Ingrediënten
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 200 g amandelpoeder
- 200 g witte suiker
- 150 g plantaardige margarine
- 125 g lichtbruine suiker
- 1 zakje geschaafde amandelen
- 1 volle eetlepel speculaaskruiden
- 1 eetlepel volle melk
- 2 eierdooiers
Bereiding
- Meng het bakmeel, de bruine suiker, de kruiden en de margarine tot een kruimelig mengsel. Voeg zoveel water toe als nodig (1 of 2 eetlepels) om er een samenhangend deeg van te maken
- Verdeel het deeg in 2 porties (2/3 en 1/3). Vorm er afgeplatte ballen mee en verpak ze in plasticfolie. Laat ze ongeveer 1 uur in de koelkast rusten
- Meng het amandelpoeder met de witte suiker en de eierdooiers goed onder elkaar tot het een samenhangend geheel is
- Verwarm de oven voor op 160 °C
- Rol de grootste deegportie uit tot een ronde lap van ongeveer 25 cm doorsnee. Bekleed hiermee de taartvorm (van 20 cm). Snij de rand gelijk met de taartvorm
- Vul de vorm met het amandelmengsel
- Rol de kleine deegportie uit tot een ronde lap van 20 cm doorsnee en leg deze op de vulling. Druk de deegranden op elkaar
- Zet de taart 30 minuten in de voorverwarmde oven
- Neem de taart uit de oven en bestrijk de bovenkant met melk en bestrooi ze met geschaafde amandelen
- Zet de taart nog ongeveer 10 minuten in de oven, tot de amandelen beginnen te kleuren
- Laat de taart 10 minuten afkoelen en verwijder daarna pas de vorm