Ga snel naar
Een stevige en warme relatie maakt je als koppel sterk om er te staan als je kindje geboren wordt. En laat net de periode van de zwangerschap er één zijn met veel veranderingen en wisselende emoties. Bij beide ouders.
Een kindje op komst?
Impact op de relatie tussen partners.
Versterkende band
Een kindje verwachten heeft een invloed op de relatie tussen partners. De aandacht voor elkaar deel je nu met aandacht voor het kind erbij. En je krijgt er een nieuwe rol bij: je wordt ook moeder of vader. In die rol ken je elkaar (nog) niet, en ook familie of vrienden kunnen anders kijken naar jullie als stel. Het kan je relatie met elkaar sterker maken, je kijkt samen uit naar een nieuw stukje toekomst.
Zwanger zijn kan voor mooie momenten en grote verbondenheid zorgen tussen jou en je partner. Misschien heb je heel intens samen kunnen genieten van het moment waarop duidelijk werd dat je een kindje verwacht, of vind je het fijn om samen de komst van je kindje voor te bereiden? Je kan je heel verbonden met elkaar voelen door de baby, samen dromen over je leven met je kindje erbij, welke ouders jullie willen worden.
Lichamelijke veranderingen – stevige invloed
Veel koppels ervaren af en toe spanningen tijdens de zwangerschap. Lichamelijk en emotioneel verandert er immers heel wat. En dat laat zich al eens voelen in de relatie tussen partners.
Als je zwanger bent, brengt dat een aantal uiterlijk lichamelijke veranderingen mee. Zowel de zwangere als de partner kunnen zich daar heel goed bij voelen, maar ook onzeker of slecht. Je kan je aantrekkelijker voelen of net andersom, en ook je partner beleeft je veranderende lichaam op zijn eigen manier. Dit alles kan een invloed hebben op de beleving van je relatie en seksualiteit tijdens de zwangerschap
Emotionele veranderingen – bij beide partners
Een kindje op komst is niet niks. Het is één van de grootste veranderingen in iemands leven. En daar komen heel wat gevoelens bij kijken. De kans is groot dat:
- jij en je partner een wirwar van emoties beleven
- dat deze emoties snel kunnen wisselen, bij allebei
- dat jullie de zwangerschap heel anders beleven, in een ander tempo gevoelens doormaken.
En dat zorgt wel eens voor spanningen.
Welke gevoelens herken je bij jezelf? En bij je partner?
Blij - Overweldigd - Boos - Verbaasd - Sterk - Verwonderd - Gelukkig - Ontspannen - Bang - Onzeker - Jaloers - Hoopvol - Trots - Liefdevol - Ongeïnteresseerd - Euforisch - Verdrietig - Teder - Optimistisch - Twijfelend - Geïrriteerd - Alleen - Rustig - Vastberaden
Een sterke relatie tijdens de zwangerschap, wat kan werken?
Hieronder vind je een aantal tips van aanstaande ouders, die misschien ook interessant zijn voor jou?
Mijn grote tip? Toen we onze dochter verwachtten, hebben we heel babbels gehad met elkaar. Gelukkig maar. Ik had geen idee dat het voor ons beiden zo verschillend zou voelen om een kindje te krijgen. Mijn vrouw was direct in de wolken, wilde het nieuws overal vertellen. Ik was echt geschrokken en begon te denken aan hoe het moest met mijn werk, of ik het wel zou aankunnen om elke dag voor een kindje te zorgen. Het was fijn om elkaar te horen en ook te respecteren. (Ondertussen zijn we fier op ons klein gezin.)
Praten, praten en nog eens praten
Uit heel wat onderzoek naar relaties blijkt het: open en eerlijk praten met elkaar draagt bij aan het succes van een relatie. Tijdens de zwangerschap is er heel veel in verandering en kan praten echt het verschil maken. Het gaat om praten over hoe je jezelf als ouder ziet, samen met je partner, over hoe je de zwangerschap beleeft, waar je je zorgen over maakt, hoe je jezelf ziet in je gezin met het kindje erbij, welke waarden voor jou belangrijk zijn, hoe je de rol van je familie ziet als je kindje geboren is … Belangrijk daarbij is dat je heel open kan luisteren naar elkaar, om elkaar beter te begrijpen, nieuwsgierig zijn naar elkaar, veel vragen stellen.
Enkele praktische tips voor een goed gesprek?
- Probeer je in te leven in het standpunt van je partner. Dat kan helpen om te begrijpen waarom hij/zij geïrriteerd reageert, verdrietig is, … En het helpt om te zoeken naar oplossingen die voor jullie beiden aanvaardbaar zijn.
- Vertel hoe je je zelf voelt, hoe je iets ervaart, zowel de leuke als minder leuke dingen, … Probeer te starten vanuit jouw ervaring en niet vanuit verwijten naar je partner.
Maak kleine beetjes tijd echt vrij voor elkaar, bv. aan tafel, in de wagen op weg naar familie, terwijl je samen de afwas doet … Als je moe of gestrest bent, let er dan op om dit niet altijd op je partner af te reageren. Praat met elkaar, probeer frustraties uit te spreken en vraag concreet om hulp ‘ik ben op en heb tijd nodig voor mezelf’. Zo voel je wanneer je nodig bent voor elkaar en dit komt anders over dan snauwen of klagen.
