Een baby krijgt een oraal toegediend vaccin in het consultatiebureau

Alles over onze consulten 

Op 10 belangrijke momenten in de ontwikkeling van je kind is er een gratis consult voorzien op het consultatiebureau. We volgen de groei, gezondheid en ontwikkeling van je kind op. Tijdens bepaalde consulten krijgt je kind een vaccinatie. Kind en Gezin voert preventieve onderzoeken uit. Voor diagnoses, behandelingen of opvolging van ziektes ga je langs bij je huisarts of kinderarts.

Ga snel naar

    Illustratie van een baby die rechtstaat en speelt met gekleurde blokjes in een toren

    Wat gebeurt er tijdens een consult?  

    Een vrijwilliger zorgt voor een warme ontvangst en geeft uitleg over waar je je kind kan uit-en aankleden. Nadien meet en weegt de vrijwilliger je kind. 

    Daarna ga je langs bij de arts of verpleegkundige, afhankelijk van de leeftijd van je kind. De arts of verpleegkundige vraagt hoe het met jou en je kind gaat en luistert naar je vragen, bezorgdheden en ervaringen. Je kan bij de arts of verpleegkundige terecht met al je vragen over ontwikkeling, voeding, opvoeding en ouderschap, gezondheid, praktische vragen ...

    De gezondheid, groei en ontwikkeling van je kind wordt opgevolgd.

    • De opvolging van de groei gebeurt aan de hand van de Vlaamse groeicurven.
    • De ontwikkeling (fijne en grove motoriek, communicatie en mentale ontwikkeling) wordt opgevolgd aan de hand van het Van WiechenonderzoekEr wordt rekening mee gehouden dat het tempo waarin kinderen ontwikkelen, sterk verschilt.

    We geven met jouw toestemming vaccinaties volgens het schema zoals aanbevolen door de Hoge Gezondheidsraad.

    Wat als je kiest voor een ander vaccinatieschema dan aanbevolen door de Hoge Gezondheidsraad?

    De Hoge Gezondheidsraad en de Vlaamse vaccinatiekoepel raden aan om het volledige schema van de basisvaccinaties te volgen. Stel vaccinatie niet uit. Hoe langer je wacht, hoe langer het duurt vooraleer je baby beschermd is tegen bepaalde gevaarlijke infectieziekten. Kind en Gezin biedt geen extra consult(en) aan als je er zelf voor kiest om af te wijken van het basisschema.

    We staan tenslotte stil bij verschillende thema's die belangrijk zijn voor de leeftijd van je kind en kijken samen welke informatie en ondersteuning jij en je gezin nodig hebben. 

    Als het consult bij de arts plaatsvindt, voert deze ook een preventief lichamelijk onderzoek uit en spoort signalen op die kunnen wijzen op bepaalde onderliggende aandoeningen. Bij bezorgdheden verwijst hij of zij je door naar je behandelend arts. 

    Wat doen de artsen in onze consultatiebureaus niet?

    • Ze stellen geen diagnose. Ze zullen ook geen behandeling starten, stoppen of wijzigen en volgen je kind niet op na ziekte. Hiervoor kan je terecht bij je behandelend arts.
    • De artsen geven ook geen voorschriften voor geneesmiddelen, met uitzondering van vaccins uit het basisvaccinatieschema.

    Lees verder hoe de consulten per leeftijd ingevuld worden.

    Twijfels of vragen?

    Misschien zijn niet al je vragen beantwoord tijdens het consult of is er behoefte aan specifieke zorg op maat. We maken dan graag extra tijd vrij of verwijzen door naar gespecialiseerde diensten.

    Naast de verpleegkundige en arts maken ook de psychopedagoog, sociaal werker en gezinsondersteuner deel uit van het team van Kind en Gezin. Zij kunnen, net zoals de verpleegkundige, op huisbezoek komen.  

    Link naar video: Consult bij Kind en Gezin (Nederlands)
    Consult bij Kind en Gezin (Nederlands)

    Tips voor je bezoek  

    1. Ben jij of je kindje ziek? Annuleer je afspraak en maak een nieuwe. Bel de Kind en Gezin-Lijn of maak een nieuwe afspraak op Mijn Kind en Gezin. 
    2. We zorgen voor een vlotte doorstroom. Kom daarom op tijd.
    3. Hou er rekening mee dat er 15 minuten per consultatie voorzien is.
    4. Broertjes en zusjes zijn ook welkom, en als je als mama of papa niet zelf kan komen, mag ook oma, opa, meter, vriend(in) … met je kindje mee.
       
