luier verschonen baby

Luier verschonen

Voor de bevalling zal je misschien al nagedacht hebben over welke soort luiers je wil gebruiken. Ga je voor wasbaar of wegwerp? En wat als je nog nooit een nieuwe luier hebt omgedaan, hoe moet dat dan? 

Ga snel naar

    Illustratie van bewegende baby

    Hoe verluieren

    Geef een baby regelmatig een propere luier. Zo voorkom je luieruitslag. Je kan kiezen tussen wegwerpluiers en wasbare luiers. Ververs de luier bij elke voeding - zowel overdag als ’s nachts - en zeker na iedere ontlasting. Zo blijft de babyhuid droog.

    • Bij het verwisselen van een natte luier, volstaat het de huid met water te reinigen. Als er ook stoelgang aanwezig is, reinig je de billetjes schoon met water en milde niet-geparfumeerde zeepvrije wasgel. Gebruik hiervoor een washandje.
    • Dep de billetjes goed droog, zonder hard te wrijven.
    • Breng een beschermende zalf aan. Luierzalf (bv. vaseline, zalf met zinkoxide ...) beschermt de huid tegen de schadelijke inwerking van urine, ontlasting en irriterende stoffen.

    Soms kan luieruitslag verergeren naar een luierdermatitis.

    Wist je dat?

    Er is heel wat op de markt om billetjes van baby's te reinigen.

    • Vochtige doekjes worden niet aanbevolen voor herhaaldelijk (dagelijks) gebruik. Ze bevatten immers stoffen die allergieën en huidirritaties kunnen veroorzaken. Daarnaast zitten er ook bewaarmiddelen in.
    • Gooi vochtige doekjes niet zomaar in het toilet. Op de verpakking staat een pictogram of het doekje goed afbreekbaar is of niet. Staat het pictogram erop? Dan mogen de doekjes niet in het toilet, maar moeten ze in de vuilnisbak.

    Het gebruik van een nat washandje heeft daarom de voorkeur. Je kan ook zelf wasbare billendoekjes maken door oude handdoeken of ander zacht goed absorberende stof in stukken te knippen. Je kan wasbare billendoekjes ook kopen.

    Tip voor onderweg: Neem verschillende natte washandjes mee in een plastiek zakje zodat ze vochtig blijven.

    Het luiermoment is een mooi moment om met je kind contact te maken

    1. door tegen je baby te praten: benoem wat er gebeurt tijdens het verversen. Gebruik een positieve taal, kaka en pipi doen hoort bij het dagelijks leven en is niet vies.
    2. door met je baby te spelen: leg hem of haar eens op de buik, beweeg met de beentjes … Lees meer tips voor Bewegende baby's
    Link naar video: Luier verversen
    Luier verversen

    Wegwerpluiers

    Wegwerpluiers bestaan voor 15 tot 30% uit kunststof: laagjes plastic, elastiek, tape en een 'superabsorber'. Na gebruik worden ze weggegooid. Het gebruik van een goed absorberende wegwerpluier vermindert de kans op het ontstaan van luieruitslag (roodheid en uitslag ter hoogte van de luierstreek). Luieruitslag kan evenwel ontstaan als reactie op een bepaald product waar de wegwerpluier mee vervaardigd is. Dan kan het nuttig zijn om over te schakelen naar een ander merk van wegwerpluier of naar het gebruik van wasbare luiers.

    • Leg geen te grote voorraad aan.
    • Reken voor de eerste weken op gemiddeld 8 luiers per dag.

    Wegwerpluiers bestaan in verschillende maten en soorten:

    • luiers voor pasgeboren baby’s
    • luiers voor kruipers
    • luierbroekjes

     

    Wasbare luiers

    Moderne wasbare luiers hebben de vorm van een wegwerpluier en bestaan in verschillende vormen, maten en kleuren. Er bestaan verschillende types herbruikbare luiers, allemaal met hun eigen voor- en nadelen. Bij sommige modellen zit het overbroekje aan de luier vast, bij andere moet je een los waterdicht overbroekje over de luier trekken.

    Verschillende organisaties, waaronder de Expertisecentra Kraamzorg, en (web)winkels organiseren infoavonden, waar je leert hoe een herbruikbare luier werkt en welke modellen zoal bestaan. Omdat niet elke luier hetzelfde zit en het ene kind beter gebaat is bij een bepaald type, kan je op veel plekken ook een testpakket huren. Op die manier kan je rustig uitproberen wat je het meest bevalt, alvorens je de investering maakt.

    Bofkont, campagne van OVAM

    Kwitten met wegwerpluiers

    Zijn wasbare luiers beter voor het milieu? En hoe zit dat met het kostenplaatje? Hoe werkt dat in de opvang? OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) geeft antwoord op al je vragen over wasbare luiers.

    Premie voor wasbare luiers?
    • Sommige steden en gemeenten doen extra acties of premies om het gebruik van wasbare luiers te stimuleren. Check dit op de website van je gemeente.
    • Ook sommige mutualiteiten geven een premie voor wasbare luiers.
    Baby met wasbare, herbruikbare luier aan

    8 vragen en antwoorden over wasbare luiers

    De Gezinsbond zet wasbare luiers in de schijnwerpers met 8 vragen en antwoorden, om op te helderen dat het 'heus niet zo'n big deal is'.