Een gezonde en lekkere brooddoos samenstellen is soms een uitdaging. Er is niet altijd veel tijd of inspiratie. Het is vooral belangrijk dat kinderen voldoende energie hebben om op school te leren, spelen en moeiteloos de dag door te komen.
Ga snel naar
Ontbijt
Om te voorkomen dat kinderen aan het snoepen gaan tegen de speeltijd of middagpauze is het belangrijk dat ze ontbijten. Zonder ontbijt kan je nog maar moeilijk de behoefte aan vitaminen, mineralen en voedingsvezels dekken met de volgende maaltijden.
Lukt het niet voor je kind om een volledig ontbijt op te eten, probeer het dan toch te overtuigen om iets te eten: 1 sneetje brood of alleen het stukje fruit. Verplaats het ontbrekende naar het tienuurtje.
Stel je brooddoos samen
Brood
- Kies donker brood zoals bruin brood, volkoren -, spelt-, meergranen-, rogge- enz of een meergranenbroodje of volkoren cracker. Dit geeft hen voldoende voedingsvezels en mineralen.
- Het aantal sneetjes dat een kleuter eet kan sterk variëren: gemiddeld 2 à 3. Je kent je eigen kind het best
- Ter afwisseling kan je de boterham eens anders snijden, bijvoorbeeld schuin zodat je driehoekjes krijgt of in staafjes, cirkels of vierkantjes. Als de tijd het toelaat natuurlijk.
- Wraps kunnen variatie brengen in de brooddoos.
Beleg
Zorg voor voldoende variatie binnen gezond beleg.
- Kies niet altijd voor zoet beleg. Stroop, honing of confituur kan wel eens een paar keer tijdens de week. Ze zijn namelijk rijk aan suikers, maar bevatten weinig of geen vetten. Hierdoor zijn ze relatief arm aan energie en passen ze (met mate) in een evenwichtige broodmaaltijd. Chocopasta, chocolade, hagelslag en speculaaspasta zijn suiker- én vetrijk. Beperk ze tot bv. een keer per week. Geef ze zeker niet dagelijks.
- Besmeer met een beetje zachte margarine. Vetstoffen zijn belangrijk voor jonge kinderen.
- Zorg voor variatie in beleg: magere vleeswaren zoals kip-of kalkoenham, gekookte ham, een omelet, (platte) kaas, ... Hou de vleesinname in het oog, want die levert veel (ongezond) vet en zout. Geef daarom eens vis mee zoals zalm, tonijn, makreel of haring.
- Kies geen snel bederfbaar beleg zoals américain of rosbief.
- Kies ook eens voor plataardig beleg: lekker zijn hummus of een pasta op basis van groenten.
- Gebruik ook groenten tussen de boterhammen zoals geraspte wortelen, slablaadjes, komkommer, tomatenschijfjes. Ze brengen kleur in de brooddoos en dragen bij aan de dagelijkse hoeveelheid groenten. Je kan ook apart groenten meegeven: kerstomaatjes, radijsjes, reepjes paprika of wortelen.
- Fruit is ideaal als zoet beleg: stukjes aardbei, schijfjes banaan, appel of peer. Lekker te combineren met platte kaas. Fruit kan ook als dessert, steek ze bijvoorbeeld op een satéstokje bv. bessen, druiven enz.
- Soms kan er eens een extraatje in: blokjes kaas, gekookt ei, olijven, rozijnen, ...
- Kies voor een enkele laag beleg. Het is een boterham met beleg en niet omgekeerd.
- Laat mayonaise en dressings achterwege.
Boterhammen = saai?
Misschien is het voor je kind niet evident om boterhammen te eten 's middags bij de overstap van de opvang of thuissituatie naar school. Bereid je kind er op voor en pas dit thuis ook al eens toe, eventueel zelfs uit een brooddoos. Maak je er niet te veel zorgen over, denk er aan dat je kind er tussen vele andere kindjes met een brooddoos zit. Kinderen leren veel van elkaar. Vraag gerust de eerste weken aan de leerkracht hoe het gaat met het eten.
Was de brooddoos en drinkbekers na elk gebruik goed uit. Zorg dat het samenstellen van het lunchpakket hygiënisch gebeurt. Hou het lunchpakket na bereiding koel.
Kies samen met je kind een mooie brooddoos
Deze hoeft zeker niet duur te zijn. Een eenvoudige brooddoos kan opgefleurd worden met stickers of schrijf er de naam van je kind op in sierlijke letters. Stop er al eens een leuke en kleurrijke servet in.
Samen samenstellen
Betrek je kind bij het samenstellen van de inhoud van de brooddoos. Laat het bijvoorbeeld kiezen tussen ham of kaas, een appel of een kiwi.
Speciale boodschap
Op een verjaardag of andere bijzondere dag is het leuk om een boodschap in de doos te stoppen: een mopje, een tekening, verjaardagswensen, ‘smakelijk eten' ...
Drinken
- Water of brikje melk genieten de voorkeur.
- Verse groentesoep kan ook.
- Maak van chocolademelk of fruitsap geen dagelijkse gewoonte, want zij bevatten veel suiker.
Tussendoortjes
Kies dagelijks voor gezonde snacks: fruit, yoghurt, stukjes rauwe groenten, een sneetje brood, een rijstwafel, ontbijtgranen, een kinderkoekje. Geef niet regelmatig rijstkoeken als snack. Varieer dus voldoende met andere gezonde tussendoortjes.