Voorlezen is een fijne, creatieve en positieve manier om de taalontwikkeling te stimuleren. Samen bezig zijn en plezier beleven met boekjes is ook genieten.
Voorlezen kan op veel manieren: samen aanwijzen en benoemen in prentenboeken, liedjes zingen, versjes zeggen … Er gaat een wereld van verbeelding én nieuwe woorden voor je kind open. Zo groeit de woordenschat van je kind razendsnel.
Ga snel naar
Samen genieten van boeken
Boekstart wil ouders met hun jonge kinderen samen laten genieten van boeken. Woon je in een Boekstart-gemeente? Fijn! Dan krijg je via het consultatiebureau van Kind en Gezin of via de bibliotheek op twee momenten een boekenpakket en informatie over voorlezen en de bibliotheek. Zo ontdek je heel vroeg boekjes voor je baby én het aanbod in de bibliotheek.
Er zijn meer dan 250 Boekstart-gemeenten! Ontdek of jij in een Boekstartgemeente woont:
Boekstart in je buurtBoekstart is er voor alle ouders en kinderen, ook voor wie niet in een Boekstart-gemeente woont. Daar krijg je op het consultatiebureau van Kind en Gezin de groeimeter als je baby 6 maanden oud is.
Babypakket
Als je kind 6 maanden oud is, krijg je in een Boekstart-gemeente het babypakket met een zacht voelboekje, een infobrochure en de groeimeter.
Groeimeter
Op de groeimeter vind je de verschillende voorleesfasen van je kind. Scan de qr-code bij elke fase met je smartphone en ontdek de voorleesfilmpjes in jouw taal! De groeimeter ontvang je als je baby 6 maanden oud is.
Peutertas
Als je kind 15 maanden oud is, krijg je in een Boekstart-gemeente een bon om je peutertas op te halen in de bib. In de peutertas zitten een aanwijsboek, een eerste peuterverhaaltje en een brochure over taalontwikkeling en hoe boeken de leefwereld van je peuter vergroten.
Voorlezen aan je baby
Voorlezen is een ideaal moment om samen met je baby te genieten van elkaars gezelschap, om dicht tegen elkaar aan te kruipen en samen te verdwijnen in het boek.
Voorlezen kan deel uitmaken van rituelen, bijvoorbeeld een boekje voor het slapen gaan. Het brengt rust doorheen de dag.
De eerste maanden
Baby's houden van zwart-wit contrasten. Ze horen graag jouw stem en vinden het fijn als je tegen hen praat of voor hen zingt. Laat je baby rustig kijken terwijl je een boekje stil voor hem of haar houdt.
Na enkele maanden
Baby's verkennen een boek door te kijken, te voelen en (letterlijk) te proeven. Ook knisperboekjes vinden ze geweldig. Ze genieten van liedjes en versjes, in eender welke taal.
Rond 1 jaar
Je baby ontdekt het boek als een echt boek. Laat je baby gerust baas zijn van het boek en ga er in mee. Je kan aanwijzen en benoemen wat er allemaal gebeurt, zo pikt je baby allerlei woorden op.
Tips om voor te lezen aan je baby
- Volg het ritme van je baby. Baby's zijn sneller afgeleid. Kies daarom voor verschillende, korte voorleesmomenten.
- 'Je baby is baas van het boek'. Laat je baby zelf experimenteren met het boekje en volg zijn of haar interesses. De meeste boekjes hoef je niet netjes van voor naar achter te lezen en je hoeft ook niet élk woord te lezen.
- Varieer in leestempo en intonatie, dat maakt het voorlezen extra aantrekkelijk voor je baby. Lees nu eens fluisterend, dan weer met luide stem. Praat wat sneller bij veel actie of vertraag om de spanning op te bouwen. Je kan ook geluidjes maken of met gebaren het verhaal ondersteunen.
- Verhalen verzinnen, liedjes zingen en versjes vertellen die bij de verhalen passen, vertellen wat je ziet bij de prenten, ... Ook dat is voorlezen!
- Laat een paar boekjes rondslingeren. Zo trekken ze makkelijker de aandacht van je kind en wie weet komt hij of zij dan zelf met een boekje aanzetten.
Voorlezen de eerste maanden
Voorlezen na enkele maanden
Voorlezen: Rond 1 jaar
Voorlezen aan je peuter
Peuters beginnen de inhoud van een boek te ontdekken. Ze kunnen hun aandacht langer bij de prenten houden en benoemen graag wat voor hen herkenbaar is. Peuters zijn dan ook dol op boeken waarin ze veel kunnen aanwijzen.
Peuters houden van herhaling. Je kan nu echt beginnen voorlezen en eenvoudige verhalen vertellen die aansluiten bij hun leefwereld, bijvoorbeeld op het potje leren gaan.
Ook liedjes en versjes vallen goed in de smaak. Het ritme van de versjes zorgt voor veiligheid en geborgenheid en stimuleert de taalontwikkeling.
Rond 2 jaar
De aandacht van je peuter gaat steeds meer naar de inhoud van het boek. Terwijl je samen een boek bekijkt, vindt je kind het leuk dat je hem of haar bevestigt en stimuleert.
