Deontologie in de kinderopvang

Informatie over het gezin

Als je toevallig hoort over huwelijks-, financiële of andere problemen van een ouder, mag je hier niet op ingaan. Discretie is vereist vanwege de professionele vertrouwensband tussen ouders en opvang.

Deskundig advies inwinnen

Ouders en kinderen hebben recht op privacy als het om hun persoonlijke levenssfeer gaat. Daarom mag je geen deskundig advies over een kind aan derden vragen zonder dit eerst met de ouders te overleggen. Algemene informatie vragen zonder de identiteit van het kind prijs te geven, is wel toegestaan.

Medische informatie doorgeven aan andere ouders

Ga discreet om met informatie over een besmettelijke ziekte van een kind. Meld, zonder namen te noemen, dat er een besmettelijke ziekte is, zodat ouders weten dat hun kind mogelijk ook besmet is. Zo kunnen ze de juiste informatie aan hun arts doorgeven.

Recht op informatie

Ouders hebben recht op informatie over hun kind en moeten deze kunnen bespreken. Bijvoorbeeld, als je in de opvang een ontwikkelingsachterstand vermoedt, is dit een delicaat onderwerp. Het overbrengen van deze boodschap vereist een zorgvuldige formulering.

Plicht om te helpen

Iedere burger heeft de plicht om personen in nood te helpen. Als een kind ziek of gewond is, moet je de nodige hulp bieden

Medewerkers in de kinderopvang komen met veel gezinnen in contact en leren een gezin vaak goed kennen door de dagelijkse ontmoetingen. Vaak loopt alles heel gewoon. Maar soms merk je zaken op die je ongerust maken over een kind in zijn thuissituatie: plotse veranderingen in gedrag, verzorging, contacten, letsels, ... Wat kan je doen als je verontrust bent?