    • Breng ook zeker het Kindboekje van je kind mee.  
    • Breng een handdoek, deken of badjas mee om je kind warm te houden nadat het uitgekleed is.
    Twijfels of vragen?

    Wacht niet tot op het consult als je vragen hebt en neem contact met ons op. Je kan zelf kiezen of je de Kind en Gezin-lijn (078 150 100 of via chat) contacteert of welk teamlid je contacteert. Dat kan via WhatsApp, SMS, mail ... 

    Herinnering

    Je ontvangt een afspraakherinnering via sms. Geef je gewenste gsm-nummer aan ons door tijdens je consult of huisbezoek. Voor elk consult krijg je ook een herinneringsmail. We versturen deze mail ongeveer één week voor je afspraak naar je gekende mailadres(sen).

    Consult 4 weken

    De arts vraagt hoe het met jou, je baby en je gezin gaat en luistert naar je vragen. 

    Daarnaast kijkt de arts naar de groei en ontwikkeling van je kind. Dit gebeurt aan de hand van de Vlaamse groeicurven en het Van Wiechen onderzoek (1 maand)

    Tijdens het lichamelijk onderzoek beoordeelt de arts de vorm van het hoofd, het sluitingsproces van de fontanel, bekijkt de huid en de ogen, luistert naar het hart, bekijkt de buik (navel), voelt de liespulsaties, onderzoekt de heupen en bij jongens voelt de arts in welke mate beide teelballen al zijn ingedaald. Daarnaast heeft de arts ook aandacht voor bijzondere uiterlijke kenmerken. De mond, de oren, de longen en de buik onderzoekt de arts enkel als hiervoor een medisch preventieve indicatie is. 

    Als de arts zich zorgen maakt, zal hij of zij dit met jou bespreken en indien nodig verwijzen naar je behandelend arts.

    De arts geeft je het voorschrift mee voor het rotavirusvaccin. Je neemt 1 rotavirusvaccin mee op het consult van 8 weken en 1 rotavirusvaccin op het consult van 12 weken. Als je nog vragen hebt over de vaccinaties, aarzel niet ze te stellen.

    Consult 8 weken

    Net zoals op het vorig consult vraagt de arts hoe het met jou, je baby en je gezin gaat en luistert naar je vragen. 

    Vervolgens kijkt de arts naar de groei en ontwikkeling van je kind. Dit gebeurt aan de hand van de Vlaamse groeicurven en het Van Wiechenonderzoek (2 maanden).  

    Tijdens het lichamelijk onderzoek beoordeelt de arts de vorm van het hoofd, het sluitingsproces van de fontanel, bekijkt de huid en de ogen, luistert naar het hart, bekijkt de buik (navel), voelt de liespulsaties, onderzoekt de heupen en bij jongens voelt de arts in welke mate beide teelballen al zijn ingedaald. Daarnaast heeft de arts ook aandacht voor bijzondere uiterlijke kenmerken. De mond, de oren, de longen en de buik onderzoekt de arts enkel als hiervoor een medisch preventieve indicatie is. 

    Als de arts zich zorgen maakt, zal hij of zij dit met jou bespreken en indien nodig verwijzen naar je behandelend arts. 

    Op het consult van 8 weken krijgt je kind zijn eerste vaccinaties door de arts:  

    • hexavalent vaccin tegen polio, difterie, tetanus, kinkhoest, haemophilus influenzae B, hepatitis B
    • vaccin tegen pneumokokken 
    • vaccin tegen rotavirus

    Het hexavalente vaccin en het vaccin tegen pneumokokken zijn gratis en zijn ter beschikking in het consultatiebureau.

    Het rotavirusvaccin is niet gratis en moet je zelf afhalen bij de apotheek met het voorschrift dat de arts tijdens de consultatie op 4 weken schreef.

    • Bewaar het vaccin in de koelkast en breng het mee naar het consultatiebureau.
    • Het tweede rotavirusvaccin moet je pas meenemen op het consult van 12 weken.  

    Als je nog vragen hebt over de vaccinaties, aarzel niet ze te stellen.

