Tandenpoetsen

Vanaf de doorbraak van de eerste tand moet je poetsen. Door te poetsen verwijder je tandplak. De fluoride in de tandpasta beschermt de tanden. Help je kind bij het poetsen (voor- of napoetsen) tot de leeftijd van 8 à 10 jaar.

In het begin moeten kinderen nog wennen aan het tandenpoetsen. Het poetsen hoeft niet helemaal perfect te gaan, de aanwezigheid van de tandpasta in de mond is al erg belangrijk. De fluoride in de tandpasta beschermt het tandglazuur van de pas doorgekomen tanden en kiezen. 

Ga snel naar

    Hoe poetsen?

    Poets altijd in dezelfde volgorde volgens de 3 B's, zo vergeet je geen enkel vlak: Binnenkant - Buitenkant - Bovenkant.

    • Vergeet de binnenkant van de snijtanden niet, dat doe je gemakkelijk door je tandenborstel rechtop te zetten en op en neer te bewegen.
    • Plaats de haartjes van de tandenborstel 45° gekanteld naar het tandvlees toe.
    • Maak kleine draaiende bewegingen.
    • De kauwvlakken poets je met een "heen en weer"-beweging.
    • Poets zonder druk op de tanden uit te oefenen.
    • Poets voorzichtig bij het voor- of napoetsen, zodat je kind geen pijn heeft. Vooral bij het doorbreken en wisselen kunnen tanden of kiezen gevoelig zijn.
    • Naspoelen hoeft niet. Spoelen met water spoelt ook de fluoride weg. Hoe langer de fluoride contact heeft met de tanden, hoe beter de bescherming. 
    • Spoel de tandenborstel grondig uit met water en laat die rechtop drogen.

    Hoelang je poetst is afhankelijk van het aantal tanden dat je kind al heeft. Bij een volledig melkgebit duurt het poetsen ‘een liedje lang’, ongeveer 2 minuten.

    • Poets zelf tegelijk met je kind! Kinderen doen ouders altijd graag na.
    • Geef je kind een tandenborstel als die in bad gaat. Zo wordt je kind al spelend in bad vertrouwd met poetsen.
    • Maak een spelletje van het poetsen. Vertel bijvoorbeeld wat voor beestjes weggepoetst worden: gele, paarse kleine, grote, die hard rennen.
    • Zet een muziekje op of zing een liedje bij het tandenpoetsen.
    • Gebruik eventueel een eierwekker of zandloper om de tijd van het poetsen aan te geven.

    Als het poetsen echt helemaal niet lukt, vraag dan advies aan je tandarts.

    Zelf poetsen

    Vanaf 1,5 jaar willen veel kinderen zelf poetsen. Laat ze het gerust zelf doen, maar poets telkens voor of na tot de leeftijd van 8 à 10 jaar om zeker te zijn dat alle tandvlakken gepoetst werden.

    Tips
    • Breng vanaf het begin regelmaat in het poetsen en probeer daar, ook al gaat het soms moeilijk, niet vanaf te wijken. Naarmate een kind eraan gewend raakt dat regelmatig poetsen erbij hoort, zal het langzamerhand beter gaan. Blijf consequent en blijf volhouden.
    • Niet alle kinderen vinden het leuk om hun tanden te poetsen. Sommige kinderen houden de kaken stijf op elkaar en willen niet meewerken. Probeer uit te zoeken waarom het kind niet wil poetsen. Is de tandpasta bijvoorbeeld niet lekker of heeft een kind pijn? Als een kind kiespijn heeft, kan het daardoor niet willen poetsen. 

    Aantal keer poetsen en welke tandpasta?

    Vanaf de eerste tand is het belangrijk om goed te poetsen met fluoridehoudende tandpasta. Gebruik voor kinderen tussen 0 en 6 jaar een tandpasta met een fluoridegehalte van 1000 ppm.

