Hoe overleeft mijn relatie de eerste babyweken

Je baby wordt geboren en dan ben je behalve een koppel ook allebei ouder. Dat is een serieuze aanpassing: soms is het puur genieten, soms is het afzien. Dat je relatie hierdoor even onder druk kan komen te staan, is normaal. Maar liefst niet te lang. Vanuit een jarenlange ervaring in haar praktijk voor relatietherapie en oudercoaching geeft Katrien Ballinckx eenvoudige tips om na de bevalling toch met elkaar verbonden te blijven.

Waarom staat een relatie na de geboorte onder druk?

"Een eerste kindje neemt al je tijd en energie in beslag. Alles is nieuw en dat is sowieso een hele aanpassing. Je wil het zo goed mogelijk doen en je lichaam moet nog herstellen. Ook emotioneel en organisatorisch moet je op zoek naar een nieuw evenwicht. Misschien durf je nog niet helemaal te vertrouwen op je moederinstinct? Je moet wennen aan je baby, er voeling mee krijgen en er een band mee opbouwen. Dan blijft er weinig tijd over voor jezelf. Door de gebroken nachten, de hormonen en alle emoties is de kans groot dat je moe en prikkelbaar bent of minder kan verdragen. En dan klaagt je partner dat je ‘alleen maar’ met de baby bezig bent."

Laat merken en voelen dat er nog aandacht is voor elkaar.

Katrien Ballinckx

quote-mark

Wat is de valkuil hier?

"Dat je zo’n periode meemaakt is normaal, maar het mag niet blijven duren. Want dan komt er afstand. Dan groei je als koppel uit elkaar. Het is dus echt wel belangrijk om je relatie de nodige aandacht te blijven geven en dat je daarnaast ook tijd voor jezelf neemt. Dat is niet egoïstisch, integendeel."

Hoe ga je dan best om met je partner?

"Je partner niet buitensluiten en zoveel mogelijk betrekken bij de verzorging van en de omgang met de baby is al een goed begin. Door jullie kind te dragen, te knuffelen en te troosten krijgt de andere ouder óók de kans om een band met het kind op te bouwen en jij hebt meer ademruimte. Geef die baby dus wat vaker uit handen, het is een teken van vertrouwen in je partner. Ook al doet die het anders dan jij."

Kan je vermijden dat je die eerste weken naast elkaar leeft?

"Het is zeker de moeite om het te proberen. Als je moe of gestrest bent, let er dan op om dit niet altijd op je partner af te reageren. Zo duw je hem weg. Práát met je lief, probeer frustraties uit te spreken en vraag eventueel concreet om hulp. ‘Ik ben op. Ik heb tijd nodig voor mezelf. Hij weent al de hele dag. Kan jij overnemen?’ Zo voelt je partner zich nodig. En dat komt heel anders over dan wanneer je snauwt en klaagt."

Hoe zorg je voor contact als het toch al zo druk is?

"Vaak zit het in kleine dingen. Het gaat erom dat je laat merken en voelen dat er nog aandacht is voor elkaar. Dat je elkaar ondanks de drukte niet vergeten bent. Dat doe je door te praten en even tijd te maken voor elkaar. Dat hoeft niet te betekenen dat je een weekend moet boeken, hé. Je kan ook thuis een kwartier voor elkaar uittrekken: even in elkaars armen liggen. Of het met z’n tweetjes in de zetel gezellig maken in plaats van tv te kijken." 

Wat met intimiteit en seks?

"In het begin is het normaal dat je daar minder mee bezig bent, maar op een bepaald moment moet je het wel weer opnemen. Wanneer is je lichaam er klaar voor? Dat hangt voor een groot deel af van hoe de bevalling verlopen is en duurt doorgaans een week of 6. Toch is het belangrijk dat je elkaar op intiem en seksueel vlak weer vindt. En dan helpt het natuurlijk als je emotionele band goed zit. Anders volgt er wel eens een lijst met excuses om niet te moeten vrijen. Ook daarin moet je als mama leren loslaten, leren genieten van het moment. Dat lijkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar het loont wel. Blijf je te veel in die moederrol zitten? Dan is het aan je lief om je daar op een zachte manier even uit te trekken."

Stel: het is niet gelopen zoals verwacht. Jullie kindje is ernstig ziek of overlijdt. Hoe ga je daar als koppel mee om?

"Je moet de nieuwe situatie leren aanvaarden en het verdriet een plek geven. Hoe moeilijk dat ook is. Je gaat eigenlijk door een rouwproces. Dat beleef je voor een deel samen, maar elke partner verwerkt het ook op zijn eigen manier, of gaat er anders mee om. Het blijft belangrijk dat je elkaar daar niet in verliest, dat je praat. Dat je elkaar niets gaat verwijten en dat je de reactie van je partner juist interpreteert. Sommige mensen huilen veel, anderen trekken bijvoorbeeld de natuur in. Iedereen is anders."
 

Wij zijn er voor jullie

Zoveel verwachtingen die plotseling omslaan in zoveel verdriet. Kind en Gezin voelt met je mee en wil er ook nu voor jullie zijn: met een luisterend oor, een warm gesprek, hulp bij praktische zaken, begeleiding naar andere ondersteuning, … We worden niet automatisch op de hoogte gebracht van het overlijden van jullie kindje(s). Aarzel dus zeker niet om ons te contacteren, zodat we kunnen vermijden dat we jouw nood aan ondersteuning missen:

  • Via jouw trajectverantwoordelijke van Kind en Gezin (zie p. 4 van het inlegblaadje in het Zwangerschapsboekje)
  • Via de Kind en Gezin-Lijn: elke werkdag van 8-20 u (078 150 100)

De 3 beste relatietips van Katrien Ballinckx

  1. Een gelukkige relatie zorgt voor gelukkige kinderen. Blijf daar dus in investeren.
  2. Zet jezelf niet te veel onder druk. Je mág fouten maken
  3. Zoek op tijd professionele hulp als je merkt dat je elkaar kwijt raakt.