    Consult 12 weken

    De verpleegkundige bevraagt hoe het met jou en je baby gaat en luistert naar je vragen. Ze heeft hierbij in het bijzonder aandacht voor je gevoelens bij je ouderrol en je mentaal welzijn. Ze bespreekt ook hoe het gaat met de voeding. Als je dit wenst, kan je nu al meer informatie krijgen over de start van de vaste voeding over een paar maand.  

    Ook volgt de verpleegkundige de groei van je kind op. 

    De verpleegkundige gaat na of je kind gevaccineerd kan worden aan de hand van enkele vragen. Tijdens dit consult geeft de verpleegkundige:  

    • hexavalent vaccin tegen polio, difterie, tetanus, kinkhoest, haemophilus influenzae B, hepatitis B
    • vaccin tegen rotavirus

    Het hexavalente vaccin is gratis en is ter beschikking in het consultatiebureau.

    Het rotavirusvaccin is niet gratis en moet je zelf afhalen bij de apotheek met het voorschrift dat de arts tijdens het consult van 4 of 8 weken schreef. Bewaar het vaccin in de koelkast en breng het mee naar het consultatiebureau.

    Consult 16 weken

    De arts vraagt hoe het met jou, je baby en je gezin gaat en luistert naar je vragen. 

    Vervolgens kijkt de arts naar de groei en ontwikkeling van je kind. Dit gebeurt aan de hand van de Vlaamse groeicurven en het Van Wiechen onderzoek (3 maand).

    Tijdens het lichamelijk onderzoek bekijkt de arts de vorm van het hoofd, het sluitingsproces van de fontanel, de huid en de ogen. Hij of zij luistert naar het hart, voelt de liespulsaties, onderzoekt de heupen en bij jongens voelt de arts in welke mate beide teelballen zijn ingedaald. Een onderzoek van de mond, de oren, de longen en de buik doet de arts enkel als hiervoor een medisch preventieve indicatie is. 

    Als de arts zich zorgen maakt, zal hij of zij dit met jou bespreken en indien nodig verwijzen naar je behandelend arts.

    Tijdens dit consult krijgt je kind volgende vaccinaties door de arts:  

    • hexavalent vaccin tegen polio, difterie, tetanus, kinkhoest, haemophilus influenzae B, hepatitis B 
    • vaccin tegen pneumokokken
    • enkel bij toediening Rotateq©: vaccin tegen rotavirus

    Het hexavalent en het vaccin tegen pneumokokken zijn gratis en zijn ter beschikking in het consultatiebureau. 

    Het rotavirusvaccin is niet gratis en moet je zelf afhalen bij de apotheek.

    Wist je dat?

    Je kan online een samenvatting raadplegen van de gegevens die de verpleegkundige of arts noteerde tijdens je consult in het Kindrapport.

    Consult 6 maanden

    De verpleegkundige bevraagt hoe het met jou en met je kind gaat en luistert naar je vragen. Ze heeft in het bijzonder aandacht voor je mentaal welzijn. Ze bespreekt ook hoe het gaat met de voeding, in het bijzonder met betrekking tot (de start van) vaste voeding.

    Vervolgens kijkt de verpleegkundige naar de groei en ontwikkeling van je kind. Dit gebeurt aan de hand van de Vlaamse groeicurven en het Van Wiechenonderzoek (6 maanden).

    Mijn kindje is te vroeg geboren

    Prematuur geboren baby's (<37 weken) hebben bij Kind en Gezin een meer uitgebreid traject. Zij worden op de leeftijd van 6 maanden gezien door de arts en de verpleegkundige. 

    De arts heeft in het bijzonder aandacht voor groei en ontwikkeling en voert een lichamelijk onderzoek uit.

    Consult 9 maanden

    De arts vraagt hoe het met jou, je baby en je gezin gaat en luistert naar je vragen.

    Vervolgens kijkt de arts naar de groei en ontwikkeling van je kind. Dit gebeurt aan de hand van de Vlaamse groeicurven en het Van Wiechen onderzoek (9 maand).

    Bij het lichamelijk onderzoek focust de arts op de vorm van het hoofd, het sluitingsproces van de fontanel, bekijkt de huid en de ogen en onderzoekt de heupen.  Een onderzoek van de mond, de oren, de longen, hart en de buik doet de arts enkel als hiervoor een medisch preventieve indicatie is.

    Als de arts zich zorgen maakt, zal hij of zij dit met jou bespreken en indien nodig verwijzen naar je behandelend arts.

