Nachtvoedingen zijn nodig om de melkproductie in stand te houden en om je kind voldoende voeding te geven. Drinken aan de borst is ook meer dan voeding geven. Borstvoeding biedt troost, comfort en nabijheid, vermindert lichamelijke stress en helpt bij het inslapen.
Kinderen met borstvoeding vragen vaker nachtvoedingen en gaan meestal later doorslapen in vergelijking met kinderen die kunstvoeding krijgen. Maar de hormonen die je lichaam aanmaakt om borstvoeding te geven, beschermen je tegen slaaptekort. Ze helpen je om te ontspannen, waardoor je makkelijker inslaapt na een borstvoeding, en ze verbeteren je slaapkwaliteit.
Hoelang zijn nachtvoedingen nodig?
Geleidelijk aan ontwikkelt elk kind een dag-en nachtritme. De slaap- en voedingsbehoeften zijn voor elk kind anders en er is een grote variatie tussen het aantal nachtvoedingen. Als ouder leer je de slaapnoden en de slaapgewoonten van je kind kennen en kan je daarop afstemmen.
Voelt het geven van nachtvoedingen goed aan, dan kan je deze verderzetten zo lang jij en je kind er behoefte aan hebben. Volg hierin je eigen gevoel. Er is geen leeftijd waarop nachtvoedingen moeten afgebouwd worden.
De veiligste slaapplek voor je kindje is een eigen bed of side bed.
Hulp bij het inslapen
Inslapen is een leerproces. Er zijn veel manieren waarmee we kinderen kunnen helpen om in te slapen: dragen, wiegen, strelen, sussen, borstvoeding geven, een fopspeen of een knuffel geven ... Een voorspelbare slaaproutine maakt het inslapen gemakkelijker, omdat dit vertrouwd en veilig voelt en helpt om te ontspannen.
Vanaf de leeftijd van 3 à 4 maanden kan een kind een slaaproutine herkennen. Zo kan borstvoeding een slaapassociatie zijn: je zal merken dat je kind zo nu en dan maar heel even zuigt en meteen inslaapt. Je kind associeert borstvoeding met inslapen.
Als je je kind ook wil leren inslapen als je als mama niet in de buurt bent om borstvoeding te geven, kan het helpen om geleidelijk aan andere slaapassociaties in te bouwen. Je geeft je kind hiermee ook de kans om te groeien naar meer zelfstandig slapen.
Zo kan je je kind verluieren na de borstvoeding en dan dragen of wiegen tot het bijna inslaapt, alvorens in bed te leggen. Een volgende stap kan zijn om je kind wakker in bed te leggen. Door telkens in de buurt te blijven, te strelen of te sussen, herkent je kind ook deze slaaproutine en leert het ook op een geborgen manier inslapen zonder borstvoeding.
Een fles voor het slapengaan?
Vaak krijg je goed bedoeld advies om flesvoeding te geven opdat je kind sneller zou doorslapen. Maar borstvoeding vervangen door een kunstvoeding of afgekolfde moedermelk indikken geven geen garantie op doorslapen.
Daarnaast zijn er ook nadelen als je naast borstvoeding nog andere voeding geeft. Je melkproductie zal dalen doordat je kind minder aan de borst drinkt. Door kunstvoeding en het indikken van moedermelk verandert de samenstelling van de bacteriën in de darmen. Bij uitsluitend borstvoeding stimuleert de unieke samenstelling ervan de vertering en bescherming tegen infecties.
Nachtvoedingen en mondzorg
Borstvoeding heeft heel wat gezondheidsvoordelen en is de optimale melkvoeding voor een kind tot 2 jaar of ouder. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat borstvoeding op zich geen tandbederf veroorzaakt. Je hoeft nachtvoedingen dus niet af te bouwen uit angst voor tandbederf. Ook al is het risico op tandbederf lager bij borstvoeding, het blijft heel belangrijk om aandacht te hebben voor de preventieve maatregelen om tandbederf te voorkomen.
Zelfzorg
Door nachtvoedingen en het zorgen voor je kind is je slaap onderbroken en ook jij als ouder hebt behoefte aan slaap. Begint vermoeidheid door te wegen en heb je een hoge slaapnood, lees hoe je je veerkracht kan versterken.