Restjes zijn 'overschotten' die te lang warm gehouden werden of niet op de juiste temperatuur bewaard bleven. Als je restjes bewaart en opwarmt, vergroot het risico op infecties. Hou dus geen restjes van fruit- of groentepap of een warme maaltijd bij voor de volgende dag of vries ze niet in. Ze verliezen bovendien een belangrijk deel van hun voedingswaarde.
Als je een maaltijd toch langer moet bewaren
Soms is het nodig om een maaltijd langer te bewaren, bijvoorbeeld om het ritme van je kind te respecteren. Koel de porties die je niet meteen gebruikt snel af en zet ze goed afgedekt in de koelkast (maximaal 4°C). Een snelle manier om af te koelen is door de portie in een bak met koud water en ijs te plaatsen.
Groentepap invriezen en nadien bereiden
Wil je groentepap speciaal bereiden om in kleinere porties in te vriezen? Gebruik dan verse groenten. Die porties kan je maximaal 3 maanden in de diepvries bewaren.
Ontdooi de porties langzaam in de koelkast of in de microgolfoven. Warm de portie snel op en verhit het door en door: zorg dat de temperatuur van het gerecht minstens 60°C is, tot in het midden. Roer regelmatig om. Controleer de temperatuur voordat je het aan je kind geeft zodat die zich niet verbrandt.
Gebruik hygiënisch en werk met proper materiaal.
Je denkt er misschien niet meteen aan, maar ook restjes bereide pasta en rijst kunnen een voedselvergiftiging veroorzaken. Bewaar ze dus ook maar heel kort en op een correcte manier.