Horen

Het gehoor van kinderen is gevoeliger dan dat van volwassenen. Bovendien horen kinderen ook nog beter. 

Ga snel naar

    In de baarmoeder

    In de baarmoeder hoort een kindje de stem en het hart van zijn of haar mama, maar ook luide muziek met hoge tonen en zang. De baby kan de geluiden die hij of zij in de baarmoeder hoorde, herkennen na de geboorte. 

    Al tijdens de zwangerschap is het gehoor van je baby gevoelig voor lawaai uit je omgeving. De buikwand en het vruchtwater dempen nauwelijks omgevingsgeluiden. Vermijd lawaaierige plaatsen, om risico op gehoorschade voor jezelf en je ongeboren baby te beperken. Geluiden die schadelijk zijn voor jou zijn dat ook voor je baby.

    Pas geboren

    • Je baby kan de eerste uren of zelfs de eerste dag niets horen. Dat komt doordat er vruchtwater achter het trommelvlies zit. Na een dag hoort je baby al beter dan in de baarmoeder.
    • Je baby schrikt van harde en plotse geluiden.
    • Kalme, ritmische geluiden maken je baby rustiger. 
    • Vanaf de derde dag kan je baby reageren als mama zijn of haar naam zegt.
    • Je baby reageert beter op geluiden dan op dingen die hij of zij ziet. Dat komt vooral omdat zijn of haar gehoor al beter dan zijn of haar zicht ontwikkeld is bij de geboorte.
    • Je pasgeboren baby is het meest geboeid door geluiden die hij of zij herkent van in de baarmoeder: de hartslag van mama als de baby dicht tegen haar aan ligt, de stem van mama, een liedje dat vaak speelde tijdens de zwangerschap ...
    • Je kind leert tussen 0 en 3 maanden bepaalde geluiden herkennen. In het begin worden huilende baby's pas rustig al ze worden opgepakt. Na enkele maanden leren ze stil worden als hun vertrouwde ouder tegen hen praat, nog voordat ze worden opgepakt. 
    • Hoge geluiden hoort je baby beter dan lage. Hij of zij zal dus eerder reageren op hoge stemmen of tonen dan op lage.

    Weten waar een geluid vandaan komt

    Tussen 3 en 6 maanden leert je baby louter op het gehoor de bron van een geluid te vinden.

    Op 6 maanden zullen de meeste kinderen zonder zoeken of aarzelen weten waar een geluid vandaan komt.

    De interesse voor geluiden groeit

    Tussen 6 tot 9 maanden krijgt je kind steeds meer belangstelling voor verschillende soorten geluiden: een telefoon die rinkelt, geblaf van honden, auto’s die brommen, voetstappen...

    Te luid?

    Het gehoor van kinderen is gevoeliger dan dat van volwassenen. Bovendien horen kinderen ook nog beter:

    • Bescherm indien nodig de oren van je kind met oorkappen als hij of zij op zeer lawaaierige plaatsen komt of pas het geluidsvolume aan op activiteiten met veel kinderen.
    • Oordopjes voor kinderen zijn geen goed plan. Hun oren zijn nog niet geschikt voor oordoppen.
    • Blijf niet te lang op plaatsen waar het geluidsvolume hoger is dan 85 dbA, of mijd ze als dat mogelijk is.
    Wist je dat?

    Het geluid van een knallende ballon tot 160 decibel kan gaan? Een ballon bewust opblazen tot die knalt, is dus geen goed idee. Je kan de ballonnen op het einde van een feestje zonder knal stukmaken door langzaam te knippen vlak boven het knoopje.