Hygiëne

Voedselveiligheid en hygiëne zijn nauw met elkaar verbonden. Het is daarom belangrijk om in de keuken de goede hygiënemaatregelen te respecteren. Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne en houdt de keuken altijd netjes en proper. Met kleine kinderen is dit extra belangrijk omdat zij gevoeliger zijn voor voedseltoxi-infecties.

Ga snel naar

    Voedsel-intoxiwatte?

    In de verschillende stappen van de maaltijdbereiding, van de aankoop, tot en met het opdienen, schuilen er risico’s voor de gezondheid van de gebruiker. Door de gevaren te kennen en maatregelen te nemen om ze te voorkomen, kan je deze risico's vermijden.

    Wist je dat?

    Voedselvergiftiging komt regelmatig voor. Ze wordt vaak veroorzaakt door een aantal hygiënemaatregelen niet te volgen (handen niet wassen, onvoldoende verhitten, onvoldoende snel afkoelen ...).

    Wanneer microben zich in de voedingsmiddelen vermenigvuldigen kan je mogelijk een voedseltoxi-infectie oplopen. Het merendeel van alle voedseltoxi-infecties vindt buitenshuis plaats. De kans dat een kind bv. in de opvang met besmet voedsel in aanraking komt is groter dan thuis. Het risico op besmetting verhoogt immers naargelang het aantal personen dat in contact komt met de voedingswaren, de tijd tussen het bereiden en het opeten van de maaltijd, het fijnmaken van de voeding, het aantal aanwezige kinderen, het al dan niet hanteren van luiers …

    De aard en de omvang van de ziektetekenen hangen af van het soort micro-organisme, hun toxines (stof geproduceerd door (pathogene) micro-organismen in de voedingsmiddelen) en hun aantal. Vaak voorkomende ziektetekenen zijn diarree, braken en koorts, met gevaar voor uitdroging. De gevolgen kunnen ernstig en zelfs levensbedreigend zijn, vooral bij personen met een zwak afweersysteem zoals jonge kinderen. Voorbeelden van mogelijke ziekteverwekkende bacteriën zijn Salmonella, Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Clostridium botulinum, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus ...

    Tips voor je aankopen

    1. De verpakking van een product is proper, niet vervormd, niet beschadigd en niet geopend. Is de verpakking stuk, dan kunnen er bacteriën en vuil, maar ook stukjes plastiek of glas van de verpakking in het product terechtkomen. Vocht dat uit een verpakking loopt, kan een ander voedingsmiddel besmetten.
    2. Blikken mogen niet gedeukt zijn, niet bol of roestig zijn. Het blik kan hierdoor aan de binnenkant beschadigd zijn, waardoor er een chemische reactie kan optreden en de kans groter wordt dat zware metalen in het voedingsmiddel terechtkomen.
    3. Controleer de vervaldatum. Koop geen te grote hoeveelheden, zo riskeer je dat de vervaldatum is verstreken.
    4. Vervoer bevuilde groenten gescheiden van andere voedingsmiddelen
    5. Vervoer voeding steeds goed verpakt en gescheiden van niet-voedingsmiddelen
    6. Vermijd dat vocht van vers vlees lekt op andere producten.
    7. Neem diepvriesproducten en gekoelde producten laatst tijdens het winkelen, om de kans op ontdooien zo klein mogelijk te houden. Vervoer de producten zo snel mogelijk en liefst gekoeld. En plaats ze zo snel mogelijk terug in de koelkast of diepvriezer.
    Hoe kies je verse producten?

    Besmette voedingsmiddelen vallen niet altijd op door een speciale geur, smaak of uitzicht. Waar let je op bij de aankoop van vlees, vis, eieren, groenten ...? Wat met voeding van eigen kweek?

    Checklist verse voeding

    Hygiënisch lunchpakket

    Een gezonde brooddoos is meer dan alleen maar de inhoud. Een goede hygiëne is minstens even belangrijk.

    1. Zorg dat het samenstellen van het lunchpakket hygiënisch gebeurt. Was de handen voor de bereiding. Werk op een proper oppervlak en met proper keukengerei.
    2. Hou het lunchpakket na bereiding koel. De veiligheid van bederfbare producten is maar gegarandeerd als ze niet langer dan 2u boven 4°C blijft. Vraag op school eventueel naar de mogelijkheden om eten en drinken gekoeld te bewaren, geef een klein koeltasje mee of gebruik een koelelement.