In 2018 gingen de eerste 18 KOALA’s van start in Aalst, Antwerpen Hoboken, Beringen, Bilzen, Brussel Schaarbeek, Brussel Stad, Gent, Geraardsbergen, Hasselt, Heusden-Zolder, Ieper, Kortrijk, Leuven, Roeselare, Sint-Truiden, Tienen, Tongeren en Vilvoorde.
Ga snel naar
Antwerpen
Hoboken
- Sarah Buyl, agogisch medewerker Rebelle vzw
- 0473 80 76 05
- sarah.buyl@rebelle-vzw.be
Veel ouders geven aan dat ze een groot verschil zien in de ontwikkeling van hun kinderen die wel of niet deelnamen aan KOALA. Zo vertelt een mama dat haar kindje zelfstandig met speelgoed kan spelen en dat zijn broers dat nooit hebben gedaan. Een andere mama vertelt dat haar dochter de overgang van informele naar reguliere kinderopvang goed heeft gedaan en dat de overgang naar de kleuterschool ook heel soepel ging. KOALA was er nog niet bij haar oudere kinderen.
Het is mooi om te zien dat zoveel kleine stapjes - die soms heel simpel lijken - een wereld van verschil maken in de kleine kinderlevens en in de leefwereld van de ouders. Op die manier kunnen we bijdragen aan het begin van een mooie toekomst voor al die kinderen. De kern van het succes van KOALA ligt voor mij echt in de samenwerking met partners. Samen bereik je meer.
Brussel
Brussel Stad en Schaarbeek
- Wim Decoodt, coördinator Huis van het Kind Brussel
- 0488 17 53 68
- wim.decoodt@gezinsbond.be
We dromen ervan om de volgende vijf jaar de krachten van de Huizen van het Kind in Brussel goed in beeld te kunnen brengen. Er is in Brussel vanuit het aanbod preventieve gezinsondersteuning altijd al een sterke focus geweest op kind- en ouderactiviteiten in het belang van lokale armoedebestrijding. Door de bundeling van krachten, door een sterk aanbod en door te blijven leren van elkaar kunnen we samen een verschil maken bij het bestrijden van armoede bij jonge gezinnen.
Limburg
Beringen
- Geert Gielis, deskundige educatie Beringen
- 011 43 03 75
- geert.gielis@beringen.be
Bilzen
- Inge Luyckx, pedagogisch medewerker CKG Molenberg
- 0492 59 55 59
- inge.luyckx@ckgmolenberg.be
We zien vaak dat mama’s bevriend raken door naar de werking te komen, en dat zijzelf en hun kinderen hunkeren naar sociale contacten. Die vinden ze tijdens het ontmoetingsmoment. Daarnaast zijn veel mama’s enorm krachtig en kunnen ze heel veel bijdragen aan de groepswerking. Ondanks de taalbarrière zoeken ze verbinding met ons en met elkaar.
Ik had nog nooit van KOALA gehoord tot mijn verpleegkundige van Kind en Gezin me voorstelde om er naartoe te gaan. Ik ben Isabelle nog altijd dankbaar. Elke maandagvoormiddag was een verademing voor mij. Even weg van thuis en met andere mama’s ventileren over hoe het is om een kind groot te brengen in een moeilijke situatie. Bovendien werden de kindjes er altijd heel gezellig opgevangen met leuke activiteiten en een knabbeltje en een drankje.
Ik heb veel gehad aan die ontsnappingen aan het thuisfront en de hartverwarmende adviesgesprekken met zowel Inge als de mama’s. Daar is de basis gelegd om mijn leven zelf terug in handen te krijgen. Dankzij de expertise van Inge en de betrokkenheid van andere mama’s begon ik terug in mijn eigen kracht te komen.
Hasselt
- Laura Knapen, pedagogisch verantwoordelijke
- 0470 58 29 50
- laura@koalahasselt.be
De kinderbegeleidster in Kaza KOALA is een erkende vluchteling en mama van vier kinderen. Ze heeft veel steun gekregen om te staan waar ze nu staat. Zo heeft ze haar diploma begeleider in de kinderopvang behaald en straalt ze nu bij elke activiteit met de allerkleinsten en de mama’s. Twee mama’s hadden veel bewondering en hebben, dankzij haar steun, ook de stap genomen om de opleiding te volgen. Een mama heeft haar diploma ondertussen al behaald en werkt in een kinderdagverblijf. KOALA geeft kansen en verandert de levens van het hele gezin. Daar doen we het voor.
