Vaccineren met minder pijn

Het is belangrijk om je kind te laten vaccineren. Het moment van de prik kan een uitdaging zijn voor jou en je kind. Het is normaal dat jullie dat niet zo fijn vinden. Door je erop voor te bereiden en een aantal kleine handelingen kan dit moment rustig en zonder te veel stress verlopen voor jou en je kind.

Twijfels of vragen?

Je arts of verpleegkundige zal je informeren over de vaccinaties. Heb je zelf vragen? Stel ze gerust aan de arts of verpleegkundige. Je vindt ook extra informatie in het Kindboekje.

Wat kan je als ouder doen voor, tijdens en na het vaccineren?

Jonge kinderen kunnen onvoldoende in woorden uitdrukken wat ze willen, daarom vragen we jou als ouder om aan te geven wat je prettig zou vinden voor je kind. Je kan daar voor de consultatie al even over nadenken. Bespreek dit gerust met de arts of verpleegkundige voor de vaccinatie.

  1. Probeer zo rustig mogelijk te blijven 
    Als je als ouder rustig bent, voelt een kind zich veilig. Door zelf rustig te ademen tijdens de vaccinatie, blijft je kind ook meer ontspannen.
  2. Blijf dichtbij, praat rustig tegen je kind en wees zelfverzekerd 
    Wat je zegt tegen je kind en hoe je tegen je kind praat, is belangrijk.
    - Is je kind een baby? Hou je baby dicht tegen je aan. Als het op het onderzoekskussen ligt, zorg dan dat het je kan voelen: hou de handjes vast, geef kusjes …
    - Is je kind een peuter? Hou je kind dicht tegen je aan of laat het op je schoot zitten. Praat rustig tegen je kind, zo voelt het zich veiliger en zal het zich beter stilhouden.
  3. Zorg voor een dekentje (of handdoek) zodat je kind het voldoende warm heeft.
  4. Bied je kind troost door zuigen
    - Borstvoeding enkele minuten voor de vaccinatie helpt om de pijn te   
    verminderen. Ook je kind laten drinken tijdens en na de vaccinatie werkt  
    pijnstillend. Moedermelk bevat namelijk veel melksuiker, waarvan bewezen is  
    dat het goed helpt tegen pijn. Bovendien heeft borstvoeding een  
    spierontspannende werking, wat eveneens zorgt voor een lagere pijnsensatie.
    - Krijgt je kind flesvoeding? Dan kan je ook een fles aanbieden voor, tijdens en/of na het prikken.
    - Het kan ook helpen om je kind te laten zuigen op een fopspeen, duim, handjes …
  5. Zorg voor afleiding op maat van je kind
    Als je je kind afleidt, voelt het meestal minder pijn. Zo kan je de favoriete knuffel of speelgoedje meebrengen, een liedje zingen, een boekje lezen ...
Wist je dat?
  1. Uit onderzoek blijkt dat bij kinderen jonger dan 1 jaar enkele druppels suikerwater (glucose-oplossing) even voor de prik een positieve invloed hebben op huilen en hun gedrag bij pijn door de prik. . De zoete smaak stimuleert het vrijzetten van stoffen in de hersenen, leidt de aandacht af en heeft invloed op de stressrespons van een kind.

    Het rotavirusvaccin bevat ook suiker in de vorm van sucrose. Krijgt je baby ook het vaccin tegen rotavirus? Dan raden we aan om het rotavirusvaccin toe te dienen voor de prikken om het positieve effect van de suiker te laten werken. Is er geen rotavirusvaccin voorzien? Dan kan je overwegen om een ampulle suikerwater (Babycalmine) mee te brengen naar het consultatiebureau. Deze ampulles zijn zonder voorschrift verkrijgbaar in de apotheek.
     
  2. Er bestaat ook een pijnstillende crème. Deze crème verdooft oppervlakkig de huid en uit onderzoek blijkt dat het een positieve invloed heeft op het huilgedrag van je kind.  Je brengt deze aan op de prikplaats 1 uur voor het vaccineren. Als je dit wil voor je kind, kan je behandelend arts je hiervoor een voorschrift voorzien/geven en toelichten hoe je de pijnstillende crème juist aanbrengt op de prikplaats(en).