Ei op het menu

Eieren zijn rijk aan voedingsstoffen zoals eiwit en onverzadigde vetten. Daarnaast bevatten ze veel vitamines en mineralen. Dit maakt eieren een volwaardige vleesvervanger.

Hoeveelheid

Bij de start vervangt een half ei 1 portie vlees. Geef je kindje maximum 1 ei per week.

Vanaf 12 maanden mag je maximaal 6 eieren per week eten, inclusief eieren verwerkt in bereidingen zoals mayonaise en gebak.

Bereiden

  1. Kook het kippenei gaar in water. Dit duurt 10 minuten.
  2. Plet daarna een half ei fijn met een vork.

Tips

  • Rauwe of onvoldoende verhitte eieren, bv. zoals eieren in een omelet, kunnen besmet zijn en je kindje ziek maken. Je geeft ze beter nog niet aan jonge kinderen. Ze zijn ook moeilijker verteerbaar en bovendien bevatten ze een stof die ervoor zorgt dat ons lichaam bepaalde vitamines niet kan opnemen.
  • Zelfbereide bavarois, chocolademousse en aardappelpuree waarin een ei in verwerkt is, geef je dus ook beter niet.
  • Eendeneieren en ganzeneieren geef je veiligheidshalve liever niet aan jonge kinderen, omdat ze vaak besmet zijn met salmonella. Deze bacteriën worden alleen vernietigd bij voldoende verhitting: voor eendeneieren betekent dit 10 min. koken en voor ganzeneieren 15 min.