Heusden-Zolder
- Natasia Mai, agogische medewerker Heusden-Zolder
- 011 80 83 39
- natasia.maj@heusden-zolder.be
Bekijk de film van KOALA in Heusden-Zolder
Dat ik als KOALA-medewerker elke dag de lijm kan zijn tussen gezinnen in al hun diversiteit, tussen begeleiders, tussen partners binnen een breed lokaal netwerk, tussen collega’s binnen het Huis van het Kind … Dat maakt echt mijn dag, elke dag! We zorgen zo voor verbinding en vriendschap, voor veiligheid en vertrouwen. We versterken de kracht van kwetsbare gezinnen.
Voor mij is KOALA mijn tweede thuis. De drie uur die we daar doorbrengen veranderen mijn psyche en humeur. Ik zie onze kinderen ook een relatie met andere kinderen opbouwen en ze zien ook andere moeders. Het is in mijn moedertaal een gezegde en het past ook hier: Bij KOALA zijn we één hand.
Sint-Truiden
- Emilie Vanderhaeghen, pedagogische Medewerker KOALA / Kinderopvang De Egeltjes
- 0479 02 72 09
- emilie@egeltjes.be
M. is 30, haar kindje moet nog een jaar worden als we hen voor de eerste keer ontmoeten tijdens ons spel- en ontmoetingsmoment. M. woont in het asielcentrum, ze kwam hoogzwanger in België aan. Gevlucht uit Guinee uit liefde voor haar ongeboren dochter. Ze wil absoluut vermijden dat haar dochter besneden wordt.
M. staat er hier helemaal alleen voor. Aanvankelijk is ze erg stil. Ze vindt het spannend om te komen, en we blijven haar iedere week een berichtje sturen met de uitnodiging om weer langs te komen. Meer en meer ontdooien mama en dochter. Het vertrouwen groeit.
Ze besluit haar dochter toe te vertrouwen aan kinderopvang De Egeltjes. Het zal haar dochter helpen om hier te ontplooien en de taal te leren en het geeft haarzelf de kans om Nederlandse les te volgen én te gaan werken.
Meer en meer begint M. in De Egeltjes en bij de KOALA-medewerkers ‘haar village’ te vinden. Zo viert ze de verjaardag van haar dochtertje samen met ons en ze komt aan het einde van de Ramadan aan met een heerlijke schotel couscous, zodat we samen feest kunnen vieren. Ze blijft vaak nog even hangen in de opvang als ze haar dochter komt halen. Ze drinkt een kopje thee, babbelt in het Nederlands en speelt mee met de kinderen die ze allemaal bij naam kent.
We kennen M. ondertussen al meer dan 3 jaar. Ze heeft ons toevertrouwd dat ons aanklampend werken nodig was om haar over de drempel te krijgen. Ze noemt ons haar ‘reddende engelen’, haar familie in België. KOALA verandert levens voorgoed. Investeren in ouders en kinderen tijdens die eerste 1000 dagen werkt! Vanuit KOALA willen we benadrukken dat M. ook voor ons en voor veel anderen kracht en kansen geeft. We kunnen altijd op haar rekenen wanneer we een paar helpende handen nodig hebben. We zijn ondertussen ook een peutergroep gestart in het asielcentrum van Sint-Truiden zelf. Daar neemt zíj de taak op zich om de brug te slaan tussen onze werking en de bewoners.
Haar dochtertje bloeit ondertussen verder open in de kleuterklas en doet het daar supergoed.
Tongeren
- Joyce Gielen, agogisch begeleider CKG Molenberg
- 0498 67 73 52
- joyce.gielen@ckgmolenberg.be
We werken elke dag aan een veilige hechtingsrelatie tussen ouder en kind. Dat is cruciaal voor de rest van het verdere leven van een kind en dat op alle ontwikkelingsdomeinen. Ik zie zo de mama voor me die voor het eerst met haar baby’tje naar ons ontmoetingsmoment kwam. Ze legde haar baby op de speelmat en er was geen interactie tussen haar en haar kind. Tijdens het traject dat we samen doorliepen zagen we een metamorfose. Ze werd een mama met zelfvertrouwen die genoot van de interactie en het plezier van samen spelen. Ze praatte honderduit met haar kind en dat reageerde zo enthousiast op haar mama. Dat vraagt vertrouwen opbouwen, inzet en coaching. En als dan een hardnekkig - want nooit anders gezien - patroon kan doorbroken worden en plaats ruimt voor nieuwe vaardigheden die vertrouwen en hechting bevorderen, die een jong kind extra taalkansen en stimulering geeft, dan ben ik fier dat ik via KOALA mee het verschil maak voor dit hele gezin.
