Koemelkeiwit allergie

Koemelkeiwitallergie is de meest frequent voorkomende voedselallergie bij jonge kinderen. Het komt voor bij 2 à 3 % van de jonge kinderen. Bij een koemelkeiwitallergie reageert het afweersysteem op eiwitten die in koemelk zitten. Hierdoor krijgt het kind klachten na de inname van koemelk of producten die koemelk bevatten.

Voorkomen

De kans op een koemelkeiwitallergie is groter wanneer een ouder, broer of zus een gediagnosticeerde allergische aandoening zoals eczeem, astma of hooikoorts heeft.

De meeste kinderen verdragen na enkele jaren wel weer koemelkeiwitten. Zo hebben 75% van de kinderen geen klachten meer na de inname van koemelk op de leeftijd van 3 jaar.

Wist je dat?

Koemelk vervangen door paarden-of geitenmelk helpt niet om een koemelkeiwitallergie te voorkomen of te vermijden. Er is een kans op kruisallergie, wat betekent dat je kind op die eiwitten ook zal reageren met een allergische reactie. Daarnaast is het belangrijk te weten dat de samenstelling van paardenmelk en van geitenmelk niet geschikt is voor baby's.

Symptomen

Na de inname van koemelk of producten die koemelk bevatten, zijn verschillende klachten mogelijk. Het gaat vooral over maag-,darm- en/of huidklachten, maar ook luchtweg- of andere klachten komen voor. Vaak gaat het om een combinatie ervan. Sommige klachten kunnen onmiddellijk opkomen, andere pas na enkele uren of zelfs dagen.

  • maagdarmstelsel: diarree of verstopping, braken ...
  • vertraagde groei
  • huid: jeuk, zwelling, niet goed behandelbaar eczeem, netelroos ...
  • luchtwegen: hoesten, benauwdheid ...
  • andere klachten: weigeren van borst-of flesvoeding, overmatig huilen, rode tranende ogen …

De symptomen variëren van mild tot levensbedreigend (anafylactische reactie).

Diagnose en behandeling

Als je kind klachten heeft, raadpleeg je best je huis-of kinderarts.

Door een nauwkeurige voedingsanamnese kan nagegaan worden of er een verband is tussen de inname van koemelk (of producten die koemelk bevatten) en het ontstaan van klachten.

Je behandelend arts beoordeelt of aanvullend onderzoek zoals bloedonderzoek of huidtesten aangewezen is.

De enige zekere manier om te weten te komen of de klachten ook werkelijk afkomstig zijn van koemelkeiwitten bestaat erin om koemelk (en alle producten die koemelk bevatten) te schrappen om te zien of de klachten verdwijnen en daarna koemelk opnieuw geven om te zien of dezelfde klachten weer opduiken. Dit is de eliminatie-provocatietest, ook wel uitlokkingstest genoemd. Omdat deze niet steeds zonder risico is, volg je het advies van je behandelend arts. 

Als de diagnose van een koemelkeiwitallergie is gesteld, zal koemelk (en producten die koemelk bevatten) uit de voeding van je kind geweerd moeten worden. Hoe lang dit nodig is, verschilt individueel. Volg het advies van je behandelend arts. Voor advies over het samenstellen van een evenwichtige voeding zonder koemelk kan je terecht bij een diëtist.

Bij borstvoeding

Als je kind borstvoeding krijgt, is het ontwikkelen van een koemelkeiwitallergie niet uitgesloten, maar eerder uitzonderlijk. Een kind kan immers allergisch reageren op koemelkeiwitten in de moedermelk als de moeder koemelk of koemelkbevattende producten heeft ingenomen. 

Een koemelkeiwitallergie is geen reden om te stoppen met borstvoeding. Moedermelk bevat immers allerlei beschermende stoffen en heeft heel wat gezondheidsvoordelen. Het is wél belangrijk dat de moeder de inname van koemelk en producten met koemelk vermijdt en vervangt door calciumverrijkte (soja)producten. Volg het advies van je behandelend arts. Voor advies over het samenstellen van een evenwichtige voeding zonder koemelk kan je terecht bij een diëtist.

Wist je dat?

Koemelkeiwitallergie is niet hetzelfde als lactose-intolerantie. Bij koemelkeiwitallergie is er sprake van een reactie van het afweersysteem op melkeiwitten. Zelfs bij een inname van een zeer kleine hoeveelheid melkeiwitten, wordt een reactie gezien.

Lactose-intolerantie is een reactie van het spijsverteringsstelsel op lactose of melksuiker. Bij lactose-intolerantie is er een gedaalde lactase-activiteit. Lactase is een enzym dat nodig is om melksuiker te verteren. Het immuunsysteem speelt hier geen rol. De typische klachten bij een lactose intolerantie zijn diarree, een opgeblazen gevoel en winderigheid. Kleine hoeveelheden worden vaak verdragen, bij inname van grotere hoeveelheden lactose kunnen symptomen ontstaan. Lactose intolerantie bij jonge kinderen is zeldzaam.