De eikenprocessierups vormt iedere zomer een plaag in sommige streken. Via de wind en bij aanraking van de rupsen kunnen allergische reacties ontstaan.
De eikenprocessierupsvlinder is een Europese nachtvlinder. Hij legt zijn eitjes in de toppen van eikenbomen. Eikenbomen met rupsen zijn vaak kaalgevreten en bevatten nesten (dichte spinsels van vervellingshuidjes, uitwerpselen en brandharen).
Van half mei en tot begin juli krijgen de rupsen brandharen. Lege nesten en achtergebleven brandharen kunnen nog heel het jaar door voor overlast zorgen.
De brandharen veroorzaken ernstige klachten bij de mens. Bij de minste aanraking breekt de tip af. Hierbij komen stoffen vrij die (pseudo-)allergische reacties kunnen veroorzaken. Er hoeft geen rechtstreeks contact geweest te zijn met rupsen, want de brandharen kunnen met de wind verspreid worden. Hierdoor kunnen ze ook ingeademd worden en de luchtwegen aantasten. De meest ernstige symptomen doen zich trouwens voor op winderige dagen.
Symptomen
- Huid: hevige jeuk in de nek, armen, benen, … tot roodheid en huiduitslag in de vorm van bultjes of blaasjes (na een halfuur tot twee uur).
- Door zweet, krabben en/of wrijven kunnen de haren zich gemakkelijk verspreiden naar andere delen van het lichaam.
- Irritatie kan door kleding verder gezet worden.
- Zonder behandeling verdwijnen de klachten binnen twee weken.
- Bij herhaald contact, kunnen de reacties veel heftiger zijn.
- Er kan zich ook contact dermatitis ontwikkelen met huiduitslag die langer aanhoudt.
- Ogen: pijnlijke irritatie, ontsteking van het bindvlies van de ogen of in zeldzame gevallen chronische oogontsteking met knobbelvorming.
- Luchtwegen: slikstoornissen, ontsteking van de neusslijmvliezen en ademhalingsstoornissen, zelfs astmatische bronchitis met een piepende ademhaling.
- Algemene klachten, in zeldzame gevallen, namelijk braken, duizeligheid, koorts en algemene malaise.
Behandeling
Huid
- Krab of wrijf niet.
- Spoel de geïrriteerde huid onmiddellijk onder stromend water of was met water en zeep. Droog af zonder de huid aan te raken, bv. met haardroger.
- Strip de aangetaste zone met zelfklevende tape of cellofaan.
- Koel af met isopropylalcohol of cold-packs.
- Was en spoel de kleding uit.
Neem bij ernstige jeuk en uitslag contact op met de behandelend arts.
Ogen
Zorgvuldig uitspoelen.
Neem bij aanhoudende of ernstige klachten contact op met de behandelend arts.
Luchtwegen
Neem bij aanhoudende of ernstige klachten contact op met de behandelend arts.