    Consult 12 maanden

    De verpleegkundige bevraagt hoe het met jou en met je kind gaat en luistert naar je vragen. Ze heeft in het bijzonder aandacht voor de voeding en mondhygiëne.
    Vervolgens kijkt de verpleegkundige naar de groei en ontwikkeling van je kind. Dit gebeurt aan de hand van de Vlaamse groeicurven en het Van Wiechen onderzoek (12 maanden).

    Tijdens dit consult krijgt je kind ook een oogtest. Deze test is veilig, pijnloos, kindvriendelijk en gratis. 

    De verpleegkundige gaat na of je kind gevaccineerd kan worden aan de hand van enkele vragen. Tijdens dit consult geeft de verpleegkundige: 

    • vaccin tegen mazelen/bof/rode hond-vaccin
    • vaccin tegen pneumokokken

    Deze vaccins zijn gratis en zijn ter beschikking in het consultatiebureau. 

    Wist je dat?

    Alle prematuur geboren kinderen (<37 weken) komen op 13 maanden op extra consult bij arts. De vaccins van 15 maanden worden bij hen vervroegd toegediend op 13 maanden. De arts doet ook een beperkt klinisch onderzoek en volgt de groei en ontwikkeling op.

    Consult 15 maanden

    De arts vraagt hoe het met jou, je baby en je gezin gaat en luistert naar je vragen.

    Vervolgens kijkt de arts naar de groei en ontwikkeling van je kind. Dit gebeurt aan de hand van de Vlaamse groeicurven en het Van Wiechen onderzoek (15 maand)

    Bij het lichamelijk onderzoek beoordeelt de arts de vorm van het hoofd, het sluitingsproces van de fontanel, bekijkt de huid en de ogen en onderzoekt de heupen. Een onderzoek van de mond, de oren, de longen, hart en de buik doet de arts enkel als hiervoor een medisch preventieve indicatie is.

    Als de arts zich zorgen maakt, zal hij of zij dit met jou bespreken en indien nodig verwijzen naar je behandelend arts.

    Tijdens dit consult geeft de arts volgende vaccinaties: 

    • hexavalente vaccin tegen polio, difterie, tetanus, kinkhoest, haemophilus influenzae B en hepatitis B
    • vaccin tegen meningokokken ACWY 

    Het hexavalente vaccin en het vaccin tegen meningokokken zijn gratis en zijn ter beschikking in het consultatiebureau.

    Boekstart illustratie blopjes

    Tijdens dit consult delen de vrijwilligers informatie over boekstart uit. Je krijgt een folder met voorleestips. Een aantal gemeenten schenkt een bon om in de bibliotheek een boekenpakket af te halen.

    Consult 24 maanden

    De arts vraagt hoe het met jou, je baby en je gezin gaat en luistert naar je vragen.

    Vervolgens kijkt de arts naar de groei en ontwikkeling van je kind. Dit gebeurt aan de hand van de Vlaamse groeicurven en het Van Wiechen onderzoek (2 jaar)

    Bij het lichamelijk onderzoek kijkt de arts naar de huid en de ogen. Bij jongens voelt de arts of beide teelballen zijn ingedaald. Een onderzoek van de mond, de oren, de longen, het hart en de buik doet de arts enkel als hiervoor een medisch preventieve indicatie is.

    Als de arts zich zorgen maakt, zal hij of zij dit met jou bespreken en indien nodig verwijzen naar je behandelend arts.

    Tenslotte kijkt de arts ook na of je kind alle vaccins in het vaccinatieschema ontvangen heeft. Als het basisschema niet volledig werd afgewerkt, biedt de arts een inhaalvaccin aan.

    Consult 30 maanden

    De verpleegkundigen bevraagt hoe het met jou en met je kind gaat en luistert naar je vragen. De verpleegkundige heeft bijzondere aandacht voor de voeding, de mondhygiëne en taalontwikkeling. De oogtest wordt tijdens dit consult opnieuw uitgevoerd. 

    Vervolgens kijkt de verpleegkundige naar de groei en ontwikkeling van je kind. Dit gebeurt aan de hand van de Vlaamse groeicurven en het Van Wiechen onderzoek (2,5 jaar).

    Tijdens dit consult wordt de ondersteuning door Kind en Gezin afgerond. We overlopen samen met jou hoe en door wie je kind nu verder zal worden opgevolgd en bij welke organisaties je vanaf nu terecht kan voor meer ondersteuning