Cristina werkte jarenlang als kinderbegeleider en was daardoor overtuigd dat kinderopvang meer kon zijn dan opvang alleen. Crèchendo is ontstaan vanuit de droom dat kinderopvang kan bijdragen tot sociale samenhang en naast opvang ook een tewerkstellingsplek voor kansengroepen kan zijn. Samen met Ann maakte Cristina deze droom waar: ze zetten hun schouders onder het project en in 2008 werd Crèchendo gestart.
Ann en Cristina volgden opleidingen, bezochten soortgelijke opvangprojecten en praatten met ondersteuners en het lokaal bestuur. Van bij de start zochten ze naar win-winsituaties. Zo werkt Crèchendo met langdurig werklozen, vooral alleenstaande moeders, om hen te ondersteunen in hun zoektocht naar een reguliere job. Op die manier is er extra personeel voor de kinderen en krijgen medewerkers de kans werkervaring op te doen. In het uitdenken van een sterke en duidelijke missie en visie voor Crèchendo is heel wat tijd gekropen. En met succes, want tien jaar later staan die visie en missie nog steeds overeind!
De visie wordt uitgedrukt in de naam: Crèchendo staat niet alleen voor ‘crèche’, maar vooral voor groei. De groei van kinderen maar ook de groei van medewerkers in hun talenten en vaardigheden, de groei als team. Heel wat doelgroep-medewerkers maken na twee jaar de overstap als reguliere medewerker. De sociale samenhang wordt dagelijks in de praktijk gebracht door veel naar buiten te gaan met de kinderen: naar het buurthuis, de bib, de markt, het park, het rust- en verzorgingstehuis,… En de buurt te betrekken. Dat maakt echt het verschil in het leven van mensen. Zo kan Crèchendo rekenen op een aantal gemotiveerde vrijwilligers: Marc en Francine, twee gepensioneerde buurtbewoners, komen dagelijks over de vloer om een verhaal voor te lezen aan de kinderen, te helpen met de administratie, met de bakfiets een uitstap te doen. Dat is een meerwaarde voor Crèchendo, maar ook voor Marc en Francine.
Crèchendo staat niet alleen voor ‘crèche’, maar vooral voor groei. De groei van kinderen maar ook de groei van medewerkers in hun talenten en vaardigheden, de groei als team.
De visie zit ook in hoe het team functioneert. Cristina spreekt van een wij-cultuur, een gedeelde verantwoordelijkheid. Er is openheid om over alles te spreken: van financiën tot moeilijke situaties. Belangrijke principes zijn: bereidheid om te leren uit fouten, niet oordelen maar ondersteunen en mild zijn. Willen leren en bijdragen is essentieel. Cristina of Ann zullen nooit iets van het team vragen dat ze niet bereid zijn zelf te doen.
Groter worden, groeien in capaciteit is nooit een ambitie van Crèchendo geweest. Eerder integendeel, hun visie goed omzetten in de praktijk vraagt nabijheid en kleinschaligheid. Maar om duurzaam te zijn en doorstroming van medewerkers te garanderen was een uitbreiding bijna een noodzaak. Sinds 2016 telt Crèchendo een tweede locatie en kunnen er dubbel zoveel kinderen terecht. Dat is de stabiliteit ten goede gekomen, maar stelt ook nieuwe uitdagingen.
Samenwerking en een goed netwerk uitbouwen zijn cruciaal om de doelstellingen van Crèchendo in de praktijk te kunnen brengen. Alleen zo kan de opvang een verbindende functie hebben en een echte ontmoetingsplek zijn.
Het is duidelijk: alleen bereik je niets. Samenwerking en een goed netwerk uitbouwen zijn cruciaal om de doelstellingen van Crèchendo in de praktijk te kunnen brengen. Alleen zo kan de opvang een verbindende functie hebben en een echte ontmoetingsplek zijn.
Dit artikel dateert van 2018. Mogelijk is de werking van deze kinderopvang intussen gestopt of gewijzigd.