Potjesvoeding

In kant-en-klare potjesvoeding is de voeding gehomogeniseerd. Dit wil zeggen dat de voedingsmiddelen onder hoge druk door zeer fijne gaatjes worden gestuwd. Hierdoor is het product zeer fijn. De plantencellen zijn ook opengebroken, zodat alle voedingsstoffen vrijkomen en makkelijker door het maag-darmkanaal van de baby kunnen worden opgenomen.

De structuur van bereide voeding en potjesvoeding kan heel erg verschillen. De baby merkt dit ook en zou een zelfbereide maaltijd kunnen weigeren. Zorg dus zeker voor voldoende afwisseling in de voeding.

Voeg steeds vetstof toe

Kind en Gezin adviseert om zowel aan zelfbereide papjes als aan potjesvoeding een koffielepel vetstof toe te voegen. Je kan kiezen voor een plantaardige olie, zachte plantaardige margarine of bak- en braadvet rijk aan onverzadigde vetzuren. Daarnaast is het belangrijk om voldoende af te wisselen met vers bereide voeding om een baby te laten wennen aan voeding met brokjes. Potjesvoeding heeft namelijk vaak een erg fijne structuur. Kan je kiezen tussen een zelfbereid papje of een potje? Kies dan voor een zelfbereid papje. Lukt dat eens niet omdat je op uitstap bent, dan is potjesvoeding een prima alternatief. Vergeet dan zeker de vetstof niet toe te voegen, net zoals bij een zelfbereid papje.

Op 24 mei 2022 publiceerde consumentenorganisatie Test Aankoop een onderzoeksartikel over de samenstelling en voedingswaarde van potjesvoeding

Kenmerken van potjesvoeding

Kant en klare potjesvoeding is vrij duur, maar heeft enkele voordelen en specifieke kernmerken:

  • Het is een alternatief voor zelfbereide voeding. De hele productie, van de grondstoffen tot de verwerking, staat onder strenge controle. De maaltijden zijn gesteriliseerd. Er zitten geen bacteriën in die de maaltijd zouden kunnen bederven. Let wel op de vervaldatum.
  • Bij de bereiding van kant-en-klare voeding blijven bijna alle vitaminen bewaard. Sommige vitaminen worden extra toegevoegd.
  • De potjes worden vacuüm verpakt en gesteriliseerd. Het ‘klikgeluid’ bij het openen en de folie rond het deksel garanderen dat het potje ongeopend is en dat de bacteriën werden buitengehouden.
  • Staat het dekseltje bv. bol, dan betekent dit dat er lucht in het potje is geraakt. Gebruik de inhoud dan niet meer.
  • Potjesvoeding is erg fijn van structuur. Dit verschilt van zelfbereide maaltijden en het kindje kan hierdoor protesteren bij een zelfbereide maaltijd. Wissel dus voldoende af met vers bereide voeding.
  • Er zijn potjes die volgens het etiket geschikt zijn voor baby’s jonger dan 6 maanden, maar die al vlees bevatten. Volg de richtlijn om vlees pas te gebruiken vanaf de leeftijd van 6 maanden.
  • Bewaarmiddelen of kleurstoffen in potjesvoeding zijn wettelijk verboden.
  • De meeste kant-en-klare groentemaaltijden bevatten geen toegevoegd zout. Is er toch wat zout toegevoegd, dan is dit volgens de Belgische en Europese wetgeving (max. 200 mgr natrium per 100 gr bereide voeding). De gegevens staan op het etiket.

Bereiding

  • Voor de groei en ontwikkeling van je baby is het aan te raden ook aan potjesvoeding vetstof toe te voegen. Voeg één koffielepel plantaardige olie of een zelfde hoeveelheid zachte plantaardige margarine of bak- en braadvet rijk aan onverzadigde vetzuren toe.
  • Warm kant-en-klare potjesvoeding niet opnieuw op.
  • Eet je baby maar een half potje, warm dan maar de helft op. Bewaar de rest in een goed afgedekt potje in de koelkast.