Rond 2,5 jaar
Tijd om echt voor te lezen! Peuters begrijpen steeds beter hoe boeken lezen gaat. Maak het gezellig. Geluiden en gebaren vinden kinderen heerlijk. Leesplezier staat voorop, in welke taal je ook voorleest!
Tips om voor te lezen aan je peuter
- Spelen is belangrijk en vooral ook heel leuk! Je kan het ook zeker doen tijdens het voorlezen. Gebruik een popje, maak bewegingen met je handen, ...
- Laat je peuter zo lang kijken als hij of zij wil en vertel over alle voorwerpen die te zien zijn in het boekje.
- Boekjes kan je ook gebruiken om je peuter dingen aan te leren: tanden poetsen, op het potje gaan, emotie leren begrijpen, ...
- Lezen moet leuk blijven. Als de aandacht van je peuter verslapt of als hij of zij onrustig wordt, stop dan met voorlezen. Hoelang je voorleest, hangt af van je kind. Is je kind snel afgeleid? Kies dan voor meer en kortere voorleesmomenten.
- Ga samen naar de bib! Laat je kind kiezen en lees boekjes voor die passen binnen zijn of haar interesses.
Voorlezen rond 2 jaar
Voorlezen rond 2,5 jaar
Voorlezen aan je kleuter
Interactie met de voorlezer
Kleuters houden van de interactie met de voorlezer. Ze kunnen al hun aandacht al beter bij langere verhalen houden en je kan gerust meerdere stijlen van verhalen uitproberen.
Nieuwe woorden en zinnen
Kleuters leren enorm veel van voorlezen. Ze leren steeds nieuwe woorden en ontdekken hoe zinnen opgebouwd worden. Ook bij kleuters blijven prenten en kleuren een groot succes!
Begrijpen hoe de wereld in elkaar zit
Kleuters leren zelf iets vertellen en kunnen steeds complexere boodschappen begrijpen en overbrengen. Ze kunnen naar langere en complexere verhalen luisteren, leggen linken met de realiteit en leren er een eigen redenering rond op te bouwen.
Tips om voor te lezen aan je kleuter
- Voorlezen over een (moeilijk) onderwerp waar je kind op dat moment mee bezig is - bijvoorbeeld zindelijk worden, naar school gaan, angst, ziekenhuisopname, dood, ... - kan steun bieden en een goede manier zijn om met je kind in gesprek te gaan over deze thema's.
- Als je kind tijdens het voorlezen vragen of opmerkingen heeft, is het goed om hier op in te gaan. Neem de tijd om over het verhaal te praten of uitleg te geven en pik het verhaal daarna eventueel terug op. Als je kind geen reacties op het verhaal geeft, kan je zelf vragen stellen.
- Herhaling betekent voor kinderen herkenning. Door een verhaal te herhalen, kunnen ze zich telkens op andere delen van het verhaal richten. Elke keer leren en zien kinderen iets nieuws. Bovendien geeft het hen vertrouwen en voldoening als ze weten wat er gaat gebeuren.
- Bied ook regelmatig nieuwe verhalen aan. Zo leert je kind nieuwe ervaringen en gevoelens kennen en blijft het voor jezelf ook leuk.
- Als het verhaal uit is, laat je kind het dan nog eens aan iemand navertellen. Dat is niet alleen goed voor het geheugen van je kind, maar helpt ook om het verhaal beter te begrijpen.
Voordelen van voorlezen
Voorlezen aan baby’s en jonge kinderen heeft tal van voordelen.
- Voorlezen draagt bij aan de ontwikkeling van hun groeiende hersenen, stimuleert de taalontwikkeling en geeft jonge kinderen een goede start naar een levenslange liefde voor lezen en boeken.
- Voorlezen leert je kind niet alleen taal. Het leert je kind ook over taal. Terwijl een rijmpje of de woorden in en liedje soms nog weinig of geen betekenis hebben, neemt je baby de geluiden van taal op en leert het hoe ze bij elkaar passen.
- Door voor te lezen groeit de woordenschat van je kind razendsnel. Ook al praten ze nog niet, baby’s leggen heel vroeg verbanden tussen wat je zegt en wat je doet. Zo leren ze nieuwe begrippen en nieuwe woorden.
- Een boek prikkelt de fantasie en de nieuwsgierigheid. Kinderen leren zo de wereld kennen, ze gaan zich gemakkelijker inleven in anderen en denken mee na over hoe je problemen kan aanpakken.
- Voorlezen of samen in boeken kijken versterkt ook de band tussen ouder en kind. Samen lezen is vooral heel gezellig. Je hebt geen speciale vaardigheden of apparatuur nodig. Alleen jij, je baby en wat boeken.
Zoek het geschikte boek
Boekenzoeker helpt iedereen tussen 0 en 18 jaar bij het kiezen van een boek. Aan de hand van criteria die jij kiest (leeftijd, soort boek, thema,...), geeft Boekenzoeker je boekentips, aangepast aan jouw wensen.
Ga naar boekenzoeker