Babbelen met je baby ... dat is altijd en overal samen genieten.Wat je ook zegt of zingt, je baby geniet ervan. Je stimuleert zo ook de taal van je baby en peuter. Want taal leren, dat doet je baby samen met jou. Stap voor stap en woord voor woord. Jij bent je baby’s favoriete babbelkous!
Van leuke, gezellige babbelmomentjes met de allerkleinsten, tot schattige uitspraken van peuters, jullie deelden heel wat fijne reacties na onze oproep op Facebook en Instagram.
Ga snel naar
Gezellige babbelmomenten
Mijn favoriete babbelmoment met mijn dochtertje van bijna 4 maanden is als we 's morgens of 'savonds even in de zetel liggen en reageren op alles wat ze brabbelt. Zo schattig hoe ze al zoveel wil vertellen en telkens ook reageert op mijn stem.
Wat kan ik tijdens de dag genieten van de b(r)abbelmomentjes met de kindjes in het kinderdagverblijf. Van de reacties in mimiek van de allerkleinste, naar echte brabbelmomenten en het stimuleren naar woordjes en zinnetjes. Samen genieten van boekjes of onze zangstonde. Heerlijk! Want babbelkousjes zijn gewoon super om te zien ontwikkelen en groeien.
Love my job!
's Avonds samen met papa bij het avondeten onze dag vertellen.
Ons klein meisje van 4 maanden heeft al heel veel te vertellen. Wij praten dan met haar mee en voeren een hele conversatie in babytaal. Het is leuk als je dan die verschillende intonaties hoort in haar stem.
De favoriete babbelmomentjes in mijn kinderopvang, dat zijn er heel veel. Liedjes zingen, kaartjes benoemen, vele verhaaltjes vertellen. Ik geniet ook enorm van de één-op-eenmomenten. Het is zalig om als onthaalouder te horen dat ze een nieuw woordje zeggen of iets terug brabbelen.
Iedere dag opnieuw geniet ik als kinderbegeleider van elk woordje dat mijn mini-babbelkousjes zeggen of brabbelen. Ze zien groeien in hun taalontwikkeling, ieder op z'n eigen manier, maakt me trots in mijn job.
Mijn favoriete babbelmoment is wanneer we boterhammen smeren in de opvang. Soms zingen we liedjes, maar de laatste keren was het een babbelmoment over sokken en een gekke krokodil. Over de kleur van het broodbeleg en welke fruitjes we het allerlekkerst vinden!
Een ander babbelmoment waar ik veel waarde aan hecht in de opvang is tijdens de verluiermomenten. Dan kan je even een individueel babbeltje doen met de baby of peuter. Heel mooi om die interacties te ervaren.
Zodra ik thuis ben van mijn werk tot onze tweejarige dochter gaat slapen babbelen we heel de tijd. Ik koester die momenten zo hard. Ze kiest elke avond hetzelfde boekje voor het slapengaan. Ondertussen 'vertelt' zij het al aan ons.
Wat is het fijn om te zien dat in onze semi-verticale werking in ons kinderdagverblijf de grotere kindjes onze woorden al nazeggen tegen de kleinere kinderen. Zo hebben we een peutertje dat al goed kan praten en ons en de andere kindjes duidelijk maakt dat ze water krijgen als hun patatjes op zijn. "Patatjes op, nu water drinken" of "Water op, snoetje wassen?!" Leuk, toch!
Iedere dag 'vertelt' ons dochtertje van 9 maanden honderduit, niet dat het echt al woordjes zijn, maar ze praat er al vol overtuiging op los. Tenzij we aan haar vragen om eens iets te vertellen, dan kijkt ze ons aan met een blik "Hoezo? Ik heb alles toch al verteld?"
Sinds enkele maanden heb ik als onthaalmama een klein 'Huppel'-koffertje in mijn opvang dat de kindjes mee naar huis mogen nemen als ze jarig zijn of bijna naar school gaan. De ouders mogen dan samen met hun kind een week leuke verhaaltjes voorlezen uit de boekjes en de kindjes hebben een knuffel die ze overal kunnen meenemen. De ouders maken een kort verslag met enkele foto's en dit wordt dan samen met alle andere kindjes op een gezellig moment bekeken in de opvang.
