Het is belangrijk dat iedereen zich goed voelt bij de opvang: je kind, jijzelf en de mensen die in de opvang werken. Opvang moet ook veilig en gezond zijn. Wat kan je doen als je ongerust bent of als er problemen zijn met de opvang?
Ga snel naar
Voorbeelden van situaties die je ongerust kunnen maken
- Plotse veranderingen in slapen, eten, afscheid nemen, spelen, welbevinden, afhankelijkheid,…
- Dagelijkse verzorging: hygiëne, kledij, medische zorg, enz.
- Contacten van je kind: met jou, de kinderbegeleider, of tijdens het spel met broers en zussen. Merk je iets op of zijn er plotselinge veranderingen? Huilt je kind vaak in de buurt van de opvang of een bepaalde persoon?
- Letsels: elk kind krijgt wel eens een schram of blauwe plek tijdens het spelen of ontdekken. Maar als dit regelmatig voorkomt zonder duidelijke verklaring, kan dat verontrustend zijn.
Wie kan je contacteren als je verontrust bent?
Je opvang
Heb je vragen of opmerkingen over de opvang van je kind, bespreek dit eerst met je kinderopvang
- Maak eventueel een afspraak op een rustig moment.
- Tijdens een gesprek kan je jouw bezorgdheden overbrengen. Met een goed gesprek kunnen vaak al heel wat vragen worden opgelost.
- Vind je geen oplossing bij je dagelijkse contacten (de kinderbegeleider of verantwoordelijke)? Ga dan na of er een grotere organisator is die eindverantwoordelijk is voor de opvang, bijvoorbeeld een gemeente of een organisatie met verschillende opvanglocaties. Maak een afspraak met de organisator om je zorgen te bespreken.
- Opgroeipunt
- Kan je het probleem niet oplossen met de opvang of heb je twijfels over hun aanpak? Met je meldingen en klachten kan je terecht bij Opgroeipunt. Opgroeipunt is van Opgroeien, het agentschap waar Kind en Gezin toe behoort.
- Heb je een vermoeden van kindermishandeling?
- Contacteer de politie van jouw stad of gemeente.
- Contacteer 1712
Als je kind zich niet goed voelt
Als je kind zich niet goed voelt in de opvang, dan heeft hij of zij nood aan extra ondersteuning en bevestiging. Je bespreekt best samen met de opvang hoe ze jouw kind de nodige veiligheid kan bieden.
- Kon je kind zich voldoende hechten aan een vertrouwenspersoon in de opvang? Misschien kan je je kind wat vaker naar de opvang laten gaan zodat het er zich meer thuis voelt?
- Wisselen de begeleiders of de kinderen te vaak zodat er geen band kan groeien?
- Is de groep te groot zodat de begeleiders onvoldoende aandacht aan je kind kunnen geven?
- Misschien is er voor je kind onvoldoende uitdaging in de opvang. Is het materiaal en het spelaanbod geschikt voor het kind? Is de inrichting afgestemd op zijn noden, bv. gemakkelijker bereikbaar speelgoed, de nood aan een rustig hoekje of net voldoende ruimte voor wild spel, …
- Blijft je kind zich niet goed voelen in de opvang? Bespreek dit opnieuw met de opvang. Je kan eventueel samen naar het spreekuur ouderschap en opvoeding.
Juridisch advies over contracten en financiële zaken
- Opgroeien (Kind en Gezin) is niet bevoegd om tussen te komen bij financiële of contractuele geschillen. Opgroeien kan de kinderopvang dus niet dwingen om bedragen terug te betalen.
- Sommige inhoud in een contract kan strijdig zijn met de wet. Als je met vragen zit over de waarborg, facturatie of opzeg kan je juridisch advies inwinnen.
- Gratis advies bij
- je familiale verzekering, als rechtsbijstand inbegrepen is
- de justitiehuizen
- de Federale Consumentenombudsdienst
- Tegen betaling bij
- een advocaat. Eventueel kan je met andere ouders samenwerken en de kosten delen.
- Gratis advies bij