Koude sauzen

Mayonaise en slasauzen

De meest bekende en jammer genoeg ook de meest gebruikte koude saus is mayonaise.

  • De klassieke samenstelling van mayonaise is: een eierdooier, olie, azijn of citroen, mosterd, zout en peper
  • Een minder vette mayonaise kan je maken door de olie (of een deel ervan) te vervangen door plattekaas en/of yoghurt
  • Een slasaus die hoofdzakelijk van plattekaas of yoghurt is gemaakt, zal misschien niet geliefd zijn bij iedereen. Daarom is het raadzaam in het begin een klein gedeelte van de plattekaas of yoghurt te vervangen door wat mayonaise, zodat de typische ‘melkproductsmaak’ wat wordt verzacht
Variaties met
  •  tuinkruiden: bieslook, kervel, peterselie, venkel
  • ketchup, tomatenpuree, mosterd
  • zure uitjes en augurkjes
  • pijpajuin, gewone ui, sjalot
  • knoflook, paprikapoeder, peper, kerrie
  • kappertjes

Dressings

Momenteel zijn er tal van dressings op de markt. Ze bevatten tot 30 à 50% minder vet dan mayonaise. Ook dressings kunnen worden aangelengd met plattekaas of yoghurt.

Gelijke hoeveelheden magere yoghurt en mayonaise.

Met de volgende ingrediënten kan je verschillende dressings bereiden:

  • peper
  • pickles, dan alles mixen
  • mengeling van tuinkruiden (peterselie, bieslook, kervel, …)
  • Provençaalse kruiden

Vinaigrettes

Vinaigrette is ook een saus op basis van olie en azijn, die wordt gebruikt om slaatjes te bereiden.

Knoflooksaus

Ingrediënten

  • 200 g plattekaas of yoghurt
  • 1/8 komkommer
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui bieslook
  • 3 augurkjes
  • peper

Bereiding

  1. Snij de gewassen komkommer (de groene schil mag eraan blijven) en de augurkjes zeer fijn
  2. Pel de ui, was en snipper de bieslook zeer fijn
  3. Meng alles onder de plattekaas of de yoghurt en kruid naar eigen smaak

Cocktailsaus

Ingrediënten

  • 200 g plattekaas of yoghurt
  • tomatenketchup of tomatenpuree
  • dragon
  • peper
  • azijn of citroen
  • peterselie

Bereiding

  1. Was en snipper de peterselie
  2. Meng de plattekaas of yoghurt met tomatenketchup of tomatenpuree, peterselie en dragon 
  3. Voeg peper en azijn of citroen toe naar eigen smaak

Tuinkruidensaus

Ingrediënten

  • 200 g plattekaas of yoghurt
  • peterselie
  • kervel
  • bieslook
  • kappertjes
  • selderbladeren
  • venkelgroen
  • peper

Bereiding

  1. Was en snipper de tuinkruiden
  2. Was de selderbladeren en het venkelgroen en snij ze fijn
  3. Meng alles onder de plattekaas of yoghurt
  4. Voeg peper en kappertjes toe naar eigen smaak

Yoghurtsaus

yoghurtsaus

Ingrediënten

  • 200 g yoghurt
  • 1 à 2 eetlepels olijfolie
  • 1 à 2 eetlepels citroensap
  • dille
  • peper

Bereiding

  1. Meng alles onder de yoghurt
  2. Voeg peper toe naar eigen smaak

Ananassaus

Ingrediënten

  • 200 g plattekaas of yoghurt
  • 4 schijven ananas uit blik in eigen sap
  • 1 à 2 koffielepels kerrie

Bereiding

Snij de ananas zeer fijn en voeg het vruchtvlees samen met de kerrie toe aan de plattekaas of de yoghurt.

Wist je dat?

Verse ananas bevat een stof die eiwitten afbreekt. In combinatie met melkproducten geeft ananas na een kort contact al een bittere smaak. Ananas uit blik vertoont deze eigenschap niet, omdat de stof in kwestie wordt vernietigd tijdens het steriliseren.

Paprikasaus

Ingrediënten

  • 200 g plattekaas of yoghurt
  • 1/4 rode paprika
  • 1 à 2 koffielepel(s) tomatenpuree of ketchup
  • paprikapoeder
  • peper

Bereiding

  1. Was de paprika, verwijder de pitjes en snij hem zeer fijn
  2. Meng de tomatenpuree of ketchup en paprika onder de plattekaas of yoghurt
  3. Voeg peper en paprikapoeder toe naar eigen smaak

Honingyoghurtsaus

Ingrediënten

  • 200 g yoghurt
  • 2 eetlepels honing

Bereiding

  1. Meng de honing onder de yoghurt
  2. Lekker bij fruitsalades

Mosterdsaus

Ingrediënten

  • 200 g plattekaas of yoghurt
  • 2 koffielepels mosterd
  • 1 hardgekookt ei
  • peterselie

Bereiding

  1. Plet het hardgekookte ei fijn
  2. Was en snipper de peterselie
  3. Meng de plattekaas of yoghurt met mosterd, ei en peterselie

Vinaigrettesaus

Ingrediënten

  • 3 eetlepels olie (soja-, olijf-, maïs-, zonnebloem-, koolzaadolie, ...)
  • 4 eetlepels azijn of citroensap
  • 1/2 koffielepel mosterd
  • 1 kleine ui of sjalot
  • dille
  • peterselie
  • peper

Bereiding

  1. Roer de mosterd samen met de azijn (of het citroensap) onder de olie
  2. Snij de gepelde ui of de sjalot fijn
  3. Was en snipper de peterselie
  4. Meng alle ingrediënten
  5. Voeg peper toe naar believen. Eventueel kan je nog wat water toevoegen om de smaak van de saus te verzachten