Bedankt dat jullie zijn blijven proberen en me niet aan mijn lot hebben overgelaten. Ik weet dat ik jullie wantrouwde, jullie letterlijk niet binnenliet. Vanuit mijn jeugdervaringen leerde ik vooral te wantrouwen. Vandaag ben ik de grootste fan van KOALA en vrijwilliger. Mijn verhaal en mijn KOALA-ervaringen helpen andere gezinnen over die drempel van durven vertrouwen.
Oost-Vlaanderen
Aalst
- Inge Huysmans, agogisch medewerker KOALA/Babyboon Aalst
- 053 78 36 60 of 0486 81 28 47
- inge@vierdewereldgroepaalst.be
In Aalst kiezen wij bewust voor een KOALA-tafel waar moeilijke levenssituaties maar ook plezierige ervaringen kunnen gedeeld worden tussen koffie en koekjes, fruit en zelfgebakken taart. We vertrekken in onze strijd tegen structurele armoede vanuit de visie en missie van de vierdewereldgroep in Aalst en dat in samenwerking met het Huis van het Kind. Door die kruisbestuiving ontstaan er heel wat inzichten en leren we van elkaar. Dit is een voorbeeld qua toegankelijkheid voor heel wat partners. Het is voor ons belangrijk dat we structureel werken. Daarom voorzien we een ‘KOALA-bad’, een interactieve vorming over ‘armoede en de impact ervan op gezinnen’ aan de teams uit de kinderopvang. Het is onze droom om via alle KOALA-zaadjes overal die open, gelijkwaardige en respectvolle houding naar kwetsbare gezinnen te doen groeien.
Gent
- Cassidy Mestdagh, agogisch medewerker binnen het KOALA-project
- 0473 53 21 84
- cassidy.mestdagh@wiegwijs.be
KOALA geeft mij de drive om mee te blijven bouwen aan een wereld waar kinderen en ouders de kansen krijgen waar ze recht op hebben. Elk gezin verdient het om dromen te hebben en de kans te krijgen om die op eigen kracht waar te maken. En dat zien gebeuren, geeft enorm veel voldoening.
Als ik aan ‘warme opstap’ denk, dan denk ik aan die ene mama die samen met haar dochter deelnam aan onze spel- en ontmoetingsmomenten. Het maakte het makkelijker om ook deel te nemen aan onze kook- en praatgroep en onze groepswerking. Daar leerde ze de werking van kinderopvang kennen, later koos ze ervoor om haar kindje in te schrijven in de kinderopvang. Zo had zij de tijd en energie om een opleiding te starten in het volwassenenonderwijs. Binnenkort heeft ze haar diploma en wil ze zelf als kinderbegeleider aan de slag.
Als ik aan participatie denk, denk ik aan de mama die actief deelnam aan alle KOALA-activiteiten. Ze kwam na een tijdje met het idee om een ontmoetingsplek uit te bouwen voor moeders en kinderen in haar eigen wijk. Samen met de KOALA-medewerker schreef ze een projectaanvraag uit. En een jaar later startte ze met een aantal andere moeders met de opbouw van dit project.
Geraardsbergen
- Leslie Libaers, diensthoofd Jeugd en Gezin/Huis van het Kind
- 0476 46 35 12
- leslie.libaers@geraardsbergen.be
Tijdens de kind- en ouderactiviteiten maar ook in de kinderopvang brengen we ouders in verbinding met elkaar. Daardoor ontstaan er kansen bij ouders om hun netwerk te vergroten, ze vinden steun bij elkaar en kunnen ervaringen delen. Het geeft hen kracht. We willen onze werking de volgende vijf jaar nog beter verduurzamen en nog beter samenwerken met alle lokale partners. Zij aan zij werken we drempels weg en zorgen we voor gelijke kansen voor kwetsbare gezinnen.
Vlaams-Brabant
Leuven
- Barbara Dergent, agogisch medewerker Leuven
- 016 27 40 26
- barbara.dergent@huisvanhetkindleuven.be
Tienen
- Solange Ummels, agogisch medewerker Tienen
- 016 24 76 55
- solange.ummels@tienen.be
Ik heb jarenlang in de kinderopvang gewerkt als begeleider. Als pedagogisch medewerker bij KOALA leerde ik mij beter in te leven in ouders. Mijn kijk op kwetsbaarheid, in de meest ruime zin van het woord, is verbreed. Mensen hebben elk op hun manier hun eigen obstakels en problemen waar ze mee worstelen. De ontmoeting met andere ouders van zeer diverse achtergronden is dan vaak een moment van herkenning en opluchting. Tot rust komen bij elkaar met een tas koffie maakt van ontmoeten ont-moeten.
