Katrien, verpleegkundige bij de Kind en Gezin-Lijn, antwoordt op enkele veelgestelde vragen over soorten melkpoeder en flesvoeding in het algemeen.
Is het ok als ik niet de duurste melkvoeding aan mijn baby geef?
Alle melkvoedingen moeten qua samenstelling aan de Europese wetgeving voldoen. Die basis is voor alle voedingen hetzelfde, tenminste als de juiste benaming op de verpakking staat. Als er ‘volledige zuigelingenvoeding’ staat bij de startvoedingen of ‘opvolgzuigelingenvoeding’, zijn ze goedgekeurd door Europa. Die voedingen worden ook geregistreerd bij de federale overheidsdienst Volksgezondheid. Dat wordt streng gecontroleerd.
Is een A-merk beter voor je baby?
A-merken voeren vaak nog bepaalde verfijningen door om zichzelf te onderscheiden. Door bijvoorbeeld bepaalde vitamines of bepaalde stoffen toe te voegen die de vertering zouden vergemakkelijken. Die meerwaarde voor de gezondheid van het kind is niet altijd al voldoende aangetoond, maar de toevoegingen zijn wel veilig en ze zijn ook toegelaten. Die verfijningen zorgen er – naast andere factoren – wel voor dat de producten duurder zijn dan de huismerken. Als de prijs laag is, betekent dat dus niet dat de kwaliteit ook lager is, want de basis blijft hetzelfde. Soms is die meerprijs er ook gewoon door andere kosten, zoals grote marketingcampagnes.
Mijn zus geeft biopoedermelk en zegt dat die het beste is, klopt dat?
Bio is niet per se beter en het komt eigenlijk op hetzelfde neer als bij de A-merken en de huismerken. Ook biovoedingen moeten voldoen aan die Europese regelgeving qua samenstelling. Dus ook hier is de basis hetzelfde, zolang de juiste benaming op de verpakking staat. Het verschil zit in de productie. De biologische babyvoeding wordt gemaakt van biologische grondstoffen afkomstig van biologische landbouw en is daardoor milieubewuster. De dieren krijgen bijvoorbeeld meer ruimte om rond te lopen of er worden natuurlijke bestrijdingsmiddelen gebruikt, dat zorgt er mee voor dat de prijs hoger is. Het kan een bewuste keuze zijn, maar het is nog nooit echt wetenschappelijk bewezen dat biologische producten gezonder zijn dan de gangbare producten.
Is het normaal dat de geur en de kleur van flesvoeding soms anders is?
Ja, dat kan van de productie afhangen of van het merk. Maar dat vormt op zich geen probleem. Er zijn bijvoorbeeld ook therapeutische voedingen, waarvan we wel weten dat die een andere geur, kleur en smaak kunnen hebben. Als je altijd dezelfde voeding gebruikt en je merkt dat die plots van geur of uitzicht verandert, dan is het wel een goed idee om het even na te vragen in de winkel waar je de melk gekocht hebt of even contact op te nemen met de firma.
Moet je flesjes altijd opwarmen?
Het kan allebei. Je hebt niet per se een microgolf of flesverwarmer nodig. Flesjes mogen warm of op kamertemperatuur gegeven worden, maar niet koud. De meeste kinderen drinken hun flesje wel warm, vooral uit gewoonte. Maar het kan zeker ook op kamertemperatuur. Het is wel zo dat bepaalde soorten poedermelk makkelijker oplossen in warm water. Kijk daarvoor op de verpakking.
Mag je ook kraanwater gebruiken om flesjes te maken?
De voorkeur gaat uit naar flessenwater, niet bruisend en laag mineraalhoudend water. Dat betekent dat daar een laag gehalte natrium en kalium en andere mineralen inzit. Je ziet dan vaak een label ‘geschikt voor de bereiding van babyvoeding’. Dat betekent dat die een gunstig advies kregen van de Hoge Gezondheidsraad. Dat is niet zomaar een marketingclaim.
Kraanwater kan ook, maar de samenstelling ervan is dan ook wel belangrijk. Als je zeker wil zijn, kan je contact opnemen met je watermaatschappij. Die kan voor jou nakijken of het water geschikt is voor een baby. Andere voorwaarden zijn: het mag niet uit loden leidingen komen, je mag alleen koud water uit de kraan gebruiken, je laat het water het best eerst wat lopen, het water mag niet uit geisers, boilers, filters of ontharders komen. Je moet er ook voor zorgen dat de kraan echt proper is, maar als je het water dan gebruikt, hoef je het niet te koken en hoef je er geen ontsmettingsmiddelen aan toevoegen.
Mag je je baby vanaf 1 jaar ook gewoon volle melk geven?
Ja, het kan op voorwaarde dat een kind een goede volwaardige voeding eet, en dus dat het goed groenten en fruit eet zodat het voldoende voedingsstoffen opneemt. Maar we weten ook dat peuters vaak kieskeurig zijn, waardoor we in dat geval de voorkeur geven aan opvolgmelk of groeimelk naast naar een evenwichtige voeding streven.