Het ene vlees is het andere niet. Alles hangt dus af van welk vlees je eet en hoeveel je ervan eet. Vanaf 6 maanden voeg je vlees, vis, ei of een vleesvervanger bij de groenten. Wit vlees (kip en ander gevogelte) krijgt qua vlees de voorkeur op rood vlees (rund, varken, schaap, lam, geit). Wissel voldoende af tussen beide.
Ga snel naar
Welk vlees?
- Kies voor vers vlees zonder zichtbare vetrandjes, zoals kip, kalkoen, paarden-, kalfs-, runds- of varkensvlees. Vermijd vette vleessoorten, want die bevatten veel verzadigde vetzuren, wat niet zo goed is voor de gezondheid.
- Schapen- en lamsvlees zijn vetrijke vleessoorten: ze krijgen dus niet de voorkeur. Een mager stukje lamsvlees kan wel.
- Rood vlees (bv. rundvlees, paardenvlees, varkensvlees, kalfsvlees) heeft geen hogere voedingswaarde dan wit vlees (bv. kip of ander gevogelte). Wissel voldoende af tussen beide.
- Zet orgaanvlees niet te vaak op het menu, 1 keer per 2 weken is voldoende. Orgaanvlees is meestal wel vetarm en zit vol ijzer en vitamines A en D. Anderzijds bevat het ook veel cholesterol. Vaak bevat orgaanvlees ook resten van geneesmiddelen en behandelingsstoffen, soms zelfs zware metalen (bv. cadmium) en pcb’s. Pcb’s zijn moeilijk afbreekbaar en hierdoor schadelijk voor de gezondheid. Orgaanvlees volledig van het menu schrappen is echter niet nodig. Orgaanvlees bederft vlugger. Verhit het altijd goed tot in de kern.
- Rauw vlees (zoals bv. rauw gehakt en filet americain) kan besmet zijn met bacteriën. Kinderen kunnen hier ziek van worden. Gehakt wordt gemaakt van minderwaardig vlees (spieren en vet) waaraan zout en soms kruiden zijn toegevoegd. Hoe meer witte stippen, hoe minder zuiver het vlees is. Een onnatuurlijke rode kleur is ook niet goed, want dit betekent dat er sulfiet aan is toegevoegd. Maal vers kwaliteitsvlees zelf of laat dit door de slager doen. Verwerk het dan nog dezelfde dag in een maaltijd. Verhit het vlees voldoende om de bacteriën te doden.
- Vanaf het moment dat een baby vlees mag eten, kan geprobeerd worden of hij wild lust. Wild is mager en rijk aan eiwitten en ijzer. Alleen eend en gans zijn vetter en taaier. Zorg dat wild door en door verhit is om schadelijke bacteriën te vermijden.
Hoeveelheid
Start met 1 eetlepel vlees per dag (ongeveer 15 gram). Geleidelijk mag je dit verhogen tot 25 gram per dag. Op 1 jaar is deze hoeveelheid voldoende.
Bereiden
- Stoom of kook het vlees het best in een beetje water met wat zachte tuinkruiden tot de leeftijd van 1 jaar. Bereid het vlees samen met de groenten en aardappelen.
Als je vlees bakt loop je het risico dat het niet tot in de kern verhit is of dat het net heel hard gebakken is als je het tot in de kern verhit. Daarom wordt dit nog niet geadviseerd. - Zet eerst de voedingsmiddelen op die de langste kooktijd vergen.
- Snij het vlees heel fijn en je kan het dan samen pletten met de groenten en de aardappelen.
Tips
- In principe hoeven groenten, aardappelen, vlees of vis niet gemengd te worden. Het maakt het gewoon eenvoudiger. Alles afzonderlijk geven heeft wel het voordeel dat de baby de smaak van de verschillende voedingsmiddelen leert kennen. Geef zodra het kind kleine stukjes kan kauwen, best alles apart.
- Schep het eten van de baby als eerste uit. Roer goed en proef of het niet te warm is.
- Mixen zorgt voor meer lucht in de pap en dus voor vitamineverlies.
- Verhit vlees voldoende, zodat je alle bacteriën doodt. Als de bereiding klaar is, geef dan het gare vlees onmiddellijk aan je baby. Bewaar het niet.
Volwaardige alternatieven voor vlees
Een baby heeft zeker niet elke dag vlees nodig. Het is een goede bron van eiwitten, ijzer en vitamines, maar die voedingsstoffen zitten ook in andere producten: vis, ei, peulvruchten, sojakaas (tofoe) en mycoproteïne (beter bekend onder de naam Quorn™.