Contact maken met je vroeggeboren kind

De lichaamstaal van te vroeg geboren kinderen verschilt van voldragen kinderen omdat ze kleiner, minder sterk en gevoeliger voor aanraking en geluid zijn. Het vraagt wat tijd om te achterhalen hoe je kind zich voelt of wat het precies wil. Geef jezelf tijd om de lichaamstaal van je kind te leren kennen.

Ga snel naar

    Het belang van kangoeroeën

    Kangoeroeën is koesteren via huidcontact. Zodra het kan, starten ze daarmee in het ziekenhuis. Je kan er thuis mee verdergaan. Je kind ligt op jou en wordt warm toegedekt. Huid-op-huidcontact is fantastisch voor jou en je kind. Je kind hoort je hartslag, herkent je geur en beweegt met je mee. Het helpt je als ouder de band met je kind te stimuleren.  

    Wat kan je doen als je moeilijk oogcontact krijgt met je kind?

    Oogcontact is belangrijk om een hechte relatie tussen jou en je kind op te bouwen. Het vraagt oefening om de oogspieren aan te spannen om een scherp beeld te kunnen maken. Het gebeurt regelmatig dat te vroeg geboren kinderen tijdens de eerste weken minder oogcontact maken. De oogspieren zijn nog niet zo geoefend, waardoor ze sneller afdwalen. Bovendien moeten ze zich goed voelen om hun ogen open te houden, want dat vraagt veel energie. Heb geduld en volg het tempo van je kind. Oogcontact kan je proberen te bevorderen door vaak met je kind te praten, bijvoorbeeld tijdens het verluieren of voeden. Je kan dan wel het best het licht dimmen, want bij fel licht is je kind geneigd zijn ogen dicht te knijpen. 

    Ideeën en suggesties die kunnen helpen om met je kind contact te maken

    • Leg je warme handen zachtjes op de billetjes, buik, hoofd of tegen de voetjes. Dat geeft een gevoel van geborgenheid. 
    • Voorspelbaarheid in je handelingen is belangrijk. Neem je kind dus niet plots op, maar verwittig het met je stem en neem het rustig, in stappen, op. 
    • Praat op een zachte toon met je kind of zing een liedje. Je kind zal er rustig van worden. 
    • Probeer aan te voelen wat je kind aankan en wat het nodig heeft. Elk kind reageert anders. Het kan dat aanrakingen op bepaalde momenten net geen rust geven. Even later proberen is dan de boodschap. Door te blijven proberen en de reactie van je kind te observeren, ontdek je welke aanrakingen goed aanvoelen. 
    • Het badje is een bevoorrecht moment van contact tussen jou en je kind. Het water laat je kind anders bewegen en roept herinneringen op aan de baarmoeder.
    • Je kind dragen, mee rondstappen, zacht wiegen of samen dansen geeft een gevoel van beweging. Dat heeft je kind nodig om goed te groeien. Zulke momenten maken jullie relatie sterker.