Welk type kolf je kiest, hangt af van waarom, hoe vaak en waar je afkolft. Lees altijd goed de handleiding.
Handkolven
Handkolven zijn goedkoper dan elektrische kolven en zijn ook heel gemakkelijk te vervoeren. Ze zijn ideaal om sporadisch af te kolven. Er bestaan verschillende modellen handkolven. De handkolf met handgreep is vrij handig in gebruik. Bij sommige toestellen kan je de handgreep draaien wat minder belastend is voor je pols. De zuigkracht kan geregeld worden door de hendel minder diep in te drukken.
Hoe werkt een handkolf
Hygiëne
Was je handen met stromend water en zeep voordat je gaat afkolven of borstvoeding geven. Als je op verplaatsing geen zeep en stromend water bij de hand hebt, ontsmet je handen dan met alcohol gel (60%). Voor de dagelijkse hygiëne van je borsten volstaat wassen met je gewone verzorgingsproducten. Overdreven gebruik van zeep kan de tepelhuid uitdrogen en beschadigen.
Elektrische afkolftoestellen
Elektrische afkolftoestellen zijn beter geschikt om de melkproductie op gang te brengen of om heel regelmatig te kolven. Ze hebben een motor die zuigkracht produceert. Deze motor kan aangedreven zijn door (oplaadbare) batterijen of door netstroom. Er bestaat een heel gamma, gaande van compacte batterijkolfjes tot de zwaardere huurkolf.
De meeste elektrische kolven gebruiken voorgeprogrammeerde software, waardoor je kan kiezen tussen een programma om de toeschietreflex te stimuleren en een programma om te kolven.
Kolf je slechts enkele keren per week, dan is een enkelzijdig elektrische kolf vaak voldoende. Moet je dagelijks afkolven voor je te vroeg geboren baby in het ziekenhuis of op je werk, dan is het wel handig dat je beide borsten tegelijk kan afkolven met een dubbelzijdige kolf. Dit bespaart tijd en levert vaak meer melk op dan beide borsten apart af te kolven. Draagbare dubbelzijdige elektrische kolven kan je zelf aankopen. De zwaardere dubbelzijdige kolven kan je huren via je ziekenfonds of apotheek.
Hoe werkt een elektrische kolf
Onderhoud en reinigen
Instructies voor onderhoud en reiniging zijn meestal bij het afkolfapparaat gevoegd en moet je goed gevolgen.
Voor het eerste gebruik is het aanbevolen om het materiaal te steriliseren. Nadien is het voor gezonde kinderen voldoende om het materiaal grondig te reinigen na elk gebruik. Voor te vroeg geboren en ernstig zieke kinderen wordt steriliseren wel aanbevolen. Volg hiervoor de instructies van de behandelende arts.
Huurkolven zijn zo ontworpen dat er geen moedermelk in de motorblok kan komen. Ze worden bovendien grondig gereinigd alvorens ze opnieuw uitgeleend worden. De afkolfsets, die in aanraking komen met moedermelk, zijn individueel aan te kopen.
- Spoel alle onderdelen die met de melk in aanraking zijn geweest meteen na gebruik af met koud water. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker de melkresten verdwijnen.
- Afwassen kan later: was alle onderdelen van de kolf in warm water met afwasmiddel en spoel ze na onder stromend water. Reinigen in een vaatwasser is ook mogelijk.
- Laat de onderdelen aan de lucht drogen of droog na met een wegwerphanddoekje. Berg de materialen daarna droog op tot het volgende gebruik.