Een nieuw kindje is voor iedereen in het gezin even wennen. Niet alle kinderen zijn blij dat ze nu de grote broer of zus zijn. Ze hebben tijd nodig om aan de nieuwe situatie te wennen. Ook samen spelen met andere kinderen verloopt niet altijd even vlot. Kinderen zijn nog in volle ontwikkeling en moeten hier nog leren mee omgaan.
Ga snel naar
Waarom is je kind jaloers?
De reactie op een nieuw zusje of broertje hangt voor een groot deel af van je kind zelf, maar ook van de reactie van de ouders. Elk kind reageert anders.
- Je peuter wil zelf het middelpunt van de wereld zijn.
Je peuter heeft net geleerd dat hij of zij een eigen persoontje is en exploreert en test dit volop uit. Als er een nieuwe baby in het gezin komt, vindt je peuter het niet makkelijk om die centrale plaats te moeten opgeven. - Je peuter wordt geconfronteerd met een veranderende rol in het gezin.
De verzorgingsmomenten van een baby in het gezin zijn niet altijd zo gemakkelijk voor broers en zussen. Ze worden dan geconfronteerd met hun veranderde rol in het gezin. Ze zijn niet langer de jongste, ze worden plots als veel groter bekeken … en krijgen hierdoor ook wat minder aandacht.
Peuters en kleuters reageren vaak op de komst van broer of zus met babygedrag, bv. terug een flesje willen, bedplassen, niet meer op het potje willen, wenen, slechter praten …
Hoe omgaan met jaloezie?
- Bereid samen de komst van de baby voor. Samen boekjes lezen over de een nieuwe baby, mee het wiegje zetten, uitleggen hoe alles zal verlopen bij de geboorte, babyspulletjes uitzoeken ... 9 maanden wachten is lang, dus start hiermee niet té vroeg.
- Laat je kind iets knutselen voor de baby.
- Doe af en toe iets alleen met de andere kinderen als de baby er is.
- Geef hen niet enkel aandacht als de baby slaapt, want dat versterkt het gevoel dat de baby voorrang krijgt.
- Betrek de oudere kinderen actief bij bezoek.
- Laat je kind merken dat je het nog even graag ziet als voor de geboorte van de baby.
- Laat je kind merken dat jaloezie mag, maar dat niet alle uitingen van jaloezie oké zijn.
- Laat je kind helpen bij de verzorging van de baby of huishoudelijke taakjes. zo voelt het zich nuttig.
- Als je oudste kind aandacht vraagt op moment dat je dat niet kan geven (bv. voedingsmoment) helpt het soms om kort even aandacht te geven en nadien verder te doen met wat je bezig was.
- Creëer voordelen. Vaak zijn er wel wat nadelen voor grote broers of zussen, dus is het handig als je de voordelen gaat benadrukken. Het voordeel dat ze leren samen spelen is nog te ver van hun bed. Wat ze merken is dat mama vaker moe is, mama hen niet zo vaak meer kan oppakken. Maar vermoeide mama’s kunnen misschien wel wat meer aan de schoolpoort staan? Of vaker verhaaltjes voorlezen in de zetel? Er zijn heel erg veel leuke boekjes over het thema ‘grote broer of grote zus’ worden die je kan voorlezen!
Hoe bereid je je kind voor op de baby?
"Iedereen zal tijdens de eerste weken na de bevalling opnieuw zijn plaats in het gezin zoeken." Ianthe Van Dorsselaer, orthopedagoog, psychotherapeut en opvoedingsconsulent bij Kind en Gezin geeft tips. Mama Angelic vertelt hoe zij het aangepakt heeft.
Lees het artikelWaarom speelt je kind niet samen?
- Je peuter is nog niet in staat om rekening te houden met anderen.
Vanaf de geboorte leert je kind zijn of haar eigen 'ik' te ontdekken. Je kind gaat ervan uit dat iedereen hetzelfde denkt en wil als hij of haar zelf. Bovendien vindt je kind dat iets 'van hem of haar' is en dat een ander kind dit komt 'afpakken'. Daarom is het moeilijk om speelgoed met anderen te delen en samen te spelen. - Samen spelen begint maar vanaf kleuterleeftijd.
Peuters kunnen tegelijk hetzelfde spel spelen, maar echt samen spelen komt pas later. Grotere kleuters spelen al goed samen met klasgenoten en vrienden. Maar ook hier is elk kind anders: het ene kind speelt liever alleen, het andere kan zich niet (lang) alleen bezig houden. Je kan op jonge leeftijd samen spelen stimuleren, bv. samen op schoot een boek lezen, met de bal naar elkaar rollen.
Als je kind voldoende verstandelijk ontwikkeld is om te begrijpen dat ieder mens de wereld vanuit zijn eigen perspectief waarneemt en ervaart dat ieder mens een eigen persoon is, kan je kind samen spelen. Je kind slaagt er dan af en toe in om zich in zijn speelkameraadje te verplaatsen en elk om beurt baas te spelen, al blijft dat niet evident.