Of je nu met de hand of met de machine afwast: tips voor een propere vaat.
Algemeen
- Verwijder eerst zo veel mogelijk etensresten
- Om chemische besmetting te voorkomen moet je het afwasmiddel goed doseren
- Was steeds zorgvuldig af
- Spoel gebruikte flesjes meteen na de voeding uit met water
- Verwijder de melkresten met een flessenborstel
Met de hand
- Verzamel vuile vaat aan één kant van het aanrecht, zodat de propere en de vuile vaat gescheiden blijven. Dit doe je om kruisbesmetting te voorkomen.
- Was af in heet water met afwasmiddel
- Sponsjes drogen niet goed en zijn moeilijk goed te reinigen. Hierdoor krijgen bacteriën de kans om zich te vermenigvuldigen. Schuurlapjes vormen een goed alternatief.
- Je kan voor een afwasborstel of vaatdoek kiezen. Vervang de vaatdoek dagelijks en was op minstens 60° C. Gebruik de vaatdoek enkel voor de vaat en niet voor andere klussen (vloer, gemorst vleesnat ...). Gebruik dan bv. keukenpapier.
- Begin het best met glazen en bekers, dan het bestek en de borden, en dan pas de deksels en de pannen
- Vervang het water als het niet meer proper of heet is
- Spoel na met heet water.
- Droog de propere vaat met een droge en propere handdoek. Vervang de handdoek als die te nat is. Was de handdoek dagelijks op minimum 60°C.
- Reinig het afwasmateriaal (borstel, schuurlapje, vaatdoek) voor het volgende gebruik. Vervang het bij beschadiging.
Met de afwasmachine
- Laad de machine niet te vol, zorg ervoor dat het water overal bij kan
- Kies een voldoende hoge temperatuur (>65°C) om een deel van de bacteriën te doden
- Laat het droogprogramma van de machine volledig aflopen
- Haal de vaat uit de machine met propere handen en droog zo nodig na met een droge en propere handdoek
- Onderhoud de machine regelmatig
- Was materiaal dat niet volledig proper is opnieuw, nadat je het zichtbare vuil eventueel handmatig hebt verwijderd