Hoe koel je voeding veilig?

De ideale temperatuur

  • De ideale koelkasttemperatuur is tussen 1 en 4°C
  • Stapel niet te veel producten op elkaar in de koelkast, om een optimale temperatuur van elk product te bekomen

Tips voor het koelen

  • Maak de koelkast minimum 1 x per week schoon. 
  • Stapel de voedingsmiddelen zo dat je kruisbesmetting (overdracht van bacteriën) tussen de verschillende producten voorkomt.
    • Rauw vlees, niet-gereinigde groenten en fruit, eieren, rauwe producten en te ontdooien producten, moet je onderaan in de koelkast plaatsen.
    • Bereide gerechten en afgekolfde moedermelk, die het meest gevoelig zijn voor kruisbesmetting, moet je bovenaan plaatsen.
  • Het is aanbevolen om eieren in de koelkast te bewaren.
  • Bewaar geen restjes in een geopend blik, maar schep ze over in een gesloten potje.
  • Respecteer de bewaarvoorschriften die op de verpakking staan.
  • Respecteer de vervaldatum. Zodra de verpakking geopend is, wordt de houdbaarheidstermijn korter.
  • Geneesmiddelen die in de koelkast bewaard moeten worden, plaats je in een aparte doos.