Geen grote prater
Natuurlijk is niet iedereen een grote prater, of lukt dat niet in elke situatie. Misschien lukt het voor jou beter om iets te delen door een smsje te sturen, ben je meer ontspannen tijdens een wandeling of het joggen?
Tijdens mijn zwangerschap heb ik me vaak slecht gevoeld: heel moe, erg misselijk. Het waren niet zo’n fijne maanden. En plots was de baby er dan. Het was voor ons een moeilijk begin. Doordat ik me zo ziek voelde, hadden we het er vooraf niet echt over gehad hoe het zou gaan: hoe zouden we voor ons kindje zorgen in combinatie met ons werk, wie zou opstaan, … Dat zou ik nu anders doen. Je weet dan wat je van elkaar verwacht en je hebt minder ruzies in die eerste, toch wel drukke, maanden.
Goede afspraken, goede vrienden
Het gaat er ook om praktische dingen uit te klaren met elkaar: hoe zien jullie de opvang van de baby, hoe willen jullie de combinatie werk en gezin organiseren, hoe de de taken thuis verdelen? Hoe kan je er met andere woorden ‘als team’ staan? Deze praktische afspraken betekenen natuurlijk ook dat je van elkaar weet hoe je kijkt naar je rol in het gezin, welke verwachtingen je van elkaar hebt als partner-ouder.
Mijn dochter is nu 14 maanden oud en het eerste jaar was best wel druk en vermoeiend. Het heeft ook een tijdje geduurd vooraleer Lies door wou slapen en had ik het gevoel er toch vaak er alleen voor te staan. Waar we vroeger als koppel samen leuke dingen deden leek er na haar geboorte daar nog weinig tijd voor te zijn. We hebben toen echt afgesproken om tijd vrij te maken om iets samen te doen als koppel. Gelukkig hebben we ook familie en vrienden die heel graag eens een avondje voor Liesje wilden zorgen. Op zo’n avondje uit kon ik ook heel ontspannen zeggen dat het toch best vermoeiend is. Mijn partner schrok daar wel wat van maar we hebben toen een aantal taken kunnen herbekijken. Mijn partner vond het fijn dat ik dat heb uitgesproken en ik apprecieer het erg dat we nu meer samen de zorg dragen.
Nieuwsgierig blijven en waardering geven
Nieuwsgierig zijn naar wat de ander denkt en voelt, is iets wat we evident vinden in het begin van onze relatie, maar dat soms na verloop van tijd een beetje verdwijnt. We blijven echter constant veranderen als mens, als ouder en om de relatie tussen jezelf en je partner goed te houden.
Tips van ouders:
- Kleine open vragen zijn genoeg: hoe was jouw dag? Wat vond je leuk vandaag?
- Elke dag sluiten we af met te vertellen wat we het fijnste van de dag vonden.
- Af en toe staan mijn partner en ik stil bij hoe ons kind ons leven en denken veranderd heeft, wat het toegevoegd heeft, en ook wat we missen sinds we kinderen hebben.
Tijd maken voor elkaar, zonder kinderen
Het is niet vanzelfsprekend, tijd maken voor elkaar met een baby in huis. Dit geeft je wel de kans om met elkaar te praten, plezier te maken, elkaar te vinden en te genieten van elkaars gezelschap. En dat zonder dat je op elk moment kan afgeleid worden door je baby die je nodig heeft. En neen, het is niet nodig meteen een weekend of vakantie te boeken.
Tips van ouders voor ouders:
- Wij houden allebei erg van dansen. Ook al hebben we drie kinderen, van bij de eerste hebben we na twee maanden onze lieve buren gevraagd om een avondje op te passen elke veertien dagen. Zij doen dat met plezier, onze kinderen vinden het geweldig en wij genieten met ons tweetjes. Ook al zijn we soms doodmoe als we vertrekken, we keren vol energie naar huis.
- Ik maak er een sport van om elke week een lief berichtje te sturen naar mijn vrouw.
- Onze dochter was een echte huilbaby. Toen ze 9 maanden was, werd alles rustiger. We hebben toen besloten om een weekendje naar zee te gaan, zonder onze dochter. Het was een hele stap om haar achter te laten, ook al was ze in goede handen bij haar Peter.
- Zaterdagochtend mag onze peuter een halfuurtje TV kijken. Wij gebruiken die tijd om samen aan de ontbijttafel bij te praten.
- Wij plannen elke maand iets om samen te doen. Als we niet plannen, komt het er niet van. En we leggen die momenten ook onmiddellijk vast met onze twee vaste babysits. Soms gaan we iets drinken samen, of eens zonder zoon samen boodschappen doen.
Soms gaat het moeilijk
Soms gaat het tijdens de zwangerschap anders dan je gepland had. Je bent misschien ongepland zwanger geworden en voelt dat dit niet past in je prille relatie. Of misschien komen relatiemoeilijkheden naar boven? Maak je een relatiebreuk mee tijdens of misschien zelfs vanwege de zwangerschap?
Dat zijn heel moeilijke situaties tijdens een periode die sowieso al heel emotioneel is en een sterke impact heeft. Er is maar 1 advies: blijf niet alleen met je moeilijkheden. Kan je terecht bij familie, goede vrienden of buren? Er zijn ook organisaties waarbij je terecht kan voor professionele ondersteuning.