    Vanaf de eerste tand tot 2 jaar

    • 2 poetsmomenten per dag waarvan een bij voorkeur na de laatste voeding.
    • Gebruik een zachte tandenborstel met een rijstkorrel kindertandpasta (1000 ppm fluoride).

    Van 2 tot 6 jaar

    • 2 poetsmomenten per dag, waarvan een bij voorkeur na de laatste maaltijd.
    • Gebruik een zachte tandenborstel met een erwtje kindertandpasta (1000 ppm fluoride).

    Vanaf 6 jaar

    • Gebruik 1 à 2 cm fluoridehoudende tandpasta met 1450 ppm fluoride.

    Hou je aan de hoeveelheid, want te veel tandpasta kan schadelijk zijn. Na het poetsen spuwt het kind de resterende tandpasta uit. Spoelen van de mond is bij kleine kinderen (0-3 jaar) niet aangewezen, omdat ze dat nog niet voldoende onder de knie hebben en zo eerder de resterende tandpasta inslikken.

    Wist je dat?

    Een mondspoelmiddel kan tandenpoetsen niet vervangen. Tandpasta biedt meerdere voordelen: tandplak verwijderen, tandbederf verminderen, tanderosie, gevoelige tanden of tandvleesontsteking voorkomen ... Het zorgt ook voor een fris gevoel in de mond. Mondspoelmiddelen hebben bij een goede dagelijkse mondhygiëne strikt genomen dus geen meerwaarde. Een mondspoelmiddel kan bij bepaalde indicaties wel een aanvulling zijn op poetsen. Praat hierover met je tandarts of mondhygiënist.

    Wanneer poetsen?

    1. Bij voorkeur twee keer poetsen per dag
    2. Poets de tanden van je kind zeker na de laatste maaltijd. Op die manier krijgen voedselresten niet de kans om de tanden te beschadigen 's nachts. Tijdens het slapen maken we immers geen speeksel aan. Speeksel beschermt onze tanden door zuren die ontstaan bij het eten en drinken te neutraliseren. Het tweede poetsmoment kies je zelf. Dat kan ’s morgens of vlak voor het middagdutje.
    3. Wacht na het eten of drinken 45 minuten vooraleer de tanden van je kind te poetsen. Het speeksel moet eerst tijd krijgen om in te werken.
    Link naar video: Wanneer poets je best de tanden van je kind?
    Wanneer poets je best de tanden van je kind?

    Tandenborstel

    Kies voor kinderen een tandenborstel met een kleine kop en zachte haartjes. Er zijn veel leuke kindertandenborstels te koop die van poetsen een plezier kunnen maken. Eventueel kan je dat in het begin met een washandje doen of een vingertandenborstel gebruiken.

    Aandachtspunten
    • Gebruik altijd een tandenborstel per kind, deel de tandenborstel niet met andere kinderen of met een ouder.
    • Spoel de tandenborstel na gebruik met kraantjeswater en bewaar hem droog met de borstelkop naar boven.
    • Vervang de tandenborstel om de 3 maanden of als de haartjes niet meer rechtop staan.

    Gewone of elektrische tandenborstel

    De meeste kinderen kunnen vanaf 3 jaar ook een elektrische tandenborstel gebruiken. Het handvat van een elektrische kindertandenborstel is iets kleiner en daardoor voor kinderen beter vast te houden. Door de felle kleuren en figuren spreken die elektrische tandenborstels kinderen meestal bijzonder aan.

    Om kinderen te stimuleren om lang genoeg te poetsen hebben sommige elektrische kindertandenborstels een timer of muziekje. Niet alle kinderen vinden het trillen van de elektrische tandenborstel prettig, hoewel dat na een tijdje wel kan wennen. Een kind dat bang is van poetsen met een elektrische tandenborstel laat je het best met een gewone tandenborstel poetsen.

    Link naar video: Wat elke ouder moet weten over tanden poetsen
    Wat elke ouder moet weten over tanden poetsen