Vilvoorde
- Annick Tordeur, agogisch medewerker Vilvoorde
- 0492 13 50 94
- annick.tordeur@vilvoorde.be
Ik vind het fantastisch om te zien dat ouders elkaar blijven vinden en daar het peuterspeelpunt van KOALA na een tijdje ook niet meer voor nodig hebben. Ouders spreken onder mekaar af of gaan samen naar een speeltuin in de buurt, ze stappen samen naar een dienst als ze vragen hebben … Vaak zijn het ouders die elkaar niet spontaan zouden ontmoeten, maar die nu echte (blijvende) vriendschappen opbouwen, ook als hun kindje overstapt naar de kleuterschool.
Het is even goed een voorrecht om te mogen zien hoe een onzekere ouder eerst een keertje met haar kind naar het speelpunt kwam, vertrouwen kreeg en een plekje vond in de kindervang. En dat gaf haar de tijd en ruimte om een opleiding te volgen. Vandaag is ze gediplomeerd kinderbegeleider. Ze werkt nu zelf bij een van de locaties groepsopvang die vaste partner in KOALA zijn.
West-Vlaanderen
Ieper
- Liesa Deberdt, agogisch medewerker Ieper
- 0477 16 07 45
- liesa.deberdt@ieper.be
We zijn er om het netwerk van gezinnen te versterken en vergroten. Eenzaamheid of isolement, het weegt. Ouders willen het beste voor hun kind en gaan dankbaar in op het aanbod voor hun kind en de kansen die ze krijgen. Het is voor hun kind dat ze hun schroom overwinnen, onze uitgestoken hand vastpakken en KOALA een kans geven. En dat is fantastisch.
Nele en Liesa over 5 jaar KOALA Ieper
Nele en Liesa zijn de sterkhouders van KOALA Ieper. Op vijf jaar tijd zorgde KOALA er voor een sterke, kansrijke start voor meer dan 200 jonge kinderen en gezinnen. En dat dankzij de organisatie van activiteiten voor ouders en jonge kinderen en 63 extra kinderopvangplaatsen voor kwetsbare kinderen.
Lees hun verhaalKortrijk
- Joris Wauters, woordvoerder i-mens
- 0498 28 70 23
- joris.wauters@i-mens.be
Het leerpotentieel van baby’s en peuters is gigantisch en KOALA ondersteunt net in die fase gezinnen met jonge kinderen. Tijdens de bijeenkomsten die we organiseren zien we kinderen letterlijk van week tot week groeien en ontplooien, zowel psychomotorisch als sociaal. We hadden bijvoorbeeld een verlegen kind dat in het begin de hele tijd in de armen van zijn moeder bleef. Na verloop van tijd stelde dit kind zich open voor anderen, deed mee aan een kleine knutselactiviteit of racete op zijn fiets met een ander kleintje uit de ontmoetingsgroep.
Roeselare
- Joris Wauters, woordvoerder i-mens
- 0498 28 70 23
- joris.wauters@i-mens.be
S. woonde nog maar net in Roeselare. Ze is afkomstig uit Ethiopië en spreekt Amhaars en Tygrinya én daarnaast ook Engels en Arabisch. Ze was nog niet helemaal geïntegreerd en durfde niet uit huis te komen zonder haar man. Omdat hij wel al aan werk was, was hij op zoek naar een plek waar zijn vrouw en kind konden ontspannen.
Die eerste keer dat ze naar een ontmoetingsmoment kwam, zat ze in een hoekje en zei niet veel. Ze kwam wel naar elk ontmoetingsmoment.
We hebben deze mama zo zien groeien! Ze was er telkens stipt als ‘De Living’ openging en hielp ook mee om koffie klaar te zetten. Ze was enthousiast bij activiteiten in de buurt, zoals het bezoek aan een instapklasje van een school. Heel regelmatig hielp ze ons door te tolken voor andere ouders als het ons niet lukte om ons goed uit te drukken.
De mama wilde een opleiding volgen, maar wist niet goed de weg daarnaartoe. We gingen mee naar een opleidings-infodag en ondersteunden haar in de zoektocht naar kinderopvang. Zeven maanden nadat ze die eerste keer kennismaakte met KOALA is ze gestart met een opleiding Nederlands. En nu, anderhalf jaar later, heeft ze haar rijbewijs gehaald en volgt ze een opleiding tot hulpkok. Tijdens de vakanties komt ze nog naar de ontmoetingsmomenten. En via berichtjes om te vragen hoe het met óns gaat, kunnen we ook mee genieten van de nieuwe mijlpalen in dit prachtige gezin.