Kinderopvang

Veelgestelde vragen en antwoorden over kinderopvang.

  • Een opvang kan bezwaar aantekenen tegen de schorsing of opheffing van zijn vergunning. Meer hierover lees je in de verschillende stappen binnen handhaving.

    Is een vergunning wegens dringende noodzakelijkheid geschorst of opgeheven? Bij een bezwaar kan de opvang toch geen kinderen opvangen. Een opschorting zou de kinderen in direct gevaar brengen.

  • Neen.

    De schorsing van een vergunning is niet definitief

    • De schorsing geeft de opvang de tijd om orde op zaken te stellen. 
    • Opgroeien krijgt de ruimte om de nodige informatie te verzamelen en om een definitieve beslissing te nemen. Opgroeien kan hierbij experten - zoals het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling - betrekken.

    Na een schorsing kan Opgroeien:

    • de schorsing verlengen. Wanneer meer tijd nodig is voor de opvang om alles in orde te brengen of wanneer verder onderzoek nodig is. De opvang blijft dan gesloten.
    • de schorsing stoppen. Als de organisator aantoont dat de opvang terug aan de vergunningsvoorwaarden voldoet en kan blijven voldoen. De opvang mag dan weer open.
    • de vergunning opheffen. De opvang slaagt er niet in om veilige en kwaliteitsvolle opvang te bieden. De organisator van de opvang is niet geschikt om kinderopvang te organiseren.

    De opheffing van een vergunning is wel definitief. De opvang is de vergunning kwijt en kan geen kinderen meer opvangen. De opvang moet sluiten, tenzij er een geschikte overnemer is. Als de organisator van een gesloten opvang een nieuwe vergunning aanvraagt, gaat Opgroeien na of die organisator geschikt is om een kinderopvang te organiseren.

  • Ja. Wanneer er een dreigend en ernstig gevaar voor de gezondheid of veiligheid van de kinderen is, kan Opgroeien de vergunning van een opvang schorsen of opheffen wegens dringende noodzakelijkheid

  • Opgroeien sluit een opvang als er een dwingende en grondige reden is. 

    Handhaving omvat de acties die Opgroeien onderneemt om ervoor te zorgen dat kinderopvanglocaties de regels naleven.

    Meestal doorloopt Opgroeien verschillende stappen voordat een opvang wordt gesloten. De opvang krijgt kansen en ondersteuning om  orde op zaken te stellen. Als er echter een vermoeden is dat de kinderen in gevaar zijn, moet Opgroeien niet alle stappen volgen. De veiligheid van de kinderen staat dan voorop.

    Lees meer over de stappen binnen handhaving.

    • De inspectieverslagen van Zorginspectie zijn een belangrijke informatiebron. Zorginspectie gaat ter plaatse na of de opvang voldoet aan de vergunningsvoorwaarden.
    • Opgroeien vraagt ook documenten van de opvang op om na te gaan of de opvang kwaliteitsvol is, bijvoorbeeld een uittreksel van het strafregister.
    • Opgroeien houdt rekening met klachten en meldingen, bijvoorbeeld van ziekenhuizen, politie, ouders, buren, ... Indien nodig, schakelen we Zorginspectie in om dit ter plaatse te controleren.
    • Wanneer het parket een onderzoek doet in de kinderopvang, stelt Opgroeien zich benadeelde partij. De informatie die we eventueel uit dit gerechtelijk onderzoek krijgen, is ook belangrijk.
  • Opgroeien sluit een kinderopvang als er een dwingende en grondige reden is. De sluiting van een kinderopvang kan tijdelijk zijn (schorsing) of definitief (opheffing). 

    Schorsing

    Een schorsing wil zeggen dat de kinderopvang tijdelijk geen vergunning heeft. Je kind kan dan tijdelijk niet terecht in de opvang. 

    Opgroeien kan een opvang schorsen om verschillende redenen:

    • bij een acuut gevaar voor de kinderen. Opgroeien schorst de opvang onmiddellijk wegens dringende noodzakelijkheid. Bijvoorbeeld een gaslek, een kinderbegeleider die grensoverschrijdend gedrag toonde en nog bij de kinderen werkt…
    • uit voorzorg. Er zijn ernstige indicaties dat er een inbreuk is op de vergunningsvoorwaarden en dat daardoor de veiligheid en gezondheid van de kinderen in het gedrang komen. Bijvoorbeeld een ernstige verwonding in de opvang waar nog geen verklaring voor is, een gebouw met zware veiligheidsrisico’s, een onderzoek naar aanleiding van een overlijden of ernstig ongeval in de opvang,  ... Lees meer over het voorzorgsprincipe.
    • als de opvang de tekorten op korte termijn kan oplossen. Via een tijdelijke schorsing wordt geprobeerd om een definitieve sluiting te voorkomen.

