Tot de helft van de vrouwen met zwangerschapsdiabetes ontwikkelen binnen de 5 tot 10 jaar blijvende diabetes. Ga daarom jaarlijks langs bij je huisarts om je bloedsuikerwaarden te laten testen.
Lees meer over zwangerschapsdiabetes
|