Je voorbereiden op je nieuwe rol als mama of papa kan de aanpassingen in het prille ouderschap en het opbouwen van een band vergemakkelijken. Er zijn heel wat vragen waar je op voorhand, samen met je partner of met anderen kan over nadenken. Deze vragen laten je even bewust stilstaan bij het ouderschap en opvoeden.
Je kan over deze thema's ook in gesprek gaan met een medewerker van Kind en Gezin tijdens ons startgesprek.
Thema's
Er zijn vier grote thema’s waar je vragen rond kunt hebben:
Leven en groei
- Hoe wil ik mijn kind helpen opgroeien?
- Hoe kijk ik naar zorgen voor zijn/haar gezondheid?
Liefde en relatie
- Wat vind ik belangrijk in de band die ik met mijn kind opbouw?
- Wat betekent het ouder zijn van mijn kind?
Steun en omgeving
- Hoe bieden we elkaar steun als ouders?
- Wie kan en mag er mee zorgen voor mij en mijn kind?
Identiteit
- Hoe zien wij onszelf als ouders? Wat vinden wij belangrijk binnen ons gezin?
- Hoe wil ik mijn ouderrol combineren met die van partner, familielid, vriend, werk en hobby’s ...?
Een aantal vragen die je jezelf (en de eventuele andere betrokken ouder) daarover kan stellen, zijn de volgende:
Welke ervaringen heb ik met ouderschap, zorgen voor kinderen, emotionele veranderingen? Welke ervaringen heb ik met zorg geven en krijgen? Hoe ben ik zelf opgevoed? Welke waarden en normen kreeg ik zelf mee en welke wil ik meenemen in de opvoeding van mijn kind?
- Hoe stel ik mezelf de zwangerschap, de bevalling, de kraamtijd en de periode daarna voor? Wat als de realiteit anders loopt dan de verwachtingen die ik had?
In welk omstandigheden leven ik en de baby momenteel (op financieel, lichamelijk, mentaal, sociaal gebied)? Wat heeft mogelijks een negatief effect op ons gezin en de baby? Hoe loopt deze zwangerschap in vergelijking met wat ik er van verwacht had?
- Wat denk je dat je kind van jou nodig heeft of zal hebben? Hoe kijk je naar de toekomstige band of relatie met je kind? Hoe ga jij in het algemeen om met het aangaan van nieuwe relaties?
Hoe zie ik de rol- en taakverdeling met de andere ouder (vader, mee-ouder)? Hoe ziet hij/zij dit? Hoe zien anderen dit? Spreken we hier over? Welke barrières zou ik/zouden wij kunnen ervaren in hoe we deze rollen en taken zien? Wat zijn mijn verlofmogelijkheden?
Tip: De huishoudbattle: wie doet er meer? op volkskrant.nl en specifiek voor papa's: Welke papa wil ik zijn op vaderen.be
Wie behoort er tot je steunfiguren op dit moment? Wie kan je om hulp vragen? Wie kan er mee zorg dragen voor jou en je baby? Met wie kan je praten over de overgang naar het ouder zijn en wat dit met je doet?
- Hoe kijk ik naar mezelf in die nieuwe (toekomstige) rol als ouder in combinatie met de andere rollen die ik ook heb of wil hebben (kind, zus/broer, vriend(in), partner, werknemer, hobby ....)? Hoe zou ik mezelf in het algemeen omschrijven? Welke ouder ben ik en wil ik zijn? Welke stukken van mezelf vind ik moeilijk, gemakkelijk te integreren in mijn rol als ouder?
- Wat zijn eventuele grote bronnen van stress die mogelijks een invloed kunnen hebben op mijn rol als ouder? Hoe ga ik meestal om met emotioneel uitdagende situaties in mijn leven (afleiding zoeken, piekeren, oplossingen zoeken, situaties vermijden, sociaal contact opzoeken, ventileren, mijn emoties onderdrukken...)? Welke stres mag er zijn en welke liever niet? Stress moet je namelijk nooit volledig bannen, want stress helpt ook om te leren en te groeien. Je kind leert ook veel door jouw manier van omgaan met stress.
Aan de slag
Met onze 'denkkaartjes' kan je je dromen, ideeën, verwachtingen en twijfels op een prettige manier delen met elkaar.
Je kan ze hier downloaden of ze zitten ook in ons gratis zwangerschapsmagazine (Eerste kind of broertje of zusje op komst).
Bestel het magazine of bekijk de kaartjesLees verder op 'Je wordt ouder'