    Opheffing

    De sluiting is definitief als de kinderopvang zijn vergunning kwijt is.

    Opgroeien heft de vergunning van de opvang op wanneer de opvang er maar niet in slaagt om veilige en kwaliteitsvolle opvang te bieden. De opvang voldoet niet langer aan de vergunningsvoorwaarden. De organisator van de opvang heeft niet het vermogen om kinderopvang te organiseren

    Na de opheffing kan de opvang geen kinderen meer opvangen.

  • Als je kinderopvang nog actief is:

    Het fiscaal attest is de verantwoordelijkheid van de organisator van de kinderopvang.

    Stap 1: als de organisator geen fiscaal attest aflevert of als er fouten op staan

    Contacteer de kinderopvang om dit recht te zetten. Doe dit schriftelijk, zodat je hiervan een bewijs hebt.  

    Stap 2: als de organisator dit attest na aandringen nog steeds niet bezorgt

    Meld dit probleem aan je lokaal belastingkantoor. De dienst die de organisator opvolgt kan dan verdere stappen ondernemen.

    Stap 3: als de organisator na stappen 1 en 2 tegen de deadline voor de belastingsaangifte nog steeds niet het attest heeft afgeleverd of de rechtzetting heeft gedaan 

    Dan kan je je op overmacht beroepen. Dan moet je:

    1. kunnen aantonen dat je in een situatie van overmacht zit (de e-mails of brieven met de herinnering aan de organisator om het attest af te leveren, de e-mail of brief naar het belastingkantoor, …).
    2. met de nodige bewijsstukken de kinderopvangkosten aantonen: aantal dagen en welke bedragen

    Als je kinderopvang niet meer actief is (vergunning opgeheven, failliet, gestopt,…):

    Als de kinderopvang op non-actief staat omdat de vergunning is opgeheven of geschorst

    Volg dezelfde stappen zoals hierboven beschreven.

    Als de opvang of rechtspersoon niet meer bestaat

    Dan kan je je op overmacht beroepen: volg stap 3 zoals hierboven beschreven. 

    Bij een faillissement moet je de opvang wel nog contacteren. Als deze niets meer kan bezorgen: volg je stap 3 als hierboven beschreven.

  • In het huishoudelijk reglement van je opvang kan je lezen wat je opvang doet bij koorts of ziekte. De opvang gaat voorzichtig om met het toedienen van geneesmiddelen. Geneesmiddelen dien je best zo veel mogelijk thuis toe.

     

  • Elk kind wordt zindelijk op zijn eigen tempo. Je kan het proces niet versnellen, maar wel positief stimuleren.

    Naar de kleuterschool

    Is een kind nog niet zindelijk als het naar school gaat, bespreek dit dan met de kleuterleid(st)er. Een kind mag hiervoor niet geweigerd worden. Je kan samen bekijken hoe en wanneer je met de zindelijkheidstraining start. Zindelijkheid hoort bij het opgroeien en is niet iets waarover je je moet schamen. 

    Scholen kunnen wettelijk geen kinderen weigeren omdat ze niet zindelijk zijn. Als ze dat toch doen en een gesprek hierover weigeren, kan de ouder een klacht indienen bij het departement onderwijs.

    Naar de buitenschoolse opvang

    Zindelijk worden is niet voor elk kind even gemakkelijk. De opvang mag kinderen niet discrimineren op basis van hun gezondheid of fysieke toestand. Daarom mogen kinderen niet systematisch geweigerd worden als ze niet zindelijk zijn, ook niet via het huishoudelijk reglement.

    Aanbevelingen voor de opvang: 

    • Stippel een beleid uit voor het opvolgen van het zindelijkheidsproces. 

    • Maak dat beleid kenbaar aan de ouders. Het beleid kan opgenomen worden in het huishoudelijk reglement. 

    • Zorg voor een goede afstemming met de ouders, bv. op hetzelfde moment en op dezelfde manier beginnen met de zindelijkheidstraining. 

    • Als buitenschoolse opvang kan het nuttig zijn om daarover te overleggen met de scholen.