Zien

Het zicht van je baby ontwikkelt zich stap voor stap. Na een week ziet je baby scherp op ongeveer 20 centimeter afstand. Op 6 maanden ziet je kind al vrij goed, maar het zicht ontwikkelt zich nog verder in de eerste levensjaren.

Ga snel naar

    In de baarmoeder

    In de baarmoeder kan je kind licht en donker onderscheiden, vooral als de buikwand dunner wordt naarmate de zwangerschap vordert.

    In licht of zon, kan je ongeboren kind bijvoorbeeld een roze schemering zien door de huid van de mama.

    Pas geboren

    Een pasgeboren baby draait zich naar het licht als dat niet te fel is. Hij of zij merkt al heel goed het verschil tussen licht en donker, maar ziet nog wazig. Je baby ziet alles beter van dichtbij.

    Als je pasgeboren baby wakker en alert is, zoekt hij of zij iets om naar te kijken. Als je baby iets interessants gevonden heeft, kijkt hij of zij er korte of langere tijd naar. Zijn of haar blik beweegt heen en weer over plekjes met een groot verschil in contrast, bijvoorbeeld zwart-wit.

    Kleuren zien

    • Je pasgeboren baby kan nog niet echt kleuren zien, wel contrasten opmerken. Je baby vindt het heel boeiend om naar een menselijk gezicht te kijken. 
    • Pas na een viertal weken begint je baby kleuren te zien. Het begint met rood. Rood blijft voor veel baby’s lang een favoriete kleur.
    • Ongeveer een week later kan je baby blauw, geel en groen uit elkaar houden.
    • Pas in de peutertijd weet je kind dat blauw ‘blauw’ heet.
    Wist je dat?

    Een baby heeft het meest belangstelling voor primaire, ‘zuivere’ kleuren, zoals rood, blauw en geel. Pasteltinten en mengvormen spreken een baby minder aan, maar zijn wel rustgevend. Een pastelblauwe babykamer brengt je kind dus eerder tot rust dan een felgele kamer.

    Scheel kijken

    Zolang je baby nog niet scherp kan zien, kijkt hij af en toe behoorlijk scheel.

    Beide ogen gaan hun eigen gang want er is nog geen samenwerking. Dit heeft niets te maken met het echte scheelzien.

    Meestal verdwijnt het rond 3 à 4 maanden.

    Scherp zien

    Na een week ziet je baby dingen op ongeveer 20 cm afstand het best. Dingen die dichter of verder weg zijn, zal hij of zij waziger zien. Je baby kan iemand het beste zien als het gezicht zich op ongeveer 20 cm van zijn of haar gezicht bevindt. Automatisch kijken volwassenen een baby aan op een afstand van 20 cm, bijvoorbeeld bij de eet- en praatmomenten.

    Op 3 à 3,5 maanden ziet je baby voorwerpen op alle mogelijke afstanden, maar details merkt hij of zij niet op.

    Het zicht verscherpt geleidelijk tussen 3 en 6 maanden. Op 6 maanden ziet je kind al vrij goed, maar het zicht ontwikkelt zich nog verder in de eerste levensjaren.

    Het is niet goed gekend hoe snel het zicht zich ontwikkelt bij prematuur geboren kinderen. Onderzoekers vermoeden dat er een iets tragere visuele ontwikkeling kan zijn bij extreme prematuren, omdat hun netvlies nog niet helemaal ontwikkeld is bij geboorte. Omgekeerd vermoedt men dat bij matig prematuren de visus iets sneller ontwikkelt, omdat ze hun ogen al kunnen oefenen tijdens die premature weken en hun oogjes zo een 'voorsprong' hebben op kinderen die a term geboren zijn.

    Kijken naar bewegende voorwerpen

    • Een pas geboren kind kan kijken naar een groot en opvallend voorwerp dat traag beweegt. Dit gebeurt niet vloeiend, maar schoksgewijs.
    • Vanaf 3 à 4 maanden kan een kind een naar iemand blijven kijken die door de kamer loopt. Zijn ogen volgen de persoon. Een kind van 3 à 4 maanden draait zelf z’n hoofd om een persoon of voorwerp beter te zien.
    • Tussen 3 en 6 maanden leert een baby snel bewegende voorwerpen met zijn ogen te volgen. 

    Hoe je kind stimuleren om te kijken?

    Tussen 0 en 3 maanden vindt je baby het interessant om te kijken naar:

    • voorwerpen of mensen die bewegen
    • sterk contrasterende kleuren
    • grote dingen en ronde vormen
    • eenvoudige patronen

    Je baby is na 3 maanden meer geboeid:

    • door bewegende dan door stilstaande dingen
    • door driedimensionale dan door platte voorwerpen

    Tussen 6 en 9 maanden is je kind gefascineerd door:

    • wat anderen doen: huishoudelijke karweitjes, knutselen, schrijven, telefoneren …
    • ‘nieuwe’ dingen die hij of zij ziet. Je baby zal zijn of haar aandacht langer houden op iets dat hij of zij voor het eerst ziet dan op iets dat hij of zij elke dag kan zien.
    broer en zus kijken samen naar scherm in de zetel
    Bijzienheid voorkomen

    Het aantal mensen met bijziendheid en de ernst ervan neemt wereldwijd enorm toe. De bijziendheid ontstaat ook op jongere leeftijd. Voor deze evolutie zien onderzoekers 2 belangrijke factoren: minder blootstelling aan daglicht buiten en meer activiteiten dichtbij (lezen, schermgebruik). 

    Lees meer over bijziendheid voorkomen