Speculaastaart

Ingrediënten

  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 200 g amandelpoeder
  • 200 g witte suiker
  • 150 g plantaardige margarine
  • 125 g lichtbruine suiker
  • 1 zakje geschaafde amandelen
  • 1 volle eetlepel speculaaskruiden
  • 1 eetlepel volle melk
  • 2 eierdooiers

Bereiding

  1. Meng het bakmeel, de bruine suiker, de kruiden en de margarine tot een kruimelig mengsel. Voeg zoveel water toe als nodig (1 of 2 eetlepels) om er een samenhangend deeg van te maken
  2. Verdeel het deeg in 2 porties (2/3 en 1/3). Vorm er afgeplatte ballen mee en verpak ze in plasticfolie. Laat ze ongeveer 1 uur in de koelkast rusten
  3. Meng het amandelpoeder met de witte suiker en de eierdooiers goed onder elkaar tot het een samenhangend geheel is
  4. Verwarm de oven voor op 160 °C
  5. Rol de grootste deegportie uit tot een ronde lap van ongeveer 25 cm doorsnee. Bekleed hiermee de taartvorm (van 20 cm). Snij de rand gelijk met de taartvorm
  6. Vul de vorm met het amandelmengsel
  7. Rol de kleine deegportie uit tot een ronde lap van 20 cm doorsnee en leg deze op de vulling. Druk de deegranden op elkaar
  8. Zet de taart 30 minuten in de voorverwarmde oven
  9. Neem de taart uit de oven en bestrijk de bovenkant met melk en bestrooi ze met geschaafde amandelen
  10. Zet de taart nog ongeveer 10 minuten in de oven, tot de amandelen beginnen te kleuren
  11. Laat de taart 10 minuten afkoelen en verwijder daarna pas de vorm