Bijziendheid voorkomen

Bijziendheid of myopie is een afwijking aan de ogen die ontstaat in de kinderjaren. Iemand met bijziendheid kan zonder bril niet scherp zien in de verte en heeft op volwassen leeftijd een verhoogd risico op oogziektes en netvliesproblemen. Dit komt omdat een bijziend oog te snel en te lang groeit. 

Het aantal mensen met bijziendheid en de ernst ervan neemt wereldwijd enorm toe. De bijziendheid ontstaat ook op jongere leeftijd. Voor de wereldwijde toename van bijziendheid zien onderzoekers 2 belangrijke factoren: minder blootstelling aan daglicht buiten en meer activiteiten dichtbij (lezen, schermgebruik).

Het is enorm belangrijk om de myopie-epidemie te stoppen. We moeten het ontstaan van bijziendheid voorkomen en de leeftijd waarop bijziendheid ontstaat, verlaten.

Dr. Delbeke en Dr. Maeyens

quote-mark

Buitenspelen

Daglicht is de sterkst beschermende factor om bijziendheid te voorkomen. Want daglicht maakt stoffen vrij die de groei van het oog vertragen. Het beschermend effect van daglicht is vermoedelijk te wijten aan de lichtintensiteit die buiten vele malen hoger is dan binnen. Er wordt aangeraden van jongs af aan gemiddeld 2 uur per dag buiten te zijn. Buiten spelen, wandelen, eten … is volop ontdekken en verwonderd raken. Je amuseren, met al je zintuigen.

Beeldschermgebruik

Langdurig en zonder pauzes van kortbij naar een beeldscherm kijken, versnelt de groei van het oog waardoor bijziendheid ontstaat. De WHO raadt schermtijd onder de 2 jaar af. Bij kinderen tot 5 jaar beperk je het zoveel mogelijk tot enkele korte momenten per week. Het is belangrijk om beeldschermen op meer dan 30 cm van je ogen te houden en best na elke 15 à 20 minuten een pauze te nemen. Geef hierbij als ouder het goede voorbeeld. 

Richtlijnen voor beeldschermgebruik volgens de WHO:

  • jonger dan 2 jaar: geen beeldschermgebruik
  • 2 tot 5 jaar: max. 1 uur per dag
  • 5 tot 12 jaar: max. 2 uur per dag