Mijn favoriete babbelmomentje met mijn 2-jarige zoon is steevast 's avonds. We lezen eerst een boekje gevolgd door een hele reeks verhalen over die dag. Hij praat dan honderduit over alles, zo schattig! Ik vind dit echt het leukste momentje van de dag.
Mijn dochter Maya stopt gewoon nooit - echt nooit- met babbelen. Zelfs als ze eet is ze nog iets aan het hummen tegelijk. Ik word er soms wel een beetje gek van, want dan wil ik iets vertellen, maar zit zij constant te praten. Grappig is ook dat zij al heel snel kon zeggen: "Nee, ik was iets aan het zeggen!" In elk geval is er altijd leven in de brouwerij, dankzij haar!
Ons zoontje is bijna 2,5 jaar en wordt drietalig opgevoed. Er was ons gezegd dat het praten wat meer tijd in beslag ging nemen, maar dat viel goed mee. Wat we zo zalig vinden is dat hij tegen elke ouder in de taal praat waarin de ouder met hem communiceert. En nog geweldiger dat wanneer papa hem iets zegt hij het bij mij komt vertalen zodat ik het ook begrijp. Wat een leerrijke en schattige momenten!
Met ons dochtertje (15 maanden) gebruiken we sinds een aantal maanden SMOG (Spreken Met Ondersteuning van Gebaren). Rond haar eerste verjaardag gebaarde en zei ze "poes". Ze b(r)abbelt en gebaart nu verschillende woorden tijdens alledaagse momentjes: zoals bij het eten, aankleden, spelen en boekjes lezen. Heerlijk om te merken dat we haar communicatiepogingen zo ook sneller verstaan.
Hier ook het geluk van veel babbelkousen in de opvang. Ik vind het belangrijk dat de kindjes 's middags samen aan tafel zitten om te eten. Dat is een gezellig babbelmomentje onder elkaar.
Mijn tweejarig zoontje vertel ik elke avond wat er allemaal gebeurd is in de dag. Super voor zijn woordenschat en geheugen en hij begint stilaan mee te vertellen. Wij voeden onze kinderen tweetalig op. Met de papa praten ze in het Nederlands, met mij in het Pools. Ze wisselen heel gemakkelijk tussen die twee talen.
Ons zoontje is al van bij de start heel expressief. Hij is ondertussen twee jaar en vertelt de hele dag over al zijn avonturen. Wij genieten vooral van samen te gaan fietsen en de natuur te ontdekken. Hij benoemt wat hij ziet en vertelt met veel plezier over alle diertjes die we onderweg tegenkomen. Heel fijn om te zien hoe hij geniet van de kleine dingen, wij genieten mee.
Als onze kleine vriend (7 maand) thuiskomt van de crèche, is het altijd eventjes bekomen van de vele prikkels. Dan leggen we de radio zachtjes aan om wat mee te zingen. Na een tijdje wordt hij terug actiever en kan het klankenspel losbarsten dat deskundig door ons geïmiteerd wordt. Heerlijk!
Elke dag geniet ik van de momenten dat ik tegen ons pleegzoontje van net 4 maanden aan het vertellen ben. Die reacties die je terug krijgt zijn zo schattig. Dat lachje op zijn gezicht alsof hij alles goed heeft begrepen. Het zijn zalige momenten. Kijk er al naar uit als hij zelf begint te vertellen.
Ik ben al 40 jaar kinderbegeleider en altijd al een babbelkous geweest. Ondertussen heb ik zelf 4 kleinkinderen. De jongste van 7 maanden stond vorige week heel fier recht in haar park: "tatatatatttttaaataa...". Ze bekeek me met een blik van "Heb je me verstaan?"
Mijn kleinzoontje van bijna drie heeft samen met mij zijn babbelmomentje terwijl hij op zijn potje zit. Dan vertelt hij alles wat hij beleefd heeft.
In onze kinderopvang lezen en kijken we iedere dag in een boekje. Daarna lopen de kindjes naar de babbelkousslinger om dan 1 voor 1 op te sommen wat erop staat. Een zeer leuk moment, en soms helpen de grotere dan de kleintjes om de juiste woordjes te zeggen.
Babbelen doen we de hele dag door, Suus (9 maanden) in haar eigen taaltje. Ik praat over de meest onnozele dingen. En zingen, zingen is onze hobby, van lalala tot de meest valse noot ooit.
Mijn pleegzoon van 3 jaar kiest zelf zijn babbelmomenten. Als ik hem na school iets vraag, zegt hij meestal "Ik wil dat nu niet vertellen". Maar 5 minuten later als we samen in de zetel aan het knuffelen zijn, begint hij zijn hele dag te vertellen. Hij babbelt zelfs soms in zijn slaap.
Schattige uitspraken
Wij smeren nog steeds s morgens een 'troost' met choco
Ik ben geen mens. Ik ben een prinses
Mijn dochtertje van nu net 3 jaar blijft tegen een ziekenwagen/ambulance. Een 'ziekeblance' zeggen.
Onze dochter van net geen 2 zegt bijbaan in plaats van glijbaan.
Onze oudste zegt altijd "Lutteblablon" (luchtballon), "tittiepokker" (helicopter) en "Ik ben jarig in jou" (mei).
Mama ik wil een bRoterham (want hoezo is het BOTERHAM als het wel om bRood gaat ) met pizzakaas (=pindakaas).
Onze zoon wast zichzelf met een handwasje in plaats van washandje.
Toen onze dochter 1,5 was zei ze op een dag aan tafel: Tessje ha (haar),mama ha en toen wees ze naar papa (die kaal is) papa ha……. Weg?!
Ons metekindje zegt telkens een 'koekeloes' in plaats van speculoos.
"Mijn papa is een diarreefontein!" Dat was toch wel de topper tijdens het dagelijkse plasje net voor school, gevolgd door een schaterlachbui.
Wanneer mijn jongste dochtertje vraagt of we nog wat zalveline (vaseline) aan haar lippen willen doen.
Onze dochter van 4 jaar riep aan het speelplein: "Kijk mama, daar hebben wij 'ijspaatjes' geraapt!" Hilariteit alom toen we plots begrepen dat ze paaseitjes bedoelde.
Ons zoontje heeft lang 'alfapaca' tegen alpaca gezegd, een olifant is bij hem 'ovifant' en een 'kegel' is eigenlijk een egel.
Tijdens het eten onderbreekt ons 3-jarig zoontje ons ineens en zegt hij: "Papa, als wij knabbelen mogen wij niet babbelen!"
Appelrijn (mandarijn en appelsien) is zijn favoriete fruitje. En kluffelen (knuffelen) doet hij ook heel graag. Ik hou van die versprekingen. We hebben een boekje om ze allemaal op te schrijven.
Onze bijna tweejarige zijn taal is nog te beperkt om grote-babbelkous-zus te volgen. Maar omdat hij écht heel graag wil meepraten, komt hij erbij staan en brabbelt het ene verzonnen woord na het andere met geweldige mimiek en non-verbale taal.
Ons zoontje van 2 zegt 'tatetti' tegen spaghetti en 'moni' tegen macaroni maar het leukste is dat hij 'kaas' zegt tegen de velletjes/draadjes van een mandarijn. Geweldige gesprekken!
Ik hou de versprekingen van ons zoontje bij in een boekje. Zalig om te lezen! Zo gaat hij altijd springen op de 'patoline', is hij fan van 'owilanten' en zegt hij altijd 'lullie' in plaats van jullie.
Mijn peuter zit in de 'alles zelf doen' fase. Dus wanneer ik hem zeg: "Ik hou van jou" roept hij geïrriteerd: "Nee, IK hou van jou!"
Toen ik aan de monitor lag in het ziekenhuis tijdens de zwangerschap van ons tweede kindje en ons dochtertje de harttonen hoorde die klonken zoals de hoeven van een paard op straat: "Ooooh paardje in mama haar buik!"
Een "pokrol", in plaats van koprol. Of "o o lala